Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dopravný kolaps v Bratislave: VIDEO Slovensko dostalo nádielku snehu, dnes to bude opäť peklo

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Hlavné mesto včera nezvládlo nádielku snehu. Snežiť začalo už v predpoludňajších hodinách. Tvorili sa rozsiahle kolóny a mestská hromadná doprava hlásila až takmer hodinové meškania. Podľa predpovede meteorológov zo SHMÚ to vyzerá tak, že dnes to nebude o nič lepšie. Buďte opatrní, boli vydané výstrahy pred poľadovicou, vetrom na horách a snehovými jazykmi a závejmi.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou bola vydaná na dnešný deň pre všetky kraje. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji bola na piatok vydaná aj výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách, pričom varovanie nadobúda platnosť od 18. hodiny a končí nedeľnou polnocou. V rovnakom časovom intervale platí tiež výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi v regiónoch Námestovo a Tvrdošín.

SHMÚ vydal výstrahy 1.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

S výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja, kde výstraha pred poľadovicou končí sobotňajšou polnocou, varovanie pred javom trvá do nedeľnej 12. hodiny obeda.

SHMÚ vydal výstrahy 1.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Počas dneška po južnom okraji rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad severovýchodným Atlantikom a západnou Európou začne prúdiť od západu do strednej Európy teplejší a vlhký vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Cez deň bude oblačno až zamračené, miestami aj hmlisto. Ojedinele, neskôr popoludní sa v západnej polovici miestami vyskytne sneženie, mrznúce mrholenie, na západe v nižších polohách prevažne dážď. Predpokladané množstvo zrážok je do 4 centimetrov. Najvyššia denná teplota -2 až +2, na juhozápade, severnej Orave a severnom Spiši miestami do 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov okolo -1 stupeň. Fúkať bude prevažne južný vietor 10 až 25 km/h, v Banskobystrickom kraji slabý vietor. Na horách prudký až búrlivý vietor.

Viac ako 150 hasičov pomáhalo pri dopravných nehodách 

Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru informovala, že počas uplynulých 12 hodín pomáhalo viac ako 150 hasičov. „Silné sneženie spôsobilo enormný nárast výjazdov hasičov k dopravným nehodám. Za posledných 12 hodín pomáhali pri 57 dopravných nehodách, pričom najviac z nich (13) sa stalo v Trnavskom kraji. Pri 10 nehodách zasahovali hasiči v Košickom a Prešovskom kraji, 9-krát boli k takýmto udalostiam vyslaní príslušníci v Nitrianskom kraji, hasiči v Banskobystrickom kraji pomáhali dovedna 8-krát, nehody potrápili aj hasičov v Žilinskom (5) a Bratislavskom kraji (2),“ zhrnula s tým, že hasiči aj v týchto chvíľach zasahujú pri desiatkach z nich a snažia sa sprístupňovať cesty.

Zjadnosť ciest

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku rýchlostnej cesty R4 Svidník obchvat sa na vozovke nachádza vrstva kašovitého snehu hrúbky 1 cm. Na svojej internetovej stránke o tom informuje Slovenská správa ciest (SSC) s tým,, že stále platí varovanie pred tvorbou poľadovice na celom území Slovenska.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Zľadovatený sneh do 1 cm je na cestách nižších kategórií v obvode Levoča.

Dopravný kolaps v Bratislave:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. Na HP Herlianske Sedlo je čerstvý sneh hr. 4-5 cm. HP Makov, Javorník, Soroška, Dargov, Ďurďošík, Biela Hora, Kremnické Bane, Príslop, Havran, Pezinská Baba, Skýcov, Vyšehrad, Látky-Prašivá, Klenov a Šútovce majú povrch vozovky mokrý.

SSC ďalej upozorňuje vodičov, že hmla s dohľadnosťou do 50 m je v lokalite Iliašovce a do 100 m v lokalite Bertotovce. Pre vozidlá nad 10 m sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Dopravný kolaps v Bratislave:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576 ) sú uzatvorené pre všetku dopravu, keďže cesty sú v zime neudržiavané.

Vplyvom nepriaznivého počasia včera skolabovala doprava

Husté sneženie a poľadovica včera komplikovali dopravu v hlavnom meste od predpoludňajších hodín. V Bratislave sa tvorili rozsiahle kolóny najmä na Račianskej v smere do mesta, na D1 pred vjazdom do Bratislavy, pred Prístavným mostom i na D2 za Stupavou, v smere do Bratislavy.

Takto to vyzeralo v Petržalke.
Zobraziť galériu (9)
Takto to vyzeralo v Petržalke.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Stella centrum zas informovalo o viacerých dopravných nehodách, napríklad v križovatke Vajanského a Dostojevského, za letiskom na Ivanskej ceste, v smere do centra či na Gagarinovej pri výjazde z Hraničnej v smere do centra.

Dopravný kolaps v Bratislave:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák)

Z dôvodu zhoršených poveternostných podmienok meškala aj mestská hromadná doprava. Dopravný podnik preto na svojej stránke cestujúcich upozornil na 10- až 50-minútové meškania spojov.

VIDEO: Takto vyzerala Prístavná ulica v smere na most Apollo.

Dopravná situácia v Bratislave

Seženie na západe ustálilo až v popoludňajších hodinách, kedy sa cestná premávka postupne vracala do normálu.

Viac o téme: SnehPoľadovicaDopravaVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu