Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VOĽBY 2020 Ďalšia zo záverečných debát: Lídri najsilnejších strán v jednom ringu, príde aj Pellegrini

Lídri najsilnejších politických zoskupení dnes budú opäť pred kamerami Zobraziť galériu (10)
Lídri najsilnejších politických zoskupení dnes budú opäť pred kamerami (Zdroj: reprofoto tv markíza)

BRATISLAVA - Kľúčové parlamentné voľby sa blížia a atmosféra hustne. Súperi začínajú byť v politických diskusiách čoraz ostrejší. Dnešný večer sa tiež nesie v znamení ďalšieho politického súboja, kedy sa v televízii Markíza stretnú v štúdiu najsilnejší politickí lídri z posledných predvolebných prieskumov verejnej mienky. Diskusiu budeme pre vás sledovať ONLINE.

  • v štúdiu televízie Markíza by sa mali stretnúť Peter Pellegrini (Smer-SD), Michal Truban (PS/Spolu), Igor Matovič (OĽaNO), Marian Kotleba (ĽSNS) a Andrej Kiska (Za ľudí)
  • Peter Pellegrini by mal prerušiť hospitalizáciu napriek odporúčaniam lekárov a objaviť sa na televíznej obrazovke
  • diskusiu moderuje Michal Kovačič, debata začína o 20:30 večer

Debata sa skončila, ďakujeme, že ste ju s nami sledovali ONLINE. 

21:38 Debata sa skončila. 

21:34 Kiska hovorí, že do politiky vstúpil kvôli tomu, čo zažil v Dobrom anjeli a takisto pokračuje vo volebnom programe. Kotleba uviedol, že sa nepozerá na to, kto návrhy predkladá, ale na to aké sú. Podobne sa vyjadroval dnes v parlamente aj Boris Kollár. Matovič povedal, že politiku chcú robiť odvážne a hanbí sa za svoje chyby. Truban povedal, že do politiky šli preto, lebo na SLovensku veľa vecí nefunguje a aj keď sa spravili chyby a stratili pokoru a z chýb sa poučili. 

21:33 Nasleduje posledná minúta. Pellegrini uviedol, že posledné tri dni sledoval z lôžka, čo sa deje. „Naozaj som zhrozený z toho, čo nám môže čakať,“ povedal a zopakoval heslá strany Smer. 

21:31 Kiska, Truban a Matovič majú poslednú pol minútu. „Páči sa mi, že Igorovi sa začína páčiť Lex Haščák,“ povedal Truban. „To nie je Lex Haščák,“ reagoval Matovič. 

21:30 „Debaty o tom, aké majú byť dane sú otvorené,“ povedal Truban. 

21:28 Ďalšou témou je zdravotníctvo. Pellegrini reaguje na 55-tisícovú pokutu. „Tento rok som vydal pokyn prijať 280 mladých lekárov,“ povedal premiér. 

21:25 Podľa Pellegriniho nie sme riziková krajina a tvrdí, že PS/SPOLU chce míňať viac, ako Smer na sociálne opatrenia. „Počas vášho vládnutia, ste zadĺžili každého jedného človeka, ktorý sa pozerá,“ povedal Kiska. 

21:23 „My máme aj z EÚ obrovskú príležitosť. Mohli sme mať až 15 milird eurofondov, sme najhorší v čerpaní,“ povedal Truban. 

21:19 „Pomôžeme ľuďom a uškodíme oligarchom,“ povedal Kotleba. Neodpovedal, kde by zobral šesť a pol miliardy, ak by zrušil DPH-čku. „Prepáčte pán Kotleba, vy podobne ako pán Pellegrini, si myslíte, že máte voličov hlupákov, keď nepoviete, odkiaľ zoberiete peniaze,“ Matovič tiež povedal, že Kotleba si pozerá, čo má povedať.

21:18 Kotleba si nemyslí, že bol problém, keď zamestnal dvoch členov rodiny do úradu. Ďalšou témou je ekonomika. 

21:15 „Ja vám spravím potom report, keď náhodou budeme v opozícii, že ako to je v regiónoch,“ povedal Pellegrini a kritizoval to, že sa napríklad zvýšili dane po nástupe nominantov PS/SPOLU po komunálnych voľbách. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

21:14 Truban hovorí, že by chceli mať na úradoch nezávislých ľudí, ktorí budú pracovať svedomite. Kiska reagoval, že určite nebudú čistky a s ostatnými nechcú strašiť ľudí. „Na úradoch je 95 percent ľudí, ktorí sú čestní,“ povedal. 

21:10 Druhá otázka je na to, ako by sa prezentovali v Bruseli v cudzom jazyku, keďže premiér je ťažko v zahraničí. Všetci až na Mariana Kotlebu sa predstavili v anglickom jazyku. Kotleba dvakrát zopakoval, že by to bolo len s slovenčine s tlmočníkom, aj keď hovorí po rusky a anglicky. 

21:09 Nasledujú krátke otázky. Prvá je o tom, či je Rusko zahraničnou hrozbou. Podľa Pellegriniho a Kotlebu nie. Podľa Kisku, Matoviča a Trubana áno. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

21:08 Pellegrini odmieta, že by Smer stál za kompromitujúcim videom na Kisku. „Viete, ja sa ospravedlňujem aj za to, že včera fúkalo a ak sú nejaké škody, lebo pomaly aj za to môžeme,“ povedal Pellegrini. Premiér viackrát opakoval argumenty, ktorý opakuje každý poslanec Smeru vrátane šéfa Smeru Roberta Fica. 

21:06 „Každý vie, že netrpím láskou k Andrejovi iskovi, Nakoniec, vzal mi Veroniku Remišovú. ALe na druhej strane treba povedať, že ak nič nespáchali, nech zverejnia celú nahrávku,“ reagoval Matovič. 

21:03 Podľa Kotlebu šiesti poslanci konali trestnoprávne, keď spravili obštrukciu, Hovorí o tom, že zavesili ponožky na štátny znak. „Nikto ponožky na štátny znak nevešal, pozrite si to. Ak chcete argumentovať, rozprávajte normálne a neklamte,“ povedal Truban

21:00 Kotleba reagoval na Kiskovu poznámku o tom, že mu ľudia píšu, čo má hovoriť. „Pán Kiska, ak nemáte tablet, ja vám ho kúpim, stačí povedať.“ Kiska s kamenným výrazom v tvári nereaguje, na Kotlebu sa ani nepozrel. 

20:59 Michal Truban uviedol, že fotky ponožiek neboli adekvátne. „Ale ja som hrdí na nich, že to spravili,“ povedal. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

20:58 Truban tvrdí, že ak by nebolo pred voľbami, opozícia by o dôchodkoch hovorila inak. „Čakajú, kto bude ten netvor, ktorý povie, že zruší dôchodky.“ 

20:57 Truban kritizuje Mariana Kotlebu, že na jednej strane hovorí, že je antisystém, ale hneď pri prvej príležitosti sa baví najväčšími zlodejmi a je súčasťou najväčšej korupcie. Reagoval tak na prijatie 13. dôchodku.

20:56 Pellegrini povedal, že za Matovičovej vlády bola úmrtnosť 13-tisíc. 

20:55 Kiska povedal, že ho prekvapuje, že Kotlebovi vypisujú ľudia online, čo má hovoriť. Kotleba sa smeje. „Pri stratifikácii nemocníc bolo vidieť, že pán Pellegrini nesvojprávny,“ povedal Kiska. „Vám keď niečo nepovedal hovorca, nevedeli ste čo povedať, takže neviem, kto je tu bábka,“ povedal premiér. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

20:54 „Nechcem sľubovať niečo, čo nedokážeme splniť,“ povedal Truban. „Bol som teraz s občanmi našej obce. Pýtali sa mi, Michal, ke´d sa tu vrátiš o tri štyri roky, nebudeš sa báť vrátiť, aby si nedostal bitku? Nebude sa bát, lebo som nesľuboval niečo, čo nebudem vedieť splniť,“ povedal Truban a na 13. dôchodok povedal, že je to zákon schávlený o 5 minút 12.

20:48 Matovič uviedol, že sa nechce hádať. „Žiadne kvóty, ani žiadni nelegálni migranti nebudú,“ povedal Matovič. „Ľudia kľud, treba sa tu zbaviť mafie,“ povedal Matovič. „Treba ľuďom veľmi otvorene povedať, že dnes predstavitelia demokratickej opozície nehlasovali za 13. dôchodok,“ povedal Pellegrini. „Vy ste v prezidentskom paláci ako oficiálneho hosťa prijali kozu, dehonestovali ste štátnosť,“ povedal Kotleba a vyjadril sa aj k Matovičovi. „Toto čo vy hovoríte pán Matovič, že nebude, majú vaši partneri ako jadro programu,“ povedal Kotleba. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

20:45 Pellegrini uviedol na jedno z antikampaňových videí Smeru, že sa zasmial a že ho nevidel. Kiska sa bráni, že nikdy nepovedal, že tu prijmeme migrantov. „Pán Pellegrini, vy viete, že som nikdy nebol za kvóty,“ povedal Kiska. „Pán premiér, vy zakaždým klamete,“ povedal Truban s tým, že klamal aj v prípade migrantov, výrokov Kisku. „Však ja mám s vami len takú skúsenosť,“ povedal. Premiér sa v pozadí zasmial. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

20:42 „Pán Pellegrini, je mi vás úprimne ľúto,“ povedal Matovič. „Šak aj mne vás,“ reagoval Pellegrini. „Nemyslel som si, že podleziete latku Erika Tomáša, ktorý vyťahuje takúto špinu,“ doplnil Matovič. Kiska povedal, že ide o jasnú volebnú korupciu a že toto hlasovanie potvrdzuje budúcu koalíciu Smeru s ĽSNS.

20:40 „Toto sú slová pána Trubana, ktorý povedal, že robotníci sú čvarga,“ reagoval premiér. „Hovorí to človek, ktorý sa nerozumiem politike.“ Pellegrini reagoval aj na Matoviča a povedal, že je usvedčený daňový podvodník a obviňuje ho, že vťahoval do toho svoju matku.

20:39 „Dôchodci sa budú mať dobre práve vtedy, keď pošleme do dôchodku politikov, ktorí to majú na svedomí,“ povedal Truban s tým, že nechcú naskakovať na volebnú korupciu. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

20:38 Kiska chce, aby dôchodcovia dostávali vyššie dôchodky pravidelne. „Musíme sa sústrediť v prvom rade na to, čo ich trápi,“ povedal.

20:37 „Prezidentku presviedčať nebudeme, prezidentka je svojprávna,“ povedal Matovič a dodal, že aj keby to schválila, budú sa v prípade úspechu pokúšať nájsť zdroje. 

20:36 „Ja som spokojný, ale nie kvôli spolupráci, ale kvôli dôchodcom,“ povedal Kotleba s tým, že sa snažil cez sociálne siete presvedčiť kollárovcov aj matovičovcov. „Bohužial, Igor Matovič nehlasoval,“ povedal. 

VOĽBY 2020 Ďalšia zo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: reprofoto tv markíza)

20:35 Debata sa začína aktuálymi témami, a to schválením 13. dôchodku. „Ja sa nesmierne teším a je to dobrá správa pre tisíce dôchodcov, ktorí žijú na Slovensku,“ povedal Pellegrini. „Zdroje sa nájdu,“ povedal premiér. 

20:33 V debate vystúpia lídri najsilnejších strán - koalície PS/SPOLU Michal Truban, strany Za ľudí Andrej Kiska, líder ĽSNS Marian Kotleba, líder Smeru Peter Pellegrini a líder OĽaNO Igor Matovič. 

20:30 Debaty by sa mal zúčastniť aj premiér Peter Pellegrini, ktorý na posledných dvoch debatách chýbal kvôli chorobe. Ako poobede informoval tlačový odbor Úradu vlády, aj napriek odporúčaniam lekára prerušil hospitalizáciu. Zajtra ho čaká služobná cesta do Moskvy. 

20:25 Diskusia sa o pár minút začne. 

Voľby sa blížia

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, kandiduje v nich 25 politických subjektov. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov. Slovenských voličov čaká ešte jeden predvolebný súboj, ktorý sa medzi najsilnejšíimi kandidátmi začne zajtra o 20:15 na verejnoprávnej RTVS.

Slovensko navyše zavádza špeciálnu volebnú linku. Informačná linka je prístupná od pondelka 24. 2. do soboty 29. 2., a to v pracovných dňoch v čase od 7.30 do 15.30 h na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. V deň konania volieb, 29. februára, bude infolinka fungovať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností.

Viac o téme: DiskusiaVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu