Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neziskovka zúri: Slávna fotografia Ladislava Bielika je stále na prokotlebovskom webe, prišiel zlom!

Fotografia Muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom je na stránke stále nelegálne uverejnená Zobraziť galériu (6)
Fotografia Muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom je na stránke stále nelegálne uverejnená (Zdroj: TASR - Ján Krošlák, František Iván)

BRATISLAVA - Napätie okolo slávnej fotografie Ladislava Bielika, ktorá sa ocitla na prokotlebovskom webe bez súhlasu vlastníkov autorských práv, naďalej eskaluje. Prípad bol medializovaný už pred viac ako mesiacom, no napriek uplynulej dobe sa nič nezmenilo a fotografia naďalej zotrváva na danej stránke. Do situácie sa rozhodli razantne zasiahnuť vlastníci práv fotografie.

V spomínanej kauze ide o to, že na webe naseslovensko.net sa ocitla legendárna fotografia nebohého Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Stránka sa svojou charakteristikou nijako netají sympatiami k hnutiu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. Bežný užívateľ by ju bez problémov považoval za oficiálny web strany. Vyskytujú sa na nej všetky charakteristické črty vrátane loga a názvu strany či kontaktov na členov. Kotlebovci však odmietli, že ide o ich oficiálne médium.

Fotografia bola použitá v augustovom príspevku k výročiu okupácie nášho územia vojskami Varšavskej zmluvy. Udialo sa tak bez súhlasu dedičov práv fotky, ktorými je dnes nezisková organizácia Camera Obskura. Pod článkom je dokonca podpísaný predseda strany ĽSNS Marian Kotleba.

Neziskovka zúri: Slávna fotografia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reprofoto naseslovensko.net)

S predsedom strany ĽSNS sa nám v kontexte otázok, či článok skutočne písal a technicky pripravoval on, nepodarilo skontaktovať.


Kotlebovci bez akýchkoľvek etických zásad: Zneužitie slávnej FOTOGRAFIE, ozvala sa neziskovka


Spomínaný web vraj nie je ich oficiálne médium

Článok je pritom na webe stále prístupný spolu s fotografiou, na ktorej použitie nemal tento portál podľa neziskovky právo. Nateraz nie je jasné, kto je vlastníkom webu a kto posiela príspevky na spomínanú stránku. Kotlebovci už pred mesiacom prišli s tvrdením, že nejde o ich oficiálnu doménu. Je však faktom, že web majú vo svojom portfóliu na sociálnej sieti zaradené viaceré regionálne frakcie strany ĽSNS po Slovensku, ale aj niektorí členovia strany.

Web si na svojom účte uvádza aj bývalý poslanec Milan Mazurek
Zobraziť galériu (6)
Web si na svojom účte uvádza aj bývalý poslanec Milan Mazurek  (Zdroj: Facebook/Milan Mazurek)

Na tieto zistenia reagoval podpredseda ĽSNS Martin Beluský. "Našu oficiálnu facebookovú stránku v minulosti spoločnosť Facebook zablokovala," tvrdí Beluský s tým, že ostatné stránky na Facebooku odkazujúce na naseslovensko.net rovnako nepovažuje za oficiálne a nepozná ich. "Založiť si stránku na Facebooku je otázka pár minút," tvrdí podpredseda Beluský.

Europoslanec Uhrík na web priamo odkazuje

Je však zaujímavé, že pri pohľade na oficiálny účet europoslanca Milana Uhríka na sociálnej sieti, je uvedená stránka milanuhrik.sk.

Uhrík propaguje web milanuhrik.sk priamo na svojom účte na sociálnej sieti
Zobraziť galériu (6)
Uhrík propaguje web milanuhrik.sk priamo na svojom účte na sociálnej sieti  (Zdroj: Facebook/Milan Uhrík)

Ide o webovú stránku, ktorá otvorene zdieľa príspevky z predmetného webu naseslovensko.net. Uhrík navyše v nedeľnej relácii O 5 minút 12 v súvislosti s témou belgickej transgenderovej europoslankyne Petry De Sutter priznal, že statusy na sociálnej sieti pod týmto účtom píše skutočne on.

Stránka milanuhrik.sk v sekcii Názory priamo odkazuje na web naseslovensko.net
Zobraziť galériu (6)
Stránka milanuhrik.sk v sekcii Názory priamo odkazuje na web naseslovensko.net  (Zdroj: reprofoto milanuhrik.sk)

Sám Uhrík pre Topky potvrdil, že myšlienky zdieľané na tomto webe sú taktiež jeho. "Myšlienky a názory, ktoré sa ľudia môžu dočítať na stránke milanuhrik.sk sú moje a nehanbím sa za ne," potvrdil Uhrík, ktorý otázky na web naseslovensko.net napriek tomu považuje za irelevantné a odmietol sa k ním vyjadriť.

Napriek tomu, že web šíri všetky príspevky od ĽSNS, ponúka kontakty na členov strany, zdieľa videá strany a prezentuje ich celé portfólium vrátane fyzického periodika a príspevky píše vo forme autorského plurálu strany, hnutie ho nepovažuje za oficiálny. Rovnako tak sa nevyjadrili ani k možnosti, že niekto iný môže využívať ich identitu na posielanie článkov spomínanému webu, pod ktorými sú podpísaní. Nateraz ale nie je isté, kto za webom skutočne stojí.

Vlastníkom práv fotografie došla trpezlivosť

Nezisková organizácia Camera Obskura sa rozhodla v prípade neoprávneneho použitia Bielikovej fotografie konať. "Môžem potvrdiť, že dňa 4.11.2019 nezisková organizácia Camera Obskura podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu porušovania autorského práva." potvrdila pre Topky hovorkyňa spomínanej organizácie Camera Obskura Sandra Šefčiková.

Kotlebovci aj pre Camera Obskura uviedli opakované vyjadrenie. "Politická strana Kotleba ĽSNS tvrdí, že stránka, na ktorej je oficiálne logo tejto politickej strany, na ktorej sú prezentované výhradne len názory tejto politickej strany a na ktorej sa pravidelne vyjadruje osoba vystupujúca pod menom Ing. Mgr. Marian Kotleba nie je oficiálnou stránkou tejto politickej strany,“ pokračuje Šefčíková.

Administrátor je neznámy

Organizácia necháva vyšetrenie prípadu na políciu. "Autora textu, ku ktorému bola protizákonne pripojená fotografia Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom bude preto musieť vypátrať polícia. Až potom sa budeme môcť domáhať ochrany duševných práv, ktoré boli závažným spôsobom neznámym páchateľom porušené,“ uzavrela hovorkyňa neziskovky Šefčíková.

Fotografiu Muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom zhotovil ešte v auguste v roku 1968 slovenský fotograf Ladislav Bielik. Bolo to priamo počas obdobia vpádu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy na územie vtedajšieho Československa.

Fotografia Ladislava Bielika z augusta 1968, ktorá bola na webe použitá bez súhlasu vlastníkov práv
Zobraziť galériu (6)
Fotografia Ladislava Bielika z augusta 1968, ktorá bola na webe použitá bez súhlasu vlastníkov práv  (Zdroj: TASR - František Iván)

Viac o téme: FotografiaTrestné oznámenieĽSNSMuž s odhalenou hruďouLadislav BielikCamera Obskura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu