Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Analytik o význame eura: Je to v prvom rade politický projekt, toto sú plusy pre Slovensko

Slovensko má euro už desať rokov Zobraziť galériu (4)
Slovensko má euro už desať rokov (Zdroj: SITA/AP/Michael Probst)

BRATISLAVA - Slovensko sa pred desiatimi rokmi pridalo ku krajinám Európskej únie, ktoré používajú spoločnú menu euro. Ukončil sa tak proces, ktorý sa začal ešte pred naším vstupom do EÚ. Spoločná mena má viacero pozitív, ale aj negatív. Analytik z Across Private Investments Jakub Rosa upozornil, že ide v prvom rade o politický, nie ekonomický projekt.

Pred dvadsiatimi rokmi začalo platiť v krajinách Európskej únie euro. Pre Slovensko bol míľnikom rok 2009, kedy sa pripojilo k viacerým krajinám a korunu štát vymenil za novú menu. Vďaka nej sme podľa odborníkov ekonomickú krízu prekonali lepšie, než ostatné štáty Visegrádskej štvorky. Analytik Jakub Rosa však pre Topky uviedol, že ide v prvom rade o politický projekt.

Stabilita meny je len jedným z kritérií pre investorov

„Euro je v prvom rade politický a nie ekonomický projekt. SR prijala spoločnú európsku menu s cieľom podporiť zahraničný obchod a prilákať nové zahraničné investície. Tie však prišli aj do ostatných krajín V4, a to bez zavedenia eura,“ povedal Rosa. 

Analytik o význame eura:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader)

Stabilita meny je podľa analytika len jedným z mnohých kritérií pri výbere konečnej destinácie investora. Potvrdilo sa to aj v prípade, keď si automobilový závod BMW vybral pre investíciu susedné Maďarsko. „SR síce získala medzinárodný kredit, to však samo o sebe nie je dostatočné. Česká republika dokázala zafixovaním kurzu koruny voči euru importovať spoločnú európsku menu aj bez jej oficiálneho prijatia,“ uviedol. 

Analytik o význame eura:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Priame plusy pre Slovensko

„Navyše - ako exportná krajina mala vzhľadom na nezávislosť centrálnej banky možnosť oslabiť menu, aby podporila vývoz,“ dodal na adresu našich najbližších susedov. „Prijatie eura však prinieslo mnoho priamych a okamžitých plusov, ale aj nepriamych výhod, ktoré sa naplno môžu prejaviť v budúcnosti,“ ozrejmil Rosa. 


Desať rokov eura: Slovensko v najlepšej skupine, Pellegrini hovorí o úspešnom príbehu


Medzi výhody prijatia eura bezpochyby možno zaradiť štrukturálne ekonomické reformy, ktoré naštartovali ekonomický rast a zatraktívnili SR pre zahraničných investorov. „Spoločná európska mena priniesla pre podniky zníženie transakčných nákladov, pre Slovákov vyššiu kurzovú stabilitu a pre štát lepšie podmienky financovania dlhu na finančných trhoch v dôsledku „tlaku“ na dodržiavanie rozpočtových pravidiel a dlhodobého ozdravovania verejných financií,“ dodal analytik. 

Desať rokov s eurom

Euro sa v bezhotovostnom platobnom styku začalo používať 1. januára 1999. Bola vytvorená Európska menová únia na základe Zmluvy EÚ. O rok neskôr prevzala Európska centrálna banka úlohy národných centrálnych bánk. Od 1. januára 2002 boli v krajinách EMU do obehu uvedené prvé bankovky a mince eura, ktoré sa ešte dva mesiace používali súčasne s národnými menami. Euro je jedinou menou v krajinách EMU od 1. marca 2002.

Dobová fotografia z 1. januára 1999 zachytáva tisíce ľudí stojacich okolo symbolu eura.
Zobraziť galériu (4)
Dobová fotografia z 1. januára 1999 zachytáva tisíce ľudí stojacich okolo symbolu eura.  (Zdroj: SITA/AP/Axel Seidemann)

Od svojho debutu zažilo citeľné zvraty. Zvlášť nepokojné obdobie prišlo v tomto desaťročí, pretože záchrana zadlžených členov a dvojitá recesia menovú úniu takmer rozdelili. Draghimu sa tým, že zaplavil eurozónu hotovosťou, podarilo udržať sen o európskej mene pri živote. To ale neodvrátilo škody, aké utrpela povesť eura. Jeho podiel na globálnych rezervách od vrcholu v roku 2009 klesol o takmer 30 percent. Slovensko je členom EÚ od 1. mája 2004 a na prelome rokov 2008 a 2009 vymenilo korunu za euro. 

Viac o téme: EuroSlovenská republikaEurozóna Európska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu