Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počasie robí poriadnu šarapatu: Varovanie meteorológov, POZOR na poľadovicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Pred poľadovicou na západe krajiny a tvorbou snehových jazykov a závejov na väčšine územia Slovenska varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke. Poľadovica sa podľa meteorológov môže vyskytnúť vo štvrtkových ranných hodinách na cestách Bratislavského, Trnavského, Trenčianskeho, a Nitrianskeho kraja.

SHMÚ pre ne vydal výstrahu 1. stupňa. Možnosť tvorby snehových jazykov a závejov predpokladajú meteorológovia na väčšine územia SR a v tejto súvislosti vydali výstrahu 1. stupňa, ktorá platí počas celého štvrtka.

Počasie robí poriadnu šarapatu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Cesty aj horské priechody sú zjazdné

V okolí Partizánskeho a Horných Ozoroviec je pre hmlu znížená dohľadnosť do 100 metrov, v okolí lokalít Hornej Stredy, Skalky nad Váhom a Hrádku do 200 metrov. Úseky R3 obchvat Hornej Štubne a obchvat Trstenej a úsek R4 obchvat Svidníka sú pokryté miestami kašovitým snehom do 1 centimetra. Snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony sú potrebné na ceste Stakčín - Ulič a pre všetku dopravu na ceste Srdiečko - Bystrá. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území Slovenska je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1-3 centimetrov, miestami, najmä na cestách nižších kategórií, do 5 centimetrov. 

Počasie robí poriadnu šarapatu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na ceste II/578 Skalka - Kremnica a na cestách III. triedy v lokalitách Námestovo a Trstená je na vozovke čerstvý až utlačený sneh hrúbky 5-10 centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do hrúbky 3 centimetrov je na cestách III. triedy v okolí Turčianskych Teplíc. Podľa portálu Stella centrum sa za Turčianskymi Teplicami v smere na Kremnicu tvorí silná poľadovica.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou čerstvého, alebo utlačeného snehu hrúbky 1 - 3 centimetrov, na HP Huty, Veľké Pole a Cukmantel do 4-5 centimetrov. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh hrúbky 5-10 centimetrov. HP Šturec, Soroška, Ďurďošík, Dargov, Biela Hora, Donovaly, Kremnické Bane, Besník, Čertovica, Príslop, Chorepa, Šútovce, Homôlka a Pezinská Baba majú povrch vozoviek mokrý.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 30°. Inde platí mierne nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Tu sa môžu uvoľniť lavíny hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch nad 35°. Počas posledného sneženia napadlo do 15 cm nového prachového snehu.

Počasie robí poriadnu šarapatu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nebezpečné sú záveterné strany pohorí južných, juhovýchodných a východných orientácií. Severné a severozápadné expozície sú zväčša vyfúkané do tvrdého podkladu. Vyskytovať sa môžu hlavne doskové lavíny zo suchého snehu. Nebezpečenstvo číha v strmých žľaboch, kde sa nachádzajú nebezpečné dosky, preveje a vankúše. Treba si dávať pozor aj na svahy tesne na hranici lesa, kde môžu byť nafúkané vankúše zo snehu, ktorý vietor odfúkol z hrebeňov. Sneh sa postupne stabilizuje. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Teploty v noci dosiahli -12°C v polohách nad 2 000 m, na podhorí okolo -5°C. V najbližších dňoch sa sneženie neočakáva. Starší sneh je po silnom vetre v posledných dňoch uložený do záveterných južných a juhovýchodných svahov a do lesov. Na hrebeňoch hôr sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. V stredných polohách do 1 500 m dosahuje sneh výšku do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier 120 až 220 cm. Pohyb mimo chodníkov je veľmi obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je nemožný.

Riziko na východe

Na tvorbu snehových jazykov a závejov vo viacerých okresoch východného Slovenska vo štvrtok popoludní a v piatok (11. 1.) upozorňuje na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V tejto súvislosti vydal výstrahu druhého stupňa. Týka sa okresov Košice – okolie, Trebišov, Vranov nad Topľou a Michalovce.

"Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,” uvádza SHMÚ. Výstraha druhého stupňa platí od štvrtka 14.00 h do piatka 12.00 h.
 

Viac o téme: PočasiePoľadovicaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu