Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Slovensko sa vrátila zima: FOTO Sneh komplikuje dopravu, v nedeľu príde ďalší ZVRAT

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Výrazný prepad teplôt, prehánky a snehové zrážky sú typické pre aprílové počasie. To sa v plnej paráde predviedlo najmä na severe Slovenka, kde v piatok nasnežilo na viacerých miestach Liptova, Oravy, ale aj Spiša. Zima sa vrátila aj pod Tatry. Chladno bude aj v sobotu, v nedeľu však príde zmena.

Po príjemných jarných teplotách sa na Slovensko vrátila zima. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla sú cesty mokré a kašovitá vrstva snehu do jedného centimetra je len na horskom priechode Vernár. „Tam už mali problémy aj kamióny, ale zatiaľ všetky prešli. Na viacerých úsekoch ciest napadol v noci sneh do piatich centimetrov, zo začiatku sa topil, teraz sa už udržiava na vozovke, takže cesty priebežne posypávame a pluhujeme,“ povedal Barilla s tým, že najzaneprázdnenejší sú cestári v okolí Vysokých Tatier, Levočských vrchov, ale aj v oblasti horských priechodov Vernár a Javorina.

Situácia podľa jeho odhadu zatiaľ nie je mimoriadna, no vodiči by mali prispôsobiť svoju jazdu aktuálnym podmienkam na cestách. „Zvýšiť pozornosť by mali hlavne tí, ktorí sa trochu uponáhľali a už vymenili zimné pneumatiky za letné,“ upozornil Barilla.

Mapa zobrazuje aktuálnu polohu zrážok.

Vrtošivé počasie nás potrápi aj zajtra, pretože nad našim regiónom sa v chladnom vzduchu aj naďalej vlní frontálne rozhranie, čo má za následok prudké ochladenie. Podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa bude medzi mohutnou tlakovou výšou so stredom nad Škandináviou a oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad Talianskom a juhovýchodnou Európou nad Karpatmi v chladnom a vlhkom vzduchu rozpadávať zvlnený studený front. Sobota preto bude chladná, cez deň bude na väčšine územia od 4 do 9 stupňov, o niečo teplejšie bude len na juhu a Zemplíne. Bude oblačno až zamračené a miestami sa vyskytne dážď alebo prehánky.

Žena.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Dobrá správa však je, že v nedeľu sa začne otepľovať. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 11 až 16, na severe bude väčšinou 6 až 11 stupňov. Takéto teploty by sa mali udržať aj v prvej polovici nasledujúceho týždňa.

Vo viacerých okresoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 70 km/h

Pred snehovými jazykmi a závejmi dnes dopoludnia varoval aj SHMÚ, ktorý pred javom vydal výstrahu prvého stupňa. Týkala sa vyznačených okresov, v ktorých tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. „Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozornil SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Silnejší vietor môže do šiestej večer potrápiť regióny Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Brezno, Košice okolie, Košice mesto, Vranov nad Topľou, Trebišov a Michalovce. Ústav avizuje, že v uvedených okresoch  sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 45 až 50 km/h a v nárazoch rýchlosť 65 až 70 km/h.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varuje SHMÚ.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu