Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neospravedlním sa jej! Zdôraznil Uhrík, ktorý zosmiešnil belgickú poslankyňu, na svoje slová je dokonca hrdý

Diskusná relácia RTVS O 5 minút 12. Zobraziť galériu (6)
Diskusná relácia RTVS O 5 minút 12. (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

BRATISLAVA – V nedeľnej politickej diskusii RTVS O 5 minút 12 sa stretli slovenskí europoslanci Róbert Hajšel (Smer), Ivan Štefanec (KDH), Peter Pollák (OĽaNO) a Milan Uhrík (ĽSNS). Všetci štyria sa zhodujú, že Veľká Británia zostane aj po vystúpení z Európskej únie pre Slovensko dôležitým obchodným partnerom, a preto je dôležité dosiahnuť v Európskom parlamente dohodu o brexite.

Uhrík je hrdý na svoje poznámky o belgickej poslankyni

Europoslanec za extrémistickú stranu ĽSNS Milan Uhrík je na svoj status, v ktorom napísal, že transrodová europoslankyňa Petra De Sutter je 56-ročný chlap, hrdý. Povedal to v reakcii na moderátorovu otázku, či si z odstupom času nemyslí, že to bola chyba a či nemá chuť sa jej ospravedlniť.

Milan Uhrík (ĽSNS)
Zobraziť galériu (6)
Milan Uhrík (ĽSNS)  (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

„Neospravedlním sa jej. Ja som hrdý na ten status, pretože som napísal čistú pravdu. Najhoršie slovíčko, ktoré som v statuse použil, možno o tom ľudia nevedia, ale v europarlamente je 56-ročný belgický chlap, ktorý sa prezlieka za ženu, a teda myslí si o sebe, že je žena. Ja mu neberiem to, že on si myslí, že je žena, ale objektívny fakt, žena nie je. Viete, keď si niekto bude myslieť, že je pavúk, to z neho ešte neurobí pavúka,“ odvetil Uhrík.


Čítajte aj: Odhalenie o transrodovej europoslankyni, na ktorú slovne zaútočil Uhrík! Ruský trójsky kôň  


Europoslanec za extrémistickú stranu ĽSNS totiž nedávno zosmiešnil poslankyňu Petru De Sutterovú pre jej transrodové správanie sa. „Poslankyňa De Sutter je 56-ročný belgický chlap, transvestita. A teraz si predstavte, že toto čudo rozhoduje aj o budúcnosti Slovenska, európskych rodín, európskej civilizácie a kultúry,“ napísal vtedy Uhrík. Viac sa dočítate TU.

Podľa Hajšela je šanca, že k brexitu nedôjde

Brexit je momentálne odložený na 31. januára 2020, pričom ide už o tretí odklad. Podľa europoslanca Roberta Hajšela (Smer-SD) stále existuje veľká šanca, že k brexitu ani nedôjde a môže to ovplyvniť najmä výsledky predčasných parlamentných volieb vo Veľkej Británii 12. decembra. Dôležité je podľa neho predovšetkým to, či sa v nich presadia proeurópske alebo protieurópske sily.

Róbert Hajšel (Smer)
Zobraziť galériu (6)
Róbert Hajšel (Smer)  (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

Je dôležité, aby Slováci žijúci v Británii mali dobré podmienky život

„Do Veľkej Británie ide šesť percent slovenského exportu a tvrdý brexit by sme veľmi pocítili na úbytku pracovných miest,“ pripomenul europoslanec Ivan Štefanec (KDH). „Pre nás je dôležité, aby 100.000 Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii malo rovnaký prístup k zdravotnej starostlivosti, sociálnemu zabezpečeniu a vzdelaniu, a neboli diskriminovaní,“ tvrdí.

Ivan Štefanec (KDH)
Zobraziť galériu (6)
Ivan Štefanec (KDH)  (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

Len 35.000 z nich sa zatiaľ prihlásilo do takzvanej pobytovej schémy, ktorá zabezpečí občanom EÚ žijúcim vo Veľkej Británii, aby mohli pokračovať žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve aj po 31. decembri 2020. Podľa Štefanca tiež treba nastaviť vzťahy s Veľkou Britániou tak, aby v nej mohli Slováci aj naďalej študovať. V tejto súvislosti už európske inštitúcie aj slovenská vláda prijímajú opatrenia.

Názory na brexit sa rôznia, tvrdí Pollák

Poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák (OĽaNO) si myslí, že aj vzhľadom na prichádzajúce vianočné sviatky nedôjde k finálnej dohode ani do 31. januára 2020. Európska únia podľa neho urobila maximum a, navyše, aj v Británii sa názory na brexit rôznia. „Minimálne Škótsko a Severné Írsko brexit odmietajú a hrozí dokonca aj rozpad Veľkej Británie,“ pripomenul Pollák.

Peter Pollák (OĽaNO)
Zobraziť galériu (6)
Peter Pollák (OĽaNO)  (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

Europoslanci sa zhodli, že na Slovensku sa objavujú problémy s čerpaním a transparentnosťou eurofondov

Po odchode Veľkej Británie z rozpočtu EÚ odbudne 13 miliónov eur, ktorými doň Veľká Británia prispieva, avšak podľa Hajšela tento rozpočet, schvaľovaný Európskou komisiou, tvorí približne len jedno percento hrubého príjmu EÚ.

Diskusná relácia RTVS O
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

Europoslanci sa tiež zhodli, že na Slovensku sa objavujú veľké problémy s čerpaním a transparentnosťou eurofondov. Štát čerpá len 25 percent financií, na ktoré má z Európskej únie nárok, a Pollák navyše pripomenul, že podľa Európskeho úradu pre boj proti podvodom je 20 percent minutých peňazí spojených s podvodmi a korupciou.

Diskusná relácia RTVS O
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

Pollák nepovažuje nový post Šefčoviča za významný

O novom poste Maroša Šefčoviča ako eurokomisára pre medziinštitucionálne vzťahy Pollák povedal, že nie je veľmi významný. S europoslancami Štefancom a Milanom Uhríkom (ĽSNS) sa zhodujú, že je to vo veľkej miere vina prístupu slovenskej vlády. Uhrík tvrdí, že všetky krajiny V4 v novej Európskej komisii dostali nevýhodné posty. Hajšel si však myslí, že medziinštitucionálne vzťahy budú naberať na význame, aby sa inštitúcie v EÚ medzi sebou dokázali dohodnúť a EÚ bola akcieschopná.

Viac o téme: Ivan ŠtefanecMilan UhríkO 5 minút 12Róbert Hajšel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu