Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNE Požiar skládky uhlia v Martine vyvolal paniku: Otrávené ovzdušie? Mesto upokojuje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: topky)

MARTIN – Požiar skládky uhlia v areáli teplárne v Martine je už zlikvidovaný, na mieste sú stále policajti aj ostatné záchranné zložky. Príčina vzniku plameňov zatiaľ nie je známa, momentálne je predmetom vyšetrovania. Isté však je, že verejnosť je poriadne vyľakaná. Dôvodom sú namerané hodnoty CO2 v ovzduší.

Máte snímky zachytávajúce aktuálnu situáciu v Martine? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk alebo na facebookovú stránku.

V Martine sa aj vzhľadom na to, že bola hmla, dym držal a nerozptýlil dlhé hodiny. V ranných hodinách bola viditeľnosť takmer nulová. Mesto na svojej internetovej stránke uviedlo, že požiar v Martinskej teplárenskej lokalizovali o 5.50 h.

"Hodnota CO2 v mieste požiaru je 7,8%, kyslíka 20,90%. Situácia momentálne nepredstavuje dôvod na vyhlásenie mimoriadneho stavu a riziko pre zdravie," upokojovalo mesto. "Podľa vykonaného merania sú prekročené hodnoty, avšak len mierne," pridala sa aj polícia.

Oznam na webovej stránke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto:martin.sk)

"Skládka hnedého uhlia požiarom zasiahnutá nebola. Požiar bol zlikvidovaný o 6:30 hod. Na viacerých miestach v meste Martin boli uskutočnené merania kvality ovzdušia, ktoré nepreukázali mimoriadne zvýšené emisie. Situácia nepredstavuje riziko pre zdravie obyvateľov," uviedla neskôr na svojom webe aj Martinská tepláreň

Strach verejnosti

Verejnosť sa napriek tomu obávala o svoje zdravie a upozorňovala na to, že mesto malo o vzniknutej situácii obyvateľov informovať omnoho skôr. "Teraz už píšu, že sú hodnoty mierne prekročené, všetky kompetentné zložky zlyhávajú, obyvateľstvo nebolo upozornené ani varovnými signálmi, načo máme rozhlas a sirény. Deti idú do škôl a ľudia do práce. Aspoň tie deti chrániť," nešetrila kritikou na sociálnej sieti Bohumila. 

Podľa komentárov dostali obyvatelia, ktorí využívajú službu SMS Infokanál mesta Martin (v roku 2016 ich bolo necelých tritisíc z vyše 50-tisíc obyvateľov), textovú správu. Obdržať ju však mali až o pol siedmej, teda približne 40 minút po tom, ako plamene lokalizovali. 

Ľudia zároveň poukazovali aj na fakt, že vzduch je skutočne dráždivý, najmä pre astmatikov. "Ráno som nevedel trafiť na zastávku, keď som šiel do práce a v autobuse som kašľal z toho dymu," opísal Patrik. 

Situáciu monitorujú

Mesto odporúča nevetrať, používať rúšku a dodržiavať opatrnosť pri používaní motorových vozidiel. Hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová sa pre topky.sk po deviatej hodine vyjadrila, že situácia je pod kontrolou a verejnosť budú v najbližšej dobe znova informovať prostredníctvom sms aj na webovej stránke. Napriek kritike opätovne ubezpečila, že zdravie ľudí nie je ohrozené.

Stanovisko zverejnil aj Okresný úrad Martin, ktorý prikázal realizovať komplexné opätovné merania škodlivín v ovzduší. "Merania boli realizované o 9:30 pri predajni LIDL, obchodnom centre TULIP, budove bývalej Neografie, Základnej škole s materskou školou J. V. Dolinského a v centre mesta Vrútky. Vo všetkých piatich prípadoch bolo potvrdené, že žiadne škodliviny v ovzduší vrátane oxidu uhoľnatého a oxidu uhličitého v žiadnom prípade neprekračujú bezpečné hodnoty," zdôraznili.

Podľa úradu merania nepreukázali zdravie ohrozujúce zvýšenie emisií a tuhých znečisťujúcich látok. Situáciu však aj naďalej monitorujú. "Uvedené potvrdzujú aj merania Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorý každú hodinu vyhodnocuje stav ovzdušia v Martine prostredníctvom svojej meracej stanice na Ulici Jesenského," uzavreli.

Viac o téme: PožiarSkládkaUhlieMartin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu