Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci majú najvyššie ceny z krajín V4: Za TOTO platíme najviac, a je tu ďalšia zlá správa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Veľkú časť z príjmov Slovákov už krátko po ich prevedení na účet zhltnú rôzne nevyhnutné poplatky, bez ktorých by nemali strechu nad hlavou, nemali by ako kúriť alebo v čom sa okúpať. Stačí potom zájsť do obchodu na nákup či natankovať a peniaze sa len tak kotúľajú. Ceny týchto komodít nie sú totiž vôbec nízke a navyše od nového roka si opäť priplatíme. Ako sme však na tom v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ?

Analytik o význame eura: Je to v prvom rade politický projekt, toto sú plusy pre Slovensko

Slováci mesačne najviac míňajú na bývanie. V rámci spotrebného koša tvoria výdavky na bývanie, vodu, elektrinu či plyn takmer štvrtinu. Na potraviny a nealkoholické nápoje dávajú 18 % zo všetkých mesačných výdavkov, treťou najnákladnejšou položkou je rekreácia a kultúra (10 %). Najmenej stojí mesačne vzdelávanie, a to necelé 2 %.

Slováci majú najvyššie ceny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V porovnaní s krajinami EÚ mali Slováci za rok 2018 jedny z najvyšších nákladov nielen na bývanie, ale aj na potraviny a nealkoholické nápoje. Avšak pri pohľade o niekoľko rokov späť sa za posledných desať rokov výdavky na spomínané bývanie a energie mierne znížili. "Situácia na komoditných trhoch bola najmä v rokoch 2016 a 2017 priaznivá. Ako však vidíme, ceny idú opäť nahor, Slováci si za plyn, elektrinu a teplo v tomto roku viac priplatia," povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ešte koncom roka 2018 rozhodol o zvýšení cien elektriny, plynu, vody aj tepla. V prepočte vychádza, že za plyn si Slováci priplatia od 0,90 do 11 eur mesačne, za elektrinu od 0,6 do 7 eur, za teplo do 2 eur mesačne.

Najdrahšie ceny v rámci V4

Podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat má v Európskej únii najnižšie ceny Bulharsko, naopak, najdrahšie sa žije v Dánsku. "V Bulharsku sú ceny ani nie polovičné, než je priemer EÚ, v Dánsku sú o 41 % vyššie. Slovensko je na úrovni 65 %, to znamená, že ceny máme celkovo o 35 % nižšie než priemer celej únie. Z hľadiska V4 však patria k najdrahším, nižšie ceny tovarov sú v Českej republike, Maďarsku aj Poľsku," uvádza analytička.

Slováci majú najvyššie ceny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Najviac výdavkov z rodinných rozpočtov európskych domácností smeruje do bývania a nákladov na energie, a to viac ako 24 % z celkových výdavkov. Druhou najnákladnejšou položkou v rámci 28 krajín EÚ je s 13 % doprava, potraviny a nealkoholické nápoje ukrajujú 12 % z celkového disponibilného príjmu priemernej európskej domácnosti. V hoteloch a reštauráciách minú Európania mesačne necelých 9 % z celkových výdavkov, na kultúru rovnako.

Viac o téme: PeniazeCenyTeploFinancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu