Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Veľký protest v Košiciach: Študenti bojujú za svoju školu, župan priznal chybu

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky/Miro Vacula)

KOŠICE - Ďalší protest študentov proti znižovaniu počtu žiakov na školách bol priamo na krajskom zastupiteľstve v Košiciach, ktoré sa konalo v pondelok 17. decembra. Študenti mali so sebou množstvo transparentov s nápismi: „Nerušte nám školu, Nerušte nás pri štúdiu...“

Okrem študentov z košických škôl, a to Obchodnej akadémii Polárna a Gymnázia Park Mládeže prišli i študenti z gymnázia Ľ. Štúra z Michaloviec. Študentom a učiteľom dotknutých škôl sa nepáči opatrenie kraja, ktorým sa znížia počty žiakov v prvých ročníkoch alebo sa dokonca zrušia. Prvý protest proti tomuto opatreniu bol minulý týždeň v pondelok a zúčastnilo sa ho okolo 500 žiakov.

Veľký protest v Košiciach:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Problémom podľa zástupcov škôl je, že župa nestanovila jasné a transparentné pravidlá pri rušení alebo znižovaní počtov žiakov v budúcich prvých triedach. Takýto krok považujú za likvidačný.

„Cítime sa oklamaní a podvedení. Vniesli ste nedôveru, pýtame sa či vám záleží na nás mladých, sme budúci ekonómovia a číslam rozumieme, ale my nie sme len čísla. Žiadame aby ste prehodnotili svoj krok, aby ste našu školu nechali existovať,“ povedal za študentov OA Polárna Dávid Vata.

Veľký protest v Košiciach:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Podľa predsedu KSK  Rastislava Trnku, zlyhala komunikácia, pretože sa školy o počtoch žiakov dozvedeli neskoro alebo z médií. „Priznávam do vlastných radov, že chyba nastala v komunikácii. Zlyhali sme a za to sa môžem ospravedlniť. No nič to nezmení na číslach. Kraj zo zákona nemôže prehodnotiť čísla študentov, jediný, kto to môže zmeniť, je ministerstvo školstva.“

Viac o téme: ProtestZastupiteľstvoKošiceProtest študentov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu