Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza stopnutých dotácií na LGBT projekty vrcholí: Laššáková ustúpila, bude rokovať

Ľubica Laššáková Zobraziť galériu (4)
Ľubica Laššáková (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková pozvala na rokovanie zástupcov LGBTI organizácií, ktoré sa neúspešne uchádzali o dotáciu v rámci dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín. Informovala hovorkyňa rezortu Barbora Palovičová. Situáciu rieši aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva.

Rokovanie sa uskutoční po minulotýždňových medializovaných informáciách, týkajúcich sa grantov v jednom z dotačných podprogramov MK. Zástupcovia LGBTI združení informovali, že napriek kladnému hodnoteniu a odporúčaniu odborných komisií ministerstvo neschválilo dotáciu ani pre jeden z ôsmich projektov, ktoré LGBTI združenia predkladali.

O dotácie sa ešte môžu uchádzať

Pripisujú to osobnému rozhodnutiu ministerky, ktorá má v procese schvaľovania posledné slovo. Rezort v reakcii obvinenie odmietol a pripomenul, že od 2. mája je otvorené druhé kolo výzvy dotačného programu, kde sa môžu o podporu opätovne uchádzať aj neúspešní kandidáti z prvého kola. „Ministerka kultúry v druhom kole osobne dohliadne na to, aby sa žiadna znevýhodnená skupina obyvateľov, ktorá sa uchádza o nenárokovateľnú štátnu dotáciu, nemohla cítiť diskriminovaná,“ zdôraznila hovorkyňa.

Ľubica Laššáková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)


Má ich brániť, namiesto toho sa teší z finančnej rany: Šimkovičovej latexové párty nahnevali ľudí


Granty rieši aj Stredisko pre ľudské práva

Ondrej Dostál spolu s jeho poslaneckou kolegyňou Zuzanou Zimenovou včera podali ombudsmanke podnet v súvislosti s rozhodnutím ministerky kultúry Ľubice Laššákovej o grantoch pre LGBTI organizácie. „Keďže pani verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová bola v parlamente s výročnou správou, odovzdal som jej náš podnet na záver svojho vystúpenia priamo spoza rečníckeho pultu,“ uviedol Dostál na sociálnej sieti.

V Bratislave sa zišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)
 

Na dotácie nie je právny nárok, uviedol poslanec. „Ale vzhľadom na skutočnosť, že odborná komisia odporučila na podporu 6 z 8 projektov LGBTI organizácií a ministerka Laššáková nepodporila ani jeden, pričom to ministerstvo odôvodňovalo práve posúdením zo strany komisie (čo evidentne nebola pravda), sme požiadali pani ombudsmanku, aby situáciu preverila a zistila, či nedošlo vo vzťahu k LGBTI organizáciám a ľuďom, ktorí mali byť cieľovými skupinami ich projektov, k porušeniu zásady rovnakého zaobchádzania na základe sexuálnej orientácie,“ vysvetlil poslanec. 

Budeme vás informovať

Martin Macko z Iniciatíva Inakosť poslancom v komentári odporučil poslať to aj na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. „Práve toto stredisko totiž plní úlohy národného antidiskriminačného orgánu. Tak sme včera poslali podnet aj im. A už dnes sme dostali odpoveď, z ktorej sme sa dozvedeli, že vec už riešia. A to aj bez nášho podnetu,“ napísal Dostál. 

Ondrej Dostál
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

„Predmetnú vec Stredisko už vybavuje, pričom ihneď po medializovaní informácií o postupe Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, odoslalo Stredisko dopyt priamo kancelárií Ministerky kultúry Slovenskej republiky. O výsledkoch preskúmania Vás budeme informovať,“ uviedlo stredisko v stanovisku Dostálovi. „Keď budeme informovaní, budeme vás informovať,“ dodal poslanec. 

 Slovenská národná galéria má v rozpočte o 200-tisíc eur viac

Ministerstvo kultúry SR nesúhlasí s tvrdeniami o údajných škrtoch v niektorých jeho príspevkových organizáciách. „Slovenská národná galéria, ktorej súčasťou je aj Kunsthalle Bratislava, má tento rok o vyše 200-tisíc eur vyšší rozpočet ako vlani. Jednoznačne preto odmietam tvrdenia, že by rezort kultúry akýmkoľvek spôsobom ohrozoval činnosť Slovenskej národnej galérie,“ uviedla vo vyhlásení ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Vlani galéria podľa ministerstva hospodárila s prostriedkami vo výške 4 310 210 eur, pričom rozpočet sa navýšil o 60-tisíc eur na dofinancovanie alokovaných pracovísk. Tohtoročný rozpočet predstavuje 4 511 868 eur. Dofinancovanie takzvaných prioritných projektov je podľa rezortu možné v niekoľkých etapách počas celého roka. Informovala o tom hovorkyňa MK SR Barbora Palovičová.

Viac o téme: DotáciaOndrej DostálLGBTĽubica Laššáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu