Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krviprelievanie v Sudáne má dohru: OSN chce preveriť demonštráciu

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) presadzuje urýchlené vyslanie skupiny pozorovateľov do Sudánu, aby preverila podozrenia z porušovania práv počas zásahov tamojšej armády proti demonštrantom. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie nemenovaného hovorcu tohto orgánu OSN so sídlom v Ženeve.

Úrad podľa neho žiada sudánsku vládu o súčinnosť pri uskutočňovaní tohto zámeru. Vyjadruje pritom "vážne znepokojenie" nad súčasnou situáciou v Sudáne, kde si zrážky medzi armádou a protestujúcimi vyžiadali tento týždeň vyše 100 obetí na životoch.

OHCHR vyzýva na vyšetrovanie prípadov, keď došlo k použitiu "neprimeranej sily" proti protestujúcim v táboroch, vrátane údajného zapojenia tzv. rýchlych podporných síl a príslušníkov milícií spájaných s krutosťami v sudánskom regióne Dárfúr. Podľa zverejneného vyhlásenia je vyvoditeľnosť zodpovednosti "rozhodujúca pre odvrátenie ďalšieho krviprelievania".

Podľa aktuálnych údajov si násilie v Sudáne vyžiadalo v uplynulom týždni najmenej 113 mŕtvych a vyše 500 zranených. Armáda začala zasahovať proti opozičnému hnutiu v pondelok, keď násilne rozohnala jeho hlavný okupačný protest pred centrálou ozbrojených síl v Chartúme. Vojenská rada, ktorá v apríli prevzala v krajine moc, následne v utorok oznámila zrušenie dohody s opozíciou o prechode moci na civilnú vládu a ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch voľby.

Viac o téme: DemonštráciaOSNSudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu