Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ONLINE Blokáda parlamentu skončila, v hre je skrátené konanie: Fico si servítky pred ústa nedáva! Nemá zmysel rokovať

Zobraziť galériu (37)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ani včera poslanci nakoniec o opatreniach Smeru a SNS nerokovali. Schôdza začala o deviatej, no trvala len niekoľko minút. Tretí deň bol úspešnejší. Blokáda bola prelomená po tom, čo mal prejav premiér Peter Pellegrini. Keďže ho k hlavnému pultu nepustili, prejav mal pri provizórnom pultíku. Šestica poslancov následne opustila miestnosť. Poslanci momentálne rokujú o skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia sa dohodla, že zaň nezahlasujú. Robert Fico uviedol, že ak zrýchlené konanie neprejde, nemá zmysel rokovať.

  • Miroslav Beblavý a ďalší piati poslanci spali v parlamente aj túto noc
  • ráno v parlamente vystúpil premiér Peter Pellegrini, ktorého nechcela šestica pustiť k pultu, predstúpil tak pred provizórny pult a poslanci protestne odišli zo sály, blokáda sa skončila a mimoriadna schôdza sa začala
  • zatiaľ však poslanci rokujú len o tom, či bude skrátené legislatívne konanie, hlasovať by sa však malo až v pondelok
  • podľa Fica je zbytočné rokovať, ak skrátené konanie neprejde
  • lídri opozičných strán mali stretnutie, kde sa dohodli na ďalšom postupe, skrátené legislatívne konanie neplánujú podporiť

Prečítajte si včerajší ONLINE: Mimoriadna schôdza sa mení na frašku! Pokračujeme: Nocovanie v sále, zúfalý Danko a prvé reakcie


NAŽIVO Pokračovanie mimoriadnej schôdze

Galéria: Blokáda skončila, mimoriadna schôdza sa na tretí deň začala

Dnešný ONLINE z mimoriadnej schôdze parlamentu sa skončil. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. Vývoj situácie v parlamente si nenechajte ujsť ani zajtra. 

19:02 Andrej Hrnčiar ukončil dnešný rokovací deň. Pokračovať sa bude zajtra od deviatej hodiny.

18:50 Predsedajúci Hrnčiar otvoril rozpravu o skrátenom legislatívnom návrhu k zrušeniu diaľničných známok. Návrh na zrušenie diaľničných známok predstavuje minister obrany Gajdoš. Písomne sa do rozpravy prihlásilo šesť poslancov. 

18:49 Podpredseda parlamentu Hrnčiar vyhlásil rozpravu k trinástym dôchodkom za ukončenú. Slovo má minister práce Richter. 

18:45 Vaľová žiada, aby parlament hlasoval o skrátenom legislatívnom konaní až po prerokovaní všetkých návrhov zákonov.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:41 Pri pultíku vystupuje v rozprave Alojz Baránik. „Celý čas tu jačala, lebo si myslela, že nás zahluší. Končíte pani Vaľová, zapamätajte si to.“ Baránik pokračuje vo vymenúvaní káuz.

 

18:37 Opäť je to v rukách Demokratickej strany

Poslanci momentálne rokujú o skrátenom legislatívnom konaní, aj keď si to niektorí neuvedomujú. Fico na dnešnej tlčovke uviedol, že ak sa to neschváli, nemá zmysel rokovať. Poslanec Dostál vysvetľuje parlamentné počty. „Naďalej je všetko v rukách poslancov Demokratickej strany. Aby parlament mohol rokovať v prvom čítaní o troch populistických návrhoch Smeru a SNS, najprv musí schváliť, že o nich bude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní,“ uviedol s tým, že na skrátené konanie neexistuje dôvod. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook/Ondrej Dostál)

18:23 Hrnčiar, ktorý teraz vedie schôdzu, upozornil poslancov, aby sa vrátili od Humenného k skrátenému legislatívnemu konaniu. 

18:20 Rečniť ide Ľubomír Galko. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:17 „No, pani poslankyňa Vaľová. Čo bolo predmetom, že ste dostali pokuty, vám povedalo ÚVO.“ Podľa Blahovej nedodržala zákon, preto dostala pokutu takmer 30-tisíc. „Vy sa nehanbíte, že kyvkáte hlavičkou? Vy schvaľujete zákony, ktoré nedodržiavate? Toto robí zákonodarca? Že sa nehanbíte,“ povedala. „Vlastne ste sa priznali, že ste porušili zákon, toto je na trestné oznámenie.“

18:14 Vaľová kometovala Blahovú, že nič nedokážu, lebo ich strana nemá ani preferencie. „Mali ste možnosť pred rokmi, ale vy ste povalili Radičovej vládu. Mali ste robiť vtedy. Teraz už nemôžete nič.“ Blahová uviedla, že Humenné malo po jej vláde sekeru. „Dnes ľutuje, že som stlačila gombík za blbý Beblavého zákon,“ povedala. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

18:09 Vaľová teraz komentuje tortu. Vraj si myslela, že je to torta firmy Palma Tumys. Cez ňu sa dostala k Miroslavovi Beblavému a jeho rodine kvôli privatizácii firmy v 90. rokoch. Beblavý privatizáciu firmy viackrát vysvetľoval. „Vy ste tu roztrasení ako handrové panáčiky, lebo máte dať ľuďom milión eur?“ 

18:08 S prejavom v rozprave vystúpila Natália Blahová. „Myslím, že dôchodci si zaslúžia aj 14., nielen trinásty dôchodok,“ povedala na záver. 

17:09 V rozprave majú vystúpiť ešte štyria poslanci.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:06 Ďalší konflikt

Vaľová sa sťažuje, že Cigániková jej ukázala vztyčený prostredník. Danko povedal, že si vyžiada kamerové záznamy. „A ešte sa tu smeje, to si vyprosím,“ povedala Vaľová. Cigániková oponovala, že nič také neukázala. 

16:58 Reční Jana Cigániková. Opäť vymenúva kauzy Smeru.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:46 Poslanci nehovoria k téme

Jana Vaľova teraz reaguje na prejavy opozície. Jana Cigániková sa ozvala bez toho, aby sa prihlásila. „Prosím, nevykrikujte,“ povedala Vaľová. „Ja nie som zmätená,“ odpovedala Cigánikovej. „Zmätená ste vy, keď ste si dali dole nohavičky na bilboardoch. Danko zúfalo napomína všetkých. „Hovorte k téme. Prosím, všetci slušne.“

16:42 Poslanci budú zrejme rokovať do večerných hodín, v rozprave má vystúpiť ešte šesť poslancov. Skončilo vystúpenie Karola Galeka. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

16:15 Do ústnej rozpravy sa prihlásilo ďalších deväť opozičných poslancov. V sále je len niekoľko poslancov. Reční Jozef Rajtár. Hovorí o tom, ako sa mu vyhrážal Kočner a ako sa kvôli Čistému dňu vyhrážali Blahovej. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:47 Dostál reagoval na Galkov prejav. Galka z Demokratickej strany ubezpečil, že ich nepodozrieval z toho, že koalícii pomohli schválne. „Ani náhodou vás neupodozrievame, že ste im pomohli schválne. Najmä ak ide o takúto očividnú volebnú korupciu.“ Podľa Dostála je dôležité, aby sa opozícia nezúčastnili na hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní. 

15:43 Z rozpravy sa odhlásilo osem poslancov a ostal len Eduard Heger, ktorý momentálne pri pultíku. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:36 Nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého blokovali rokovanie parlamentu s vedomím, že za toto správanie už nemôžu dostať pokuty. Uviedol to predseda parlamentného mandátového a imunitného výboru Juraj Blanár. Výbor, ktorý sa tým na podnet predsedu NR SR Andreja Danka zaoberal, sa podľa Blanára zhodol, že porušili rokovací poriadok.

Výbor podľa jeho slov podporil začatie disciplinárneho konania voči nezaradeným poslancom, ktoré sa však nebude môcť dokončiť vzhľadom na krátky čas do konca tohto volebného obdobia. „Čiže robili to chladnokrvne s tým, že idú nielen že porušovať demokratické princípy, zneucťovať rokovanie národnej rady a samotnej rokovacej sály, ale ešte aj vyhnúť sa týmto pokutám,“ podotkol vo štvrtok na tlačovej konferencii v parlamente Blanár. Súčasne dodal, že by im hrozila pokuta 2000 eur.

15:34 Fico praje Bugárovi 2,99 percenta

Smer na mimoriadnej schôdzi a ani do budúcna neráta s hlasmi Mosta-Híd. Vo štvrtok to vyhlásil predseda Smeru Robert Fico. Odmieta tvrdenia svojho koaličného partnera, že koalícia so Smerom strane poškodila. Mostu-Híd podľa jeho slov uškodila lenivosť predsedu strany Bélu Bugára.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Ak si niekto sám poškodil, tak to bola lenivosť Bélu Bugára a jeho ľudí v strane Most-Híd (...) Ja som presvedčený, že nebudú v parlamente a taká by mala byť božia spravodlivosť,“ dodal. Vo voľbách im podľa vlastných slov praje nie 4,99, ale 2,99 percenta hlasov voličov.

15:20 Slovo si zobral Ľubomír Galko z Demokratickej strany. "Vy dvaja, Robert Fico a Peter Pellegrini, ste sa stali zodpovednými za svoje megakrádeže, megakauzy a megazlodejiny," kríči Galko.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:59 Najviac sa rozčuľoval poslanec Smeru Ľubomír Vážny. Do opozičných poslancov sa viackrát obul, že ani nemôže reagovať, lebo hovoria nezmysly.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:58 Poslancov v rozprave ubudlo, teraz vystupuje Karol Galek. 

14:36 Fico povedal, že ak neprejde skrátené legislatívne konanie, nemá zmysel ďalej rokovať. Podľa predsedu Smeru sa hlasovať bude až v pondelok.

14:26 Pri rečníckom pulte je momentálne Alojz Baránik, do rozpravy je prihlásených 14 poslancov a ich počet rastie. Zatiaľ sa stále nerokuje o konkrétnych sociálnych opatreniach, ale o tom, či sa bude o opatreniach rokovať v skrátenom alebo tzv. zrýchlenom konaní.  

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:23 Pozrite si celú tlačovku strany Smer. 

Robert Fico povedal, že Bugár je už dohodnutý s opozíciou

14:20 Ľubomír Vážny zo Smeru kritizoval prejav Viskupiča. „To je nezmysel, to, čo tu drístate.“ Sťažoval sa, že nemôže podať žalobu. Gábor Grendel ho opravil, že za výroky nemôže podať kvôli imunite žalobu, ale civilnú žalobu podať môže.

14:16 Ondrej Dostál podal na mandátový a imunitný výbor NR SR podnet na začatie disciplinárneho konania proti šéfovi parlamentu Andrejovi Dankovi. „Dôvodom podania podnetu je včerajší Dankov postup pri vedení schôdze, keď neumožnil poslancovi Miroslavovi Beblavému vzniesť námietku proti svojmu opatreniu, ktorým jeho a jeho kolegov vykázal zo sály,“ napísal na sociálnej sieti. 

14:14 Viskupič zo SaS pokračuje vo vymenúvaní káuz Smeru. Spravila tak Cigániková aj Zemanová.

14:06 Fico má ešte stále tlačovku. Opäť kritizoval médiá a jeho najnovším objektom je ešte stále koaličný partner Most-Híd. „Máme tu zradcu, so silným charakterom, ktorý sa volá Béla Bugár, tak sa pokúšame, aby tieto návrhy ktokoľvek podporil,“ uviedol.

14:00 Mimoriadna schôdza pokračuje. V rozprave vystúpi Marián Viskupič. Reční pred takmer prázdnou sálou. 

13:59 Prvá časť mimoriadnej schôdze.

13:57 Fico odmietol Kollárove výzvy

„Výzvy, ktoré nám pán Kollár posiela, nás vôbec nezaujímajú,“ povedal. „Chceme, alebo nechceme dať ľuďom 13. dôchodok, mladým prídavky o 100% vyššie a vyriešiť Istanbulský dohovor? Ak áno, tak prosím všetkých, aby prestali hrať tieto hry,“ uviedol.

13:49 Nemá zmysel sa naťahovať s týmito bláznami

„Ráno sme sa rozprávali, ako reagovať na začatú schôdzu. Nemá absolútne žiadny význam naťahovať sa s týmito bláznami. Príde jedna poslankyňa, ktorá hovorí o aférach Smeru z roku 2011, kedy bola Radičovej vláda,“ uviedol. 

13:45 Fico sa na tlačovke opäť poďakoval poslancom Smeru a SNS za to, že „dôstojne zvládli cirkus opozície. „Zažil som v tejto miestnosti NR SR všeličo, ale takéto zneúctenie poslaneckej snemovne, to sa ešte nikdy v živote nestalo,“ v podobnom duchu sa vyjadril aj včera. 

13:40 „Všetci opoziční poslanci porušili zákon štýlom víno pijde - vodu káže,“ hovorí Ján Richter.

13:29 Skrátené legislatívne konanie nepodporí ani OĽaNO. Povedal poslanec Eduard Heger.

13:19 Predseda Sme rodina zopakoval, že nebudú hlasovať za krátke legislatívne konanie.

13:03 Kollár rovnako vyzýva všetky strany naprieč celým politickým spektrom, aby sa spojili k prijatiu 13. dôchodku.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:01 Na tlačovke je opäť predseda jednoty dôchodcov Ján Lipianský. "Ide tu o predvolebný boj, ale tentoraz je to aj so spájaním hodnôt jednoty dôchodcov, ktorou je aj 13. dôchodok," hovorí Lipianský. Obracia sa na všetky poslanecké kluby NR SR, aby svojím postojom napomohli prijatiu týchto zákonov.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:00 Tlačový brífing hnutia Sme rodina:

12:52​ Vyjadrenie Ľubomíra Galka:

12:21 SaS tvrdí, že sa prvého legislatívneho hlasovania nezúčastní. Beblavý nevylučuje, že sa k rečníckemu pultu vrátia.

12:20 Kiska pripomína, že opozícia má poistku v prezidentskom paláci a takisto v Ústavnom súde SR. "Ide o obyčajnú potemkinovú dedinu, ktorou strana Smer chce zakryť 12 rokov rozkrádania Slovenska," hovorí tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek.

12:18 Kiska hovorí, že strana Za ľudí je za dôchodky, ale nie takýmto korupčným spôsobom. "Je to predvolebná korupcia najvyššieho zrna, navyše je to protizákonné," tvrdí líder Za ľudí.

12:17 Zástupcovia opozície sa dohodli, že nezahlasujú za skrátené legislatívne konanie.Beblavý ocenil, že sa Most schôdze nezúčastní.

Bugár predkladá zmluvu voličom a Smeru dáva stopku

12:15 Koalícia PS/Spolu informuje o ďalšom postupe na mimoriadnej schôdzi.

12:00 Do rozpravy sú prihlásení ešte niekoľkí poslanci. Schôdza je prerušená do 14:00.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:43 „Boli sme nútení brániť ústavnosť, parlament a demokraciu. Robili sme to nekonfliktne,“ povedal po zrušení blokády s tým, že tak chceli parlamentnú väčšinu prinútiť, aby od mimoriadnej schôdze ustúpili a nechali rozhodnúť Ústavný súd SR. Beblavý odmieta Pellegriniho reči o hanbe na adresu nezaradených poslancov. To premiér je podľa Beblavého hanba Slovenska. O ďalšom postupe majú informovať po 12-ej.

11:39 Rokovacia sála je takmer prázdna. Reční Anna Zemanová.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:36 Andrej Hrnčiar upozornil po takmer dvoch hodinách poslancov, že rokujú o tom, či bude skrátené legislatívne konanie, nie o konkrétnych návrhoch.

11:35 O 12-ej budú mať tlačovku poslanci PS/SPOLU. Informovať budú o ďalšom postupe na mimoriadnej schôdzi. O jednej bude mať tlačovku Boris Kollár, na tlačovke vystúpi aj šéf Jednoty dôchodcov Ján Lipanský. 

11:30 Erik Tomáš opäť vyťahuje čierneho petra - vládu Ivety Radičovej. Reagoval tak na Cigánikovej prejav. „Takto si streliť do kolena, to viete len vy.“

11:23 Kollár kričal na Erika Tomáša. „To je sociálna morálka vašej vlády, vy sa máte hanbiť, budem šťastný, keď vás už nahradíme. Rozkradli ste verejné financie, kašlete na tých ľudí, na tie ženy, vám ide len o vaše zadky, a o to, aby ste neskončili v base. Tečie vám do topánok, preto ste tu,“ povedal v rozprave. 

11:15 „Dvanásť rokov rozkrádali krajinu. Čo ste robili doteraz?“ apeluje Cigániková na stranu Smer. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:13 Cigániková je vo svojom prejave emotívna, spomína prípady úmrtí ľudí, ktorí nedostali správne lieky. „Je to tak, lebo ste volili, ako ste volili, prepáčte mi,“ povedala. „Stojí to za tie trináste dôchodky?“

11:12 K rečníckemu pultu pristúpila Jana Cigániková.

11:02 „Vy ste boli proti trinástemu dôchodku, lebo ste nezahlasovali za schôdzu,“ kričí Erik Tomáš. Boris Kollár sa smeje. „Môžete sa smiať priblblo, ako chcete,“ povedal Tomáš a dodal, že sa Kollár spriahol s opozíciou proti trinástemu dôchodku.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:01 Kollár počas prejavu kričal. „Ja budem hlasovať za vašu volebnú korupciu. Pretože myslím na ľudí. Mne nehorí pod zadkom, že ma zavrú.“

10:57 Kollárov horlivý prejav

„Je mi jedno, že sa na mňa nas*rie celá opozícia. Raz keď máme v programe trinásty dôchdook, budem za neho hlasovať. Budem hlasovať za vašu volebnú korupciu, ale preto, lebo my sme to predkladali dvakrát,“ uviedol.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:55 Slovo v rozprave dostal predseda Sme rodina Boris Kollár.

10:49 Galkovci sedia v parlementom bufete a zrejme preberajú ďalšiu stratégiu.

10:43 Erik Tomáš sa v reakcii pýtal Matoviča, či podporí alebo nepodporí 13. dôchodok.

10:35 Matovič verí, že 29. februára nastane druhé Slovenské národné povstanie. "Tí ľudia vonku sú vzbúrení," hovorí za pultom Matovič.

10:22 Brífing Andreja Danka:

Danko sa po konci blokády rečníckeho pultu vyjadril o aktuálnej situácii v parlamente

10:13 Most-Híd sa nezúčastní mimoriadnej schôdze.

10:12 „Nebojte sa budúcej vlády, ktorá vznikne a bez Smeru,“ uviedol Matovič. „Táto vláda priamo rozkradla 30 miliárd eur za posledných 12 rokov,“ povedal. 

10:08 K rečníckemu pultu prišiel Igor Matovič.

10:07 Béla Bugár vylúčil spoluprácu so Smerom a ĽSNS

Bugár nevylúčil, že by vládol s OĽaNO, no vylúčuje takúto spoluprácu s Matovičom na čele. „OĽaNO si musí "vyriešiť" Matoviča. On nič iné nerobí, len vydiera, dokonca aj vlastných.“

10:04 Natália Blahová obhajuje Demokratickú stranu, tým, že sa mimoriadna schôdza nakoniec otvorila, DS vlastne „demaskovala Smer, ktorý si robí len kampaň“. Nechápavo na ňu pozerala aj Jana Kiššová. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:01 V rokovacej sále medzitým nastala roztržka medzi Ondrejom Dostálom a Andrejom Dankom. Danko mu potom vrátil dve minúty, jeho predchádzajúce vystúpenie stopol, pretože Dostál na neho slovne zaútočil.

9:53 Bugár sa postavil Ficovi

Bugár si myslí, že spoločnosť, je rozdeľovaná zbytočne. „Každý sa snaží získavať svojich voličov,“ povedal Bugár. „Tlačovka pána Fica je krásny školský príklad, ako sa dá zaútočiť na niekoho, kto má iný názor. Máme problém so spôsobom, ktorý momentálne NR SR prerokuváva. Za tento názor som dostal reakciu, že si váľam šunky,“ komentoval šéfa Mosta. 

9:47 Situácia začína byť vážna, tvrdí Bugár

Pri pultíku stále reční Erik Tomáš, medzitým má tlačovku líder Mostu Béla Bugár, ktorý hovorí o vážnej situácii. „Myslím si, že kludne môžeme o tom hovoriť, že situácia začína byť vážna. V takej situácii Slovensko pred voľbami ešte nikdy predtým nebolo,“ povedal Bugár. „S ĽSNS Most v žiadnom prípade do koalície nejde. S kotlebovcami sa nespolupracuje a ani nehlasuje.“

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:40 Na balkónik na pár sekúnd vošiel Peter Pellegrini s Robertom Ficom. Podali ruku dvom dôchodcom a z balkónika odišli, dôchodci odišli s nimi. Balkónik je prázdny.

9:39 „Ak niekto skončí, tak určite nie Smer, ale SaS to má nahnuté, treba sa pozrieť do vlastnej kuchyne,“ povedal Erik Tomáš. Vo svojom prejave sa nevenuje sociálnym opatreniam, ale situácii v parlamente. 

9:32 Do rozpravy sa zatiaľ prihlásilo 22 poslancov.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:30 Alojz Baránik si zobral slovo. "Bojujú o čokoľvek, aby nestratili kontrolu nad štátom, ktorú má v rukách mafia s názvom Smer - Sociálna demokracia," povedal Baránik.

9:21 "Dámy a páni, koniec sa blíži," povedal v pléne predseda OKS Ondrej Dostál. "Smer chce urobiť všetko, aby tento koniec odvrátil. Chcú pokračovať systémom - po nás potopa," pokračuje, pričom Dostál dnešné rokovanie označil za populistické orgie.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:16 Mimoriadna schôdza začala. Poslanci rokujú o opatreniach Smeru a SNS. Prvým bodom je trinásty dôchdok.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:15 Pellegrini skončil svoj príhovor. „Chcem oceniť, že sa táto situácia nezvrhla medzi poslancami,“ povedal Danko. „Slušnosťou vieme vytlačiť tých, ktorí pravidlá rešpektovať nevedia,“ povedal. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:12 „Igor Matovič je len jeden a nikto ho nevie napodobniť,“ povedal Pellegrini. Matovič mu zamával. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:11 „Vám pán Poliačik chcem povedať, že ste na štátny znak zavesili svoju pomyselnú ponožku a to sa s vami bude niesť,“ povedal premiér a uviedol, že poslanci sa správajú ako grobiani a zneužívajú svoj mandát na nechutné poltiické hry. „Vaše správanie je cestou do pekla,“ povedal. 

Beblavý reagoval potom, čo ukončili blokádu mimoriadnej schôdze

9:07 „Hanbím sa za vás, opozícia,“ povedal Pellegrini. 

9:05 „Sme sa dožili,“ povedal Pellegrini. V sále sa ozýva hlasné fuj nielen z balkónika, ale aj z radov koaličníkov. Pellegrini sa následne postavil k provizórnemu pultíku, kde ho pustil Peter Marček. Šestica poslancov následne odišla počas začiatku prejavu premiéra. 

9:04 Šéf parlamentu otvára mimoriadnu schôdzu. V rokovacej sále sedí aj premiér Peter Pellegrini. Danko opäť vyzval šesticu poslancov na to, aby opustili sálu. „O slovo požiadal predseda vlády,“ povedal Danko. Zdá sa, že poslanci nechcú poslať premiéra k pultíku. 

9:03 Do sály vošiel Robert Fico a ďalší predstavitelia Smeru, dôchodcovia opäť vo veľkom tlieskajú. 

8:58 Do rokovacej sály vošiel Ľuboš Blaha, postarší fanúšikovia na balkóniku sa postavili a zatlieskali mu. Blahu to evidentne potešilo. Balkónik už je plne obsadený.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:51 Šiestica poslancov blokuje aj dva pristavené provizórne rečnícke pultíky. 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:31 Poslanci PS/Spolu sa ráno stretli s Igorom Matovičom, Andrejom Kiskom, Alojzom Hlinom a Branislavom Gröhlingom. Hovoriť mali o ďalšom postupe.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: topky)

7:19 Michal Truban na Instragrame uviedol, že jediný, koho ich protest pobúril je Andrej Danko, Robert Fico, premiér Peter Pellegrini a Marian Kotleba, čo podľa neho opäť dokazuje ich spojenectvo. " Pozrite sa, koho naša aktivita naštvala. Fico, Danko, Pellegrini a Kotleba sa hnevajú, lebo im spoločný plán nevychádza. Viete prečo? Lebo sa im kráti čas," napísal Truban.

7:01 Poslanci PS/Spolu strávili už druhú noc v parlamente.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

7:00 Ráno ešte pred schôdzou sa s Beblavým a poslancami, ktorí už tretí deň blokujú mimoriadnu schôdzu, majú stretnúť lídri ostatných opozičných strán. Informovať budú až po tom, čo bude známe, či bude mimoriadna schôdza pokračovať, alebo ju Danko opäť preloží.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

6:30 Miroslav Beblavý ešte včera večer uviedol, že by rád skončil s obštrukciou. „My sme si túto schôdzu parlamentu nevybrali. Keby Fico, Danko a Kotleba nechceli znásilniť štát, dnes večer by som bol v Spišskej Novej Vsi,“ napísal na sociálnej sieti.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

Včerajšok ako cez kopirák

Ani včera poslanci o opatreniach Smeru a SNS nerokovali. Koaliční a opoziční poslanci sa naťahujú ďalej. Mimoriadna schôdza je už druhý deň blokovaná šesticou poslancov na čele s Miroslavom Beblavým. Schôdza včera skončila po pár minútach a Andrej Danko ju presunul na dnes. Po poslaneckom grémiu uviedol, že schôdza vo štvrtok prebehne, aj keby sa tam prikovali. Šestica poslancov tvrdí, že môžu pult blokovať až do volieb. Chcú zabrániť zrýchlenému prijatiu zákonov z dielne Smer a SNS. Šéf Smeru Robert Fico označil ich konanie za bláznovstvo.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Druhý pokus skončil ani nie po desiatich minútach

Druhý pokus o spustenie mimoriadnej schôdze skončil ani nie po desiatich minútach. Danko na úvod vyzval Beblavého a ďalších piatich poslancov, aby opustili rokovaciu sálu.  „V zmysle rokovacieho poriadku vás poslednýkrát upozorňujem, aby ste opustili sálu,“ povedal Danko. Keďže tak nespravili majú druhú neospravedlnenú účasť. V rokovacej sále sa strhol krik a Danko následne prerušil schôdzu do dnes do deviatej rána.

 

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Dnes pokračovala arogancia moci,“ reagoval na tlačovke Beblavý. „Keďže schôdza bola vedená v rozpore so zákonom aj naďalej žiadame, aby Ústavný súd rozhodol o jej zákonnosti,“ povedal Beblavý. Poslancom, ktorý schôdzu blokujú, hrozí, že prídu o polovicu platu. Na tom im však nezáleží. Opoziční lídri by sa mali spolu s protestujúcimi poslancami stretntúť pred schôdzou a nájsť cestu, ako situáciu vyriešiť. 

Galéria: Druhý deň mimoriadnej schôdze

Schôdza bude, aj keby sa prikovali

Danko ich síce môže vykázať z rokovacej sály, no nemá prostriedky na to, aby ich odtiaľ fyzicky dostal, a preto nastala patová situácia. Šéf parlamentu však po grémiu povedal, že už pracuje na riešení situácie a schôdza dnes určite prebehne „aj keby sa prikovali“. Pokračujúca obštrukcia šiestich poslancov je podľa koaličných strán neúctivá. Šéf parlamentu podľa vlastných slov nezažil podobnú situáciu za celý čas, čo šéfuje parlamentu, a to ani pri spore s najväčším rebelom Igorom Matovičom. 

Andrej Danko ubezpečil, že zajtrajšia schôdza prebehne, aj keby sa opozičníci prikovali

Danko nazval Poliačika „špindírom“, „šmochtošom“ a „zvieraťom“. „PS/SPOLU si myslia, že teátro Igora Matoviča z neho urobilo lídra opozície. No Matovič je len jeden a ani on si nedovolil doniesť do sály pizzu, jesť v sále a ukazovať svoje špinavé ponožky ako Martin Poliačik a ja vyzýva toho špindíra, že ja sa nebudem hanbiť.“ Po grémiu údajne našiel riešenia a zrejme to nezahŕňa druhý rečnícky pultík. Bližšie však nechcel riešenia konkretzovať. 

Fico nazval poslancov bláznami a Bugára hodil cez palubu

Postoj Roberta Fica, ktorý sa pred mikrofón v tlačovkovej miestnosti postavil v sprievode ďalších asi pätnástich smerákov, ničím neprekvapil. Podľa neho je to, čo sa deje v parlamente neakceptovateľné. „Sú to čistí blázni, kľudne môžete používať tento výraz,“ zopakoval Fico. „Urobíme všetko preto, aby sme doručili tieto tri sľuby, ktoré sme dali.“ Koalícia si s týmto hrubým porušením poriadku poradí.

ONLINE Blokáda parlamentu skončila,
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozícia však nebola jediná, do koho sa obul. Skritizoval aj svojho súčasného koaličného partnera, lídra Most-Híd Bélu Bugára. Schôdza sa nakoniec otvorila vďaka poslancom Demokratickej strany, ale aj ďalším nezaradeným poslancom, čo šokovalo aj Bugára. „Včera bola dohoda s Bélom Bugárom, že sa schôdza neotvorí, ale im to nevyšlo,“ povedal Fico s tým, že má líder Mosta prestať klamať. „Béla Bugár nám jasne povedal, že on už s nami nie je. Za to, že sa nedostane do parlamentu, a on sa nedostane, si môže sám." 

Schôdza je podľa Fica legitímna, protestujúcich vyzval, aby nepokračovali v bláznovstve

Fico povedal, že rokovali len so SNS. „Prosím, neotravujte ma s takýmito vecami,“ reagoval na otázku o pomyselnej svadbe medzi Smerom a ĽSNS. „Bugár sa dohodol s opozíciou. Rozhodol sa, že s nimi bude šlapať. Je to jeho rozhodnutie,“ dodal šéf Smeru s tým, že ho naozaj prekvapuje, keď štyri roky bačoval na najvýznamnejších rezortoch v tomto štáte a teraz hovorí o Smere, že by s touto stranou viac nikdy do vlády nešiel.

Lídri opozície súhlasia len s časťou protestu, podľa Matoviča toto divadlo nikomu nepomôže

Koalícia aj opozícia by mali predložiť návrhy zákonov o trinástych dôchodkoch pre penzistov, dvojnásobné zvýšenie rodinných prídavkov, zrušenie diaľničných známok pre autá do 3,5 tony a Istanbulský dohovor hneď ako prvé body spoločne po parlamentných voľbách. Takéto východisko z patovej situácie v parlamente predstavil šéf OĽaNO Igor Matovič. „Ak toto budeme teraz robiť Ficovi, tak porazený, ubolený Fico nám to po voľbách vráti stonásobne,“ vyhlásil Matovič s tým, že Fico zablokuje po voľbách parlament na štyri roky.

Na snímke poslanci Národnej
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na adresu politikov Matovič povedal, aby si všetci dali studenú sprchu, dohodli sa na pomoci ľuďom a nerobili si len predvolebnú kampaň. „Toto divadlo tu bude až do volieb a nikomu to nepomôže. Ľudia zostanú zhnusení z politiky,“ doplnil šéf OĽaNO. Podľa Matoviča by sa mali politici po voľbách bez emócií pozrieť do spoločnej kasy, či sú v nej peniaze na navrhované sociálne opatrenia. „Keď budú, hlasujme za a keď nebudú, ľudia musia vydržať,“ dodal. Obštrukcia má podľa Matoviča zmysel, ale nocovanie v paralmente nie. 

Kollár je nešťastný, Kiska Beblavého chápe

Boris Kollár uviedol, že je nešťastný, že sa schôdzu podarilo otvoriť. „Keď je otvorená, správajme sa zodpovedne a poďme rokovať. Beriem prvý deň protestu, myslím si, že je to v poriadku, aj keď takéto veci by som očakával skôr od Matoviča,“ hovoril predseda Sme rodina. Ak sa to bude naťahovať až do volieb, vníma to ako frašku a čistú psychiatriu. 

Líder strany Za ľudí Andrej Kiska protest PS/SPOLU podporil. „Sú situácie, kedy treba konať neštandardne a preto rozumiem Mirovi Beblavému. Všetko však má mať svoju mieru a myslím si, že je čas riešiť veci politicky,“ uviedol. Dodal však, že treba mať mieru a že Slovensko má poistku voči populistickým návrhom, a tou je prezidentka Čaputová, ktorá môže zákony vetovať. Ak tak spraví až po voľbách 29. februára, tak zákony nemôžu platiť.

Viac o téme: Mimoriadna schôdzaRobert FicoAndrej DankoMiroslav BeblavýAndrej KiskaMichal Truban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu