Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Slovensko zasiahli búrky, ľudia sa spamätávajú zo škôd: V týchto lokalitách zažili pohromu

Povodne na Slovensku. Zobraziť galériu (7)
Povodne na Slovensku. (Zdroj: Tip čitateľa, YouTube/iMeteo)

SLOVENSKO – Meteorológovia počas víkendu varovali pred vzostupom vodných hladín na malých tokoch, stekaním vody zo svahov či pred zatápaním pivníc, podchodov a podjazdov. Žiaľ, ich predpoveď sa naplnila a Slováci odstraňujú škody. Nepriaznivé počasie potrápilo najmä západné a stredné Slovensko, no neobišlo ani východ.

Od štvrtka do nedele do 14. hod spadlo na Slovensku zväčša od 5 do 30 milimetrov zrážok, ojedinele aj výrazne viac. Napríklad v Malackách meteorológovia namerali 68 a na Sliači 78 milimetrov zrážok. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti. Podľa meteorológov boli zrážky počas nedele pozorované najmä na západnom a strednom Slovensku, na východe ich bolo menej.

Výdatný dážď na Záhorí zaplavil Malacky. „Doviezli aj novú kanalizáciu, aby tu takéto jazerá neboli,“ uviedla Katarína k svojim snímkam, ktoré dokumentujú parkovisko zatopené vodou.

Povodne na Slovensku.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Katarína)

Povodne na Slovensku.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Katarína)

Veľké Zálužie, obec v okrese Nitra, sa spamätáva zo škôd, ktoré tam napáchala intenzívna búrka. Voda tamojším obyvateľom zaplavila domy a ulice. V tejto súvislosti bola potrebná pomoc hasičov, ktorí odčerpávali vodu.

Povodeň vo Veľkom Záluží

Silná búrka sa prehnala aj mestom Kráľovský Chlmec v Košickom kraji. Pod vodou tam skončilo viacero cestných komunikácií.   

Nepriazeň počasia potrápila aj Liptovský Mikuláš. Centrum stredného Liptova súžila búrka s krúpami. Video nám poslal čitateľ Vladimír.

Búrka s krúpami v Liptovskom Mikuláši

Výrazná búrková činnosť sa objavila aj v meste Kremnica v okrese Žiar nad Hronom, kde priniesla prívalový dážď a krúpy.

Zrážkovo veľmi výrazná búrka sa prehnala aj východným Slovenskom, kde do Michaloviec priniesla problémy. V meste sa vyskytol prudký, prívalový dážď, ktorý priniesol okolo 30 mm zrážok, priblížili odborníci z iMeteo.sk. V danej oblasti zostali po búrke niektoré cesty a ulice pod vodou.

„Podľa všetkého sa nad mestom Michalovce vyskytol microburst. Microburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán. Toto roztekanie je podobné, ako keď pustíme k zemi balón s vodou. Voda sa roztečie divergentne, do všetkých strán. Microburst prináša silný nárazový vietor,“ píše portál.

Hasiči boli vyslaní k viac ako 100 udalostiam spôsobených dažďom

Počas sobotňajšieho popoludnia hasiči zaznamenali nárast výjazdov k udalostiam v súvislosti so silným dažďom. Najčastejšie museli zasahovať pri odčerpávaní vody zo zatopených pivníc, rodinných domov a cestných komunikácií, v niekoľkých prípadoch pomáhali pri popadaných stromoch. Bilancia výjazdov sa vyšplhala na viac ako 100, pričom najčastejšie pomáhali v Bratislavskom kraji, a to až 62-krát. V Trnavskom kraji boli vyslaní k 25 udalostiam, v Banskobystrickom kraji pomáhali 13-krát, v Košickom 9-krát, v Nitrianskom a Prešovskom kraji raz.

Ako v nedeľu spresnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti, na juhozápade už búrky ustali, no do Košického a čiastočne aj Banskobystrického kraja postúpil od juhu búrkový systém, ktorý priniesol intenzívne zrážky. „Na Gemeri ojedinele vyše 40 mm. Momentálne sú najsilnejšie búrky v Above. V priebehu večera a noci budú búrky postupne aj tu ustávať,“ uviedol.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Bude pršať aj dnes?

Do našej oblasti sa rozširuje od severu okraj tlakovej výše.


Súvisiace: Upršaný víkend skončil: PREDPOVEĎ Čaká nás zamračený začiatok a pekelný koniec týždňa 


Meteorológovia očakávajú, že bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Prehánky alebo búrky by sa mali vyskytnúť iba ojedinele. Predpokladané množstvo zrážok je do 2 mm, pri búrkach ojedinele okolo 10 mm.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Najvyššia denná teplota vystúpi na 26 až 31, na Orave a pod Tatrami bude okolo 24 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 stupňov. Fúkať bude prevažne severovýchodný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Viac o téme: BúrkyPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu