Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mrazivá PREDPOVEĎ s čerešničkou na záver: Slovensko potrápi poriadny chlad, no potom... dobrá správa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na začiatku októbra sa už nedá očakávať, že teploty budú také vysoké, aby sme sa mohli vonku kúpať či chodiť iba v tričkách a šortkách, no mnohí by privítali, keby sa späť vrátilo aspoň príjemné jesenné počasie. Začiatkom budúceho týždňa si síce ešte užijeme dosť chladu, dažďa, vetra a teploty v noci na utorok klesnú poriadne hlboko, ale podľa predpovede Slovenského hydrometeorologockého ústavu to od soboty vyzerá oveľa optimistickejšie.

FOTO Do Tatier dorazila zima a ešte sa ochladí: Aha, sneh už aj na Štrbskom Plese!

V pondelok má byť malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky, od 1100 m snehové. Zrána sa môže vyskytnúť hmla, no popoludní dôjde k ubúdaniu oblačnosti. Najvyššia denná teplota vystúpi len na 9 až 14, na Orave a pod Tatrami na okolo 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m sa má pohybovať okolo -1 stupňa. Fúkať bude slabý premenlivý, na Zemplíne a Šariši väčšinou severný vietor rýchlosťou 5 až 25 km/h.

V utorok má od západu pribúdať oblačnosť a ojedinele sa vyskytne slabý dážď. Zrána v nižších polohách môže byť miestami aj hmla alebo nízka oblačnosť. Naďalej bude chladno. Najnižšia nočná teplota klesne na 1 až -4 stupňov, v dolinách a kotlinách na miestami okolo -6 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 8 až 13, na juhozápade do 15 stupňov. Nevyhneme sa ani silnému vetru, ktorý môže miestami v nárazoch dosahovať 50 km/h.

Žena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľká, miestami prechodne zmenšená oblačnosť sa udrží aj v stredu. Treba teda rátať s dažďom alebo prehánkami, a to najmä na severe. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 9 až 4, v dolinách na okolo 2 stupne. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 10 až 15, na juhozápade miestami na okolo 17 stupňov. Čiapky či kapucne sa budú hodiť ako ochrana pred vetrom, ktorý stále neutíchne.

Vo štvrtok bude premenlivá veľká, v priebehu dňa od západu prechodne zmenšená oblačnosť. Čiže nás opäť čakajú prehánky a dážd, vo vysokých polohách sneženie. Ortuť teplomera v noci ukáže najmenej 10 až 5 stupňov, najviac cez deň 10 až 15, na juhu miestami do 17 stupňov.

Žena
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images, FB/SHMÚ, Topky/Ján Zemiar)

Aj v piatok sa musíme prispôsobiť premenlivej, prechodne zväčšenej oblačnosti a miestami prehánkam alebo dážďu. Vo vysokých polohách má snežiť a bude opäť veterno. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 9 až 3 stupne. Najvyššia denná teplota to dotiahne na 12 až 18 stupňov.

Meteorológovia zverejnili prvú predpoveď pre nadchádzajúcu zimu: Takéto počasie čaká Európu!

Dobrá správa pre milovníkov slnečnej jesene príde v sobotu. Od juhozápadu začne do strednej Európy prúdiť teplý vzduch, takže konečne bude jasno až polojasno, hoci zrána sa môže objaviť v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota klesne na 7 až 1 stupeň. Najvyššia denná teplota však vystúpi na 15 až 21 stupňov.

Viac o téme: PočasieSHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu