Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Silný vietor bičuje Slovensko: Vlak narazil do spadnutého stromu, stred krajiny je bez elektriny

Hasiči majú plné ruky práce Zobraziť galériu (8)
Hasiči majú plné ruky práce (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA - Na strednom Slovensku v noci z pondelka na utorok spôsobil vietor výpadky elektriny. Na vedenie popadali stromy a vo viacerých prípadoch pretrhali vodiče alebo poškodili izolátory. Najviac postihnutou oblasťou sú Kysuce, konkrétne Makov, Čičmany, Krásno nad Kysucou a Čadca. Poruchy evidujú aj na Liptove v Pavlovej Vsi, pri Banskej Bystrici v obci Poníky, ale aj v Žiari nad Hronom.

Stredoslovenská distribučná (SSD) rieši osem porúch na úrovni vysokého napätia a 45 porúch na vedeniach nízkeho napätia. „Bez prúdu je 58 trafostaníc, čo má dosah na približne päťtisíc domácností,“ informoval dnes hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Hasiči majú plné ruky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Podľa hovorcu pracovníci SSD sú v teréne a pracujú na tom, aby mali všetci obyvatelia elektrinu čo najskôr. V niektorých lokalitách však ešte len hľadajú konkrétne miesta s poškodeným vedením. „Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej záleží najmä od počasia a prístupnosti miest, kde sa stali poruchy,“ poznamenal Gejdoš s tým, že v oblastiach kde je to možné prepínajú dispečeri a údržbári odberateľov na alternatívne okruhy, aby mali elektrickú energiu aj počas odstraňovania závad.

Hasiči majú plné ruky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Vlak v obci Sklené narazil do stromu, hlásia 5 ranených

V obci Sklené (okr. Turčianske Teplice) dnes osobný vlak narazil do spadnutého stromu na koľajniciach. Pri dopravnej nehode sa zranilo päť ľudí. Vo vlaku sa v čase nehody viezlo 75 cestujúcich. Pri nehode zasahujú hasiči a na mieste je aj evakuačný autobus hasičov, ktorý cestujúcim poskytne dočasné útočisko. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Ako informuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na svojej twitterovej stránke, pre nehodu je od 9.35 h prerušená doprava v úseku Sklené pri Handlovej - Horná Štubňa. Alena Krčová z operačného strediska záchranárov poznamenala, že na mieste zasahovali tri posádky záchranárov, ktoré ošetrili piatich zranených. „Štyria z nich boli prevezení do nemocnice v Martine. Utrpeli najmä poranenia hlavy a chrbta, našťastie, nie vážne. Jedna osoba po ošetrení prevoz do nemocnice odmietla a bola ponechaná na mieste udalosti,“ uzavrela Krčová.

Hasiči majú plné ruky
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

Výstrahy platia až do večera

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na dnešný deň vydal výstrahy prvého stupňa pred vetrom i vetrom na horách. Do večera sa to týka najmä Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja. Výstraha pred silným vetrom platí do večera aj v Prešovskom a Žilinskom kraji. V niektorých oblastiach môže vietor dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 km/h. Výstraha platí do 18:00. SHMÚ o tom informuje na svojej oficiálnej webovej stránke.

Výstrahy pred vetrom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hasiči riešili už desiatky mimoriadnych situácií, stále sú v pohotovosti

Silný vietor zamestnáva od skorého rána hasičov na celom Slovensku. "Od 6.00 h vykonali v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou už 80 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči pomáhajú najmä pri popadaných stromoch na cestách a zaparkovaných vozidlách. "Najvážnejšia situácia je v Žilinskom kraji, kde hasiči zasahovali už viac ako 40-krát, a to najmä v okresoch Čadca, Námestovo, Liptovský Mikuláš a v meste Žilina," priblížila Farkasová.

V Trnavskom kraji boli hasiči v súvislosti s vetrom vyslaní k 11 prípadom, v Trenčianskom kraji zasahovali osemkrát a v Bratislavskom šesťkrát. Farkasová upozornila aj na to, že v Prešovskom kraji znemožnili popadané stromy priechodnosť cesty prvej triedy v okrese Poprad v smere z Tatranskej Javoriny k hraniciam s Poľskom. "Na niekoľkokilometrovom úseku popadali stromy, pričom nedošlo k žiadnym zraneniam," uviedla.

Viac o téme: PočasieVietorSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu