Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko na prahu historického zlomu: Partnerstvá LGBTI osôb môžu byť reálne do piatich rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovenská vláda sa minulý týždeň v stredu 29. mája rozhodla dať zelenú väčšine odporúčaní Organizácie spojených národov (OSN), ktoré upravujú ochranu ľudských práv. Čo je ale historickým prvenstvom je podpora zavedenia registrovaných partnerstiev LGBTI osôb.

Slovenská republika pomocou zasadnutia vlády a schválením viacerých bodov z listu odporúčaní OSN, vrátane podpory registrovaných partnerstiev LGBTI osôb, posiela smerom do OSN správu, že do piatich rokov sme pripravení takéto partnerstvá a ďalšie problematiky z listu odporúčaní zaviesť do našej legislatívy. V rámci našej krajiny tak ale ide o historicky prvé schválenie odporúčania, ktoré sa týka tejto komunity.

LGBT pochod na Taiwane
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

Partnerstvá áno, manželstvá nie

O zrovnoprávnení osôb LGBTI hovorí desať z 195 odporúčaní OSN. Odmietnutie zo strany vlády nastalo len pri bode zavedenia manželstiev pre páry rovnakého pohlavia. V tomto zohrala svoje aj slovenská ústava, ktorá hovorí o manželstve ako o jedinečnom zväzku medzi mužom a ženou. Slovensko sa ale schválením bodu o partnerstvách zaviazalo tieto opatrenia zaviesť do piatich rokov, pretože pri bode o tejto problematike stojí "do ďalšieho periodického hodnotenia". To príde o päť rokov.

Chaos pri ministerstvách

Podľa portálu Sme ale nastali nezrovnalosti o tom, ktoré ministerstvo sa ujalo konkrétny bod o LGBTI akceptovať a tak sa jednoznačne nedá konštatovať, či sa chystá právna úprava pre tieto osoby. Podpredseda ľudskoprávnej rady vlády Kálmán Petőcz však prízvukuje, že v tomto zmysle ide aj o politický záväzok, ktorý sa v prípade zmeny vlády môže premietnuť do straty legitímnosti.

Paradox je však v tom, že dokument vládou prešiel po tom, ako sa ministerka kultúry za Smer Ľubica Laššáková zasadila o zastavenie grantov pre LGBTI organizácie v dodatočnom programe pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva.

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (3)
Ľubica Laššáková  (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Otvorenie dverí pre registrované partnerstvá aj pre rovnaké pohlavia by znamenalo umožnenie minimálnych základných práv ako napríklad odprevádzanie partnera v liečebnej inštitúcii ako nemocnica alebo nárok na voľno v prípade špecifických životných udalostí. Po právnej stránke by sa tiež zmenili pravidlá v oblasti dedenia.

Viac o téme: LegalizáciaOSNLGBTI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu