Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V horskom priesmyku v Alpách uviazlo 193 ľudí kvôli počasiu, úspešná evakuácia

Priesmyk Stelvio
Priesmyk Stelvio (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Extrémne nepriaznivé počasie, ktoré v uplynulých dňoch zasiahlo značnú časť Talianska, si vyžiadalo podľa predbežnej bilancie 12 obetí na životoch, desiatky zranených a zanechalo materiálne škody v rádovo miliardách eur.

Tamojšia civilná ochrana dostala v stredu do bezpečia 193 ľudí, turistov i hotelových zamestnancov, ktorých "rozmary počasia" uväznili v sobotu v alpskom priesmyku Stelvio v taliansko-švajčiarskom pohraničí v nadmorskej výške 2757 metrov. Na prevoze týchto ľudí do bezpečia, do mesta Bormio, sa podieľali posádky troch armádnych vrtuľníkov, ako aj vozidlá hasičov, informovali tamojšie médiá.

Odborníci varovali, že počas ďalšieho víkendu môže časti Talianska zasiahnuť ďalšia vlna extrémne nepriaznivého počasia.Priesmyk Stelvio sa nachádza približne 230 kilometrov severovýchodne od Milána. Neďaleké lyžiarske stredisko je v prevádzke aj počas letných mesiacov; zvyčajne od mája do novembra. Tento rok ho však zavreli skôr z dôvodov nepriaznivého počasia.

Búrky, smršte, záplavy, zosuvy bahna a vietor so silou víchrice si v Taliansku od nedele vyžiadali 12 obetí na životoch. Situácia ohľadom počasia je stále kritická v oblastiach Benátsko a Trentino na severe krajiny.

Viac o téme: EvakuáciaTalianskoAlpyStelvio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu