Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predvolebné harakiri alebo zúfalý pokus! Galkovci si zavarili podporou koalície: DS sa rozpadá, zradca, odkazujú voliči

Jozef Rajtár a ďalší pomohli otvoriť poslednú mimoriadnu schôdzu Zobraziť galériu (12)
Jozef Rajtár a ďalší pomohli otvoriť poslednú mimoriadnu schôdzu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoriadnu schôdzu Smeru a SNS podporili prekvapujúco poslanci okolo Ľubomíra Galka. Ľudia to členom už Demokratickej strany na sociálnej sieti pekne spočítali. Tí chcú všetko vysvetliť na tlačovke. Predseda DS ich medzitým žiada o odchod z kandidátky.

VIDEO Galkovci vysvetľujú svoje hlasovanie za otvorenie schôdze:

Galkovci vysvetľujú svoje hlasovanie, ktorým dopomohli otvoriť mimoriadnu schôdzu

Nehráme hry, tvrdí Blahová

Brífing Galkovcov sa o chvíľu začne. Úvodné slovo si zobrala Natália Blahová "Bola riadne zvolaná schôdza a my sme prišli do práce ako zodpovední poslanci a až do 29. februára tu pre ľudí budeme," povedala poslankyňa na úvod s tým, že nehrajú žiadne politické hry.

Predvolebné harakiri alebo zúfalý
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Dôchodkyňa, ktorá má dôchodok 300-400 eur a jej manžel pôvodne. Ukazovala mi, že nemajú na obed a jej manžel chodí na liečenie, ktoré ich stojí 500 eur. Ľudí nezaujíma politikárčenie, ale zaujíma ich, či pre nich pracujeme," obhajuje sa Jozef Rajtár. Zopakoval, že neprišli politkárčiť, ale robiť pre ľudí.

Predvolebné harakiri alebo zúfalý
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My sme túto schôdzu nezvolali a boli sme stiahnutí z kampane. Počúvame ľudí a na tejto schôdzi sa mali prerokovať návrhy zákonov, ktoré sa dotýkajú viac ako 2 miliónov ľudí na Slovensku. Kedykoľvek, keď sa budú mať prerokovať takéto návrhy zákonov, tak my poslanci DS prídeme na túto schôdzu a budeme o týchto bodoch rokovať, bezohľadu na to, či to bude deň pred voľbami, alebo po voľbách," vysvetľuje Ľubomír Galko.

Predvolebné harakiri alebo zúfalý
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

S predsedom Kravčíkom sme volali, bude to v poriadku

Galko s Kravčíkom telefonoval tesne pred tlačovkou. Na rokovaní klubu si s ním toto hlasovanie vraj vydiskutujú a bude "všetko v poriadku". Galko povedal, že s nikým zo Smeru a SNS nerokovali. "My sme Smerákov zatvárali," argumentoval Galko.

"Keby sme dnes tú schôdzu neotvorili, tak by tu dnes Smeráci vykrikovali, že opozícia nemyslí sociálne a ani na dôchodcov," povedal Rajtár.

Mimoriadna schôdza bola otvorená vďaka tomu, že sa prezentovali aj siedmi odídenci z SaS okolo Ľubomíra Galka. Na úvod sa prezentovali Galko, Rajtár, Blahová, Sloboda, Ivan, Pavelka a Kaščáková. Vďaka tomu sa prezentovalo 77 poslancov a schôdzu otvorili. Nezaradení poslanci z PS/Spolu následne schôdzu blokovali, až kým ju predseda NR SR Andrej Danko nepresunul na zajtra.

Galko tvrdí, že s nimi nikto nerokoval

"Z politických strán, ktoré si hovoria "demokratická opozícia" s nami nikto nerokoval, nikto z nich nebol sa s nami dohodnúť na nejakom spoločnom postupe," písal a snažil sa vysvetliť dianie po hlasovaní Galko, ktorý tiež hlasoval za otvorenie.

Prvý zverejnil status Ľubomír Galko, v komentároch sa začali objavovať kritizujúce postoje
Zobraziť galériu (12)
Prvý zverejnil status Ľubomír Galko, v komentároch sa začali objavovať kritizujúce postoje  (Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko)

Lavína kritiky

Pod statusom Galka a rovnako tak pod najnovším príspevkom Natálie Blahovej sa v rýchlosti začali množiť početné komentáre, v ktorých sa ich ľudia pýtajú, prečo schôdzu otvorili. "To je absolútne nepochopiteľné,""Pokrytecké, inak sa to povedať nedá," či "Takže Sulík a tí, čo ostali v SaS, boli tí zlí? Naozaj?," a mnohé ďalšie komentáre, ktoré sa začali objavovať pod statusmi galkovcov nemajú konca.

Pod posledným statusom poslankyne Blahovej sa množia negatívne komentáre
Zobraziť galériu (12)
Pod posledným statusom poslankyne Blahovej sa množia negatívne komentáre  (Zdroj: Facebook/Natália Blahová)

Ľudia nenechali jednu nitku suchú ani na lídrovi kandidátky DS
Zobraziť galériu (12)
Ľudia nenechali jednu nitku suchú ani na lídrovi kandidátky DS  (Zdroj: Facebook/Jozef Rajtár)

Predsedovi mimoparlamentnej strany došli nervy

Situácia nabrala na obrátkach až tak intenzívne, že sa na Facebooku ozval samotný šéf strany, kde sa galkovci angažujú, či už po dnešnom dni možno povedať - angažovali. Predseda Demokratickej strany Michal Kravčík vyzval po dnešnom hlasovaní galkovcov, aby odišli z kandidátky strany do nadchádzajúcich volieb 2020.

Kravčík sa ale po niekoľkých minútach rozhodol predmetný status stiahnuť a zdá sa, že viac sa dozvieme až na avizovanej tlačovej konferencii galkovcov, ktorú organizujú vo foyer NR SR.

Opozičný predseda OĽaNO Matovič je prekvapený z krokov poslancov DS. "Takto elegantne pribiť klinec do vlastnej rakvy ... tak to som ešte nevidel," píše na sociálnej sieti.

Predvolebné harakiri alebo zúfalý
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Ku prekvapeným poslancom sa pridal aj Milan Krajniak.

Predvolebné harakiri alebo zúfalý
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook/Milan Kraniak)

Viac o téme: HlasovanieĽubomír GalkoNatália BlahováDemokratická stranaMimoriadna schôdzaJozef Rajtár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu