Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Francúzsko sa pripravuje na šiesty protest žltých viest: Okrem nich sú nespokojní aj policajti

Protesty
Protesty "žltých viest" (Zdroj: SITA/AP Photo)

PARÍŽ - Počet osôb zranených od začiatku protivládnych protestov vo Francúzsku sa vyšplhal na 2891, informovala vo štvrtok spravodajská televízia BFM TV. Televízia s odvolaním sa na ministerstvo vnútra spresnila, že medzi zranenými je 1843 "civilov" a 1048 príslušníkov poriadkových síl.

Viacerí prívrženci hnutia tzv. žltých viest medzičasom avizovali, že na policajtov podajú trestné oznámenie za neprimerané použitie sily. Podobný zámer pred niekoľkými dňami avizovala aj skupina novinárov. V incidentoch súvisiacich s protestmi prišlo podľa najnovšej bilancie o život deväť ľudí. Najnovšou obeťou je demonštrant, ktorého zrazil kamión na kruhovom objazde pri čerpacej stanici neďaleko mesta Agen v kraji Lot-et-Garonne. 

Francúzske médiá vo štvrtok informovali, že túto sobotu sa zrejme uskutoční ďalšie, v poradí už šieste kolo väčších protestov. Demonštranti o ňom hovoria ako o šiestom dejstve. Na sociálnej sieti Facebook sa už objavili výzvy na účasť na zhromaždeniach na najmenej 50 miestach krajiny. Časť diskutérov vyzýva na demonštrácie v Paríži, a to v blízkosti Víťazného oblúka a oblúka v modernej štvrti La Défense. Iní sú však za to, aby žlté vesty nedemonštrovali v uliciach Paríža, ale radšej v neďalekom meste Versailles, ktoré je z hľadiska dopravy dostupnejšie.   

Vedenie zámku vo Versailles už medzičasom oznámilo, že z preventívnych dôvodov bude zámok a areál túto sobotu pre verejnosť uzavretý. Ďalšie protestné zhromaždenia sa v sobotu pripravujú v 14 veľkých mestách, medzi nimi je Rennes, Nantes, Caen, či Bordeaux. Zablokované budú aj hranice, pričom však súkromné vozidlá budú môcť cez blokády prechádzať plynule, zastavované budú len kamióny.

Francúzsky parlament odobril vládne opatrenia zamerané na upokojenie protestov

Francúzske Národné zhromaždenie schválilo v noci na piatok v prvom čítaní návrh zákona o ekonomických a sociálnych opatreniach, ktoré francúzske vedenie oznámilo v reakcii na masové protivládne protesty hnutia tzv. žltých viest. Je to súbor opatrení, ktoré verejnosti 10. decembra oznámil prezident Emmanuel Macron. Ide o zvýšenie minimálnej mzdy o 100 eur mesačne a podporu seniorov, ktorých dôchodok je nižší ako 2000 eur. K navrhovaným opatreniam patria aj výročné prémie pre zamestnancov a oslobodenie nadčasových hodín od dane. Diskusia o návrhu zákona trvala viac ako 13 hodín, informovala agentúra AFP. 

Za prijatie balíka ekonomických a sociálnych opatrení hlasovalo 153 poslancov, proti sa ich vyslovilo deväť a 58 sa hlasovania zdržalo. V piatok sa návrhom zákona začne zaoberať Senát, horná komora francúzskeho parlamentu. Začiatkom decembra vyhlásil francúzsky premiér Édouard Philippe aj moratórium na zvyšovanie dane z palív. 

Medzičasom sa na internete objavila petícia za zníženie cien palív vo Francúzsku, ktorú podpísalo 1,5 milióna ľudí. Jej iniciátorke podporil aj samotný Macron, keď v reakcii priamo na petičnom webovom portáli uznal, že "má pravdu". Dodal pritom, že boj proti klimatickej zmene je nutný, ale nemal "by proti sebe stavať problémy konca sveta s problémami konca mesiaca", keď mnohí ľudia nevedia, ako vyjsť s peniazmi.

Nespokojnosť začali prejavovať aj policajti

Svoju nespokojnosť však vo Francúzsku okrem "žltých viest" začali opäť prejavovať aj policajti. Vláda sa síce v stredu so zástupcami policajných odborov dohodla na revalorizácii platov policajtov a reorganizácii polície, ale časti policajtov to nestačí a chcú pokračovať v protestoch "modrých gyroskopov", ako sami seba nazývajú. Poukazujú pritom, že odborári nepoznajú problémy radových policajtov, "nie sú už policajtmi, ale stali sa politikmi".

Francúzski policajti svojím protestom upozorňujú na svoju prepracovanosť, na nedostatok personálu, na nezaplatené nadčasy a nedostačujúce technické vybavenie.  Pokiaľ ide o desaťročia nezaplatené nadčasy, podľa prepočtov policajných odborov ide o sumu vo výške 275 miliónov eur. Podľa vyjadrenia ministra hospodárstva Bruna Le Maira "sa zdá byť legitímne, že (policajti) budú vyplatení". Vo vysielaní spravodajskej televízie BFM Le Maire dodal, že "nemáme právo mať dlh, ako je tento" voči policajtom. 

Agentúra AP pripomenula, že francúzska vláda v utorok navrhla vyplatiť prémiu vo výške 300 eur každému z asi 111.000 policajtov, ktorí v uplynulých týždňoch zasahovali na protivládnych protestoch tzv. žltých viest. Časť verejnosti však vyčlenenie tejto prémie kritizuje s tým, že ide o odmenu za "mlátenie obuškami". 

Blokády sa začali 17. novembra

Blokády ciest a dôležitých objektov vo Francúzsku sa začali 17. novembra, keď ich účastníci oblečení do reflexných žltých viest začali protestovať proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Protesty postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom. Počet účastníkov protestných zhromaždení sa však znižuje. 

Francúzska vláda v stredu v rekordne krátkom čase pripravila zákon, ktorý má zaviesť do praxe ústupky prezidenta Emmanuela Macrona hnutiu tzv. žltých viest. Macron v úsilí zastaviť protesty spojené s pouličnými nepokojmi prisľúbil opatrenia na zlepšenie finančnej situácie chudobnejších vrstiev obyvateľstva.

Viac o téme: ProtestyFrancúzskoŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu