Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskom sa prehnal silný vietor: FOTO Domácnosti bez elektriny, kolaps dopravy a popadané stromy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Martin Medňanský, SHMÚ)

BRATISLAVA – Silný vietor so silou víchrice vyčíňa na celom Slovensku. Z noci na stredu bolo asi 55-tisíc odberných miest bez elektrickej energie, pre Topky.sk to potvrdila hovorkyňa Západoslovenskej energetiky. Meteorológovia pred hroziacim nebezpečenstvom upozorňujú najmä Stredoslovákov.

Slovensko z noci na stredu potrápil veľmi silný vietor, ktorý dosahoval až silu víchrice. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred ním na dnešný deň vydali výstrahu 1. stupňa pre celé územie, ktorá platí cca do 22. hodiny. Výstraha 2. stupňa bola vydaná pre okresy Žilina, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica, Dolný Kubín, Námestovo, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Kežmarok. Počas dňa by mal vietor postupne slabnúť. 

Výstraha pred silným vetrom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy platia i v nasledujúci deň. Najsilnejší vietor sa očakáva najmä na severe územia, a to do cca 8. hodiny rána. Výstraha s nižším stupňom bude platiť pre oblasť východného Slovenska do 4. hodiny rannej.   

Výstraha pred silným vetrom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo vysokých horských polohách sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 135 až 150 kilometrov za hodinu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varuje ústav. 

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Žilina, Martin, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad. Výstraha platí do štvrtka do 23. h. SHMÚ na svojom  webe informuje, že vo štvrtok bude platiť aj výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách takmer vo všetkých okresoch Prešovského a Košického kraja. 

Takmer 55-tisíc slovenských domácností bolo bez elektriny

Hovorkyňa Západoslovenskej energetiky, a.s. Michaela Dobošová pre Topky.sk povedala, že najviac porúch zaevidovali v oblasti Nitry a Trnavy. „Vzhľadom na extrémne silný vietor prišlo na viacerých miestach k výpadku elektrickej energie. Najviac postihnutá bola oblasť Nitry a Trnavy. Celkovo sme počas noci evidovali takmer 55-tisíc odberných miest bez elektrickej energie, dnes do 8.00 hodiny sa podarilo obnoviť dodávku elektrickej energie takmer na všetkých miestach. Aktuálne je bez elektrickej energie do 1000 odberných miest,“ povedala Dobošová s tým, že keďže výstrahy pred vetrom stále trvajú, situáciu nepretržite monitorujú.

Najviac spadnutých stromov odstraňovali hasiči v Bratislave

Hasiči v súvislosti s poveternostnými podmienkami dnes zasahovali už viac ako 40-krát, a to najčastejšie v Bratislavskom, Košickom, Prešovskom, Žilinskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V Bratislavskom kraji boli vyslaní k 8 udalostiam, pričom všetky boli lokalizované v hlavnom meste. Vo všetkých spomínaných krajoch išlo predovšetkým o spadnuté stromy na cestné komunikácie a zaparkované vozidlá, v niekoľkých prípadoch hasiči odstraňovali strhnuté plechové strechy. V Žilinskom kraji zasahovali 7-krát, v Košickom a Prešovskom kraji 6-krát, v Nitrianskom a Trnavskom kraji 5-krát. Informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, s tým, že výjazdy k podobným udalostiam budú zrejme ešte pribúdať.

Včera najviac napršalo na Orave

Výdatné zrážky sa vyskytli najmä na severe Slovenska, kde spadlo cez 40 milimetrov dažďovej vody. Podľa meteorológov v priebehu 12 hodín najviac napršalo v Mútnom na Orave, a to až 43,8 milimetrov. V Oravskej Lesnej spadlo 40 milimetrov.  

Záchranári upozorňujú na hroziace nebezpečenstvo na horách 

Horská záchranná služba (HZS) vydala výstrahu 1. stupňa pred silným vetrom, ktorý sa očakáva v priebehu dnešného dňa vo vysokých horských polohách. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 135 až 150 kilometrov za hodinu. „Všetkým návštevníkom odporúčame, aby zvýšili opatrnosť pri pohybe v horách! Pozor, stmieva sa už pred 18:00,“ varujú horskí záchranári.

HZS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs)

Vo Vysokých Tatrách vo výške nad 1300 metrov nad morom sa nachádza poprašok nového snehu, nad 2000 m n.m. do 15 centimetrov snehu. „Pri prechodoch cez vysokohorské sedlá a na vrcholy odporúčame zimnú výstroj,“ doplnila HZS.

Silný vietor úraduje aj na východe Slovenska 

Silný vietor spôsobuje na východe Slovenska výpadky elektrickej energie. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na stredu v tejto súvislosti pre územie celej krajiny aj výstrahy. "Východoslovenská distribučná (VSD) evidovala v stredu k 13.00 h približne 4300 odberných miest bez elektriny. Príčinou sú poruchy na napäťovej úrovni vysokého napätia, ktoré spôsobil silný vietor," informovala Andrea Forbergerová z VSD.

Najviac sú podľa jej slov zasiahnuté lokality Humenné, Snina, Kráľovský Chlmec, Trebišov a Prakovce. "VSD okamžite zasiahla a pracuje na vymedzení a odstránení porúch vzniknutých dôsledkom veľmi nepriaznivého počasia, pred ktorým varovali aj meteorológovia," uzavrela.

Hasiči v Košickom kraji mali v stredu v súvislosti s vetrom doteraz približne 30 výjazdov. Zasahovali najmä pri popadaných konároch a stromoch, ale aj uvoľnených strechách. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, ich príslušníci zasahovali najmä v Košiciach, Trebišove, Michalovciach i v Sobranciach. Odpratávali hlavne spadnuté konáre a stromy z cestných komunikácií. Na Jedlíkovej ulici v Košiciach boli v tejto súvislosti trikrát.

V okresoch Trebišov a Michalovce hasičov privolali aj k uvoľneným strechám na objektoch. "Nedošlo k ich strhnutiu, len boli podvihnuté vetrom. To sa riešilo na mieste ukotvením za prítomnosti starostov obcí," vysvetlil operačný dôstojník. Príslušníci HaZZ sú aj teraz v teréne, podľa jeho ďalších slov sa však situácia s počasím upokojuje.

Nepriaznivé počasie trápi aj Prešovský kraj

V súvislosti so zlým počasím absolvovali hasiči v Prešovskom kraji v priebehu stredy už 15 výjazdov v okresoch Vranov nad Topľou, kde ich bolo najviac, ďalej Prešov, Sabinov a Svidník.  „Začalo to krátko pred 11. hodinou. Tých udalostí bolo viac, ale niekde zasahovali dobrovoľní hasiči, napr. v Čičave boli traja a v Nižnom Hrušove piati. Inde si starostovia poradili bez našej pomoci. Dohromady zasahovalo 47 profesionálnych príslušníkov hasičského zboru na 15 kusoch techniky,“ priblížil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Vo väčšine prípadov šlo o poškodené strechy a popadané stromy, na sídlisku Juh vo Vranove nad Topľou museli hasiči zabezpečovať odtrhnutú strechu na jednej z bytoviek, ktorá už bola predtým poškodená. „V obci Klčovo strhlo strechu na rodinnom dome. V Nižnom Hrušove vietor strhol strechu na miestnej škole a poškodený bol aj jeden rodinný dom. Momentálne tam naši príslušníci stále zasahujú, keďže tam spadla časť rodinného domu,“ ozrejmil operačný dôstojník a dodal, že v súčasnosti majú ďalší výjazd aj v rómskej osade v Sabinove, kde taktiež strhlo strechu na dome. „Situácia sa ešte neupokojila, pretože výjazdy nám stále pribúdajú,“ uzavrel.

Extrémny vietor spôsobil škody aj v Česku

Asi 2500 domácností v Juhomoravskom kraji bolo dnes ráno bez elektrického prúdu. Výpadok spôsobený silným vetrom je na Blanensku v oblasti Šošůvka a Holštejna a tiež medzi Znojmom a Vranov nad Dyjí. ČTK to povedala hovorkyňa spoločnosti E.ON Božena Heródesová. Pracovníci firmy poruchy riešia.

Heródesová uviedla, že výpadky nastali v ranných hodinách. „Medzi Znojmom a Vranovom je porucha 38 distribučných trafostaníc, čo sa týka 1660 odberných miest. Teraz sú bez prúdu,“ povedala.

Šošůvku a Holštejn postihla porucha na 14 distribučných trafostaniciach a bez prúdu je 800 domácností. „Dispečeri hľadajú, kde je problém. Ak to pôjde, prepneme na iný okruh, ktorý je bez problémov. Ak ale budú pretrhnuté drôty a nedovolí nám to prepnúť, musíme počkať na technikov,“ uviedla Heródesová.

Situáciu komplikuje počasie a dážď, takže nie je jasné, kedy budú môcť technici prípadné problémy vyriešiť. „Vietor má byť až do 15:00. Pokiaľ budú popadané stromy na drôtoch, musíme sa tiež dohovoriť s hasičmi,“ dodala Heródesová.

Hasiči mali od utorňajšieho večera do dnešného rána viac ako 20 výjazdov, pri ktorých odstraňovali predovšetkým popadané stromy.

Viac o téme: VietorDážďVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu