Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prvá skúška ohňom! Šeliga ako nový podpredseda: Mierny stres a spomienky na protesty na námestiach

Prvú schôdzu pod vedením nového podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu má národná rada za sebou. Zobraziť galériu (3)
Prvú schôdzu pod vedením nového podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu má národná rada za sebou. (Zdroj: TASR - Michal Svítok, Facebook/Juraj Šeliga)

BRATISLAVA - Národná rada Slovenskej republiky má po voľbách a po tomto týždni už vynovené vedenie. Do kresla predsedu si sadol Boris Kollár zo Sme rodina a pozície podpredsedov obsadili Peter Pellegrini (Smer), Gábor Grendel (OĽaNO), Milan Laurenčík (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí). Práve posledný je jedným z najmladších podpredsedov parlamentu v novodobej histórii a na sociálnej sieti zdieľal svoje prvé pocity po vedení schôdze. Prechádzka ružovou záhradou to teda nebola.

"Dnes som prvýkrát viedol schôdzu Národnej rady," týmito slovami začína status 29-ročný novovymenovaný poslanec a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, ktorého mnohí poznajú predovšetkým z protestov Za slušné Slovensko. Bolo to ešte v roku 2018, keď nebol politickou tvárou strany Za ľudí, ktorá sa do parlamentu dostala s podstatne nižším volebným ziskom, ako sama očakávala.

Predseda NR SR Boris Kollár a podpredseda Juraj Šeliga
Zobraziť galériu (3)
Predseda NR SR Boris Kollár a podpredseda Juraj Šeliga  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Mierny stres a otázky na samého seba

Šeliga na sociálnej sieti píše, že pár minút pred tým, ako sa ujal vedenia schôdze, sa pýtal sám seba, ako obstojí v tejto prvej skúške. V kombinácii s prvotnými pocitmi Šeliga zalovil aj v histórii udalostí Slovenska, medzi inými sa zameral aj na protesty z roku 2018. "Cítil som mierny stres, pretože je to veľká zodpovednosť. Dnes (včera, 25. marca pozn. red.) si pripomíname výročie sviečkovej manifestácie a ja som si v tej chvíli spomenul na odvahu ľudí, ktorí stali na námestí bojujúc za náboženskú slobodu. Spomenul som si na odvahu ľudí Novembra ´89 i na odvahu ľudí, ktorí prišli podporiť prvé mítingy Za slušné Slovensko. Pomohlo mi to. Krátko potom, čo vedenie prešlo do mojich rúk, išlo všetko tak, ako má. Napätie ustúpilo a mohol som sa naplno sústrediť na moju prácu," dodal nový podpredseda parlamentu. 

Zľavy noví podpredsedovia a predseda parlamentu: Gábor Grendel, Juraj Šeliga, Boris Kollár, Milan Laurenčík a Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Zľavy noví podpredsedovia a predseda parlamentu: Gábor Grendel, Juraj Šeliga, Boris Kollár, Milan Laurenčík a Peter Pellegrini  (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

"Bola to pre mňa veľká chvíľa, ktorá postupom času zovšednie," priznal v závere podpredseda Za ľudí. Parlament má už po ustanovujúcej schôdzi nové vedenie pod Borisom Kollárom, ktorého zvolili za predsedu parlamentu. Podpredsedami sa stali spomínaný Juraj Šeliga, Peter Pellegrini, Milan Laurenčík a Gábor Grendel.

Viac o téme: Juraj ŠeligaPrvé vedenie schôdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu