Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Európe môže vypuknúť malária: FOTO Na Slovensku sa nedá vylúčiť ani riziko západonílskeho vírusu

Nasir Jalili o západonílskej horúčke. Zobraziť galériu (5)
Nasir Jalili o západonílskej horúčke. (Zdroj: Getty Images, FB/Nasir Jalili)

BRATISLAVA - Uznávaný parazitológ Nasir Jalili z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v rozhovore pre Topky uviedol, že západonílska horúčka, ktorá si tento rok vyžiadala desiatky obetí v Európe, hrozí aj na Slovensku. Podľahla jej aj 72-ročná žena z Česka, ktorá sa pravdepodobne nakazila v tuzemsku. Najnovšie sa nakazil aj Čech okolo 50. roku života, ktorý v inkubačnej dobe taktiež nebol v cudzine. Smrteľný vírus prenášajú komáre.

Tento nepríjemný bodavý hmyz je prenášačom najrozšírenejších ochorení. Situáciu komplikuje skutočnosť, že komáre okrem úlohy prenášačov hrajú aj úlohu dlhodobých hostiteľov, čiže sú pôvodcovia chorôb a podieľajú sa na ich udržiavaní v mieste výskytu, pričom ich aj ďalej rozširujú. 

Na následky infekcií prenášaných komármi (malárie, filariózy a arbovírusových infekcií) zomierajú na svete ročne státisíce ľudí. Komáre pritom nie sú iba krvilační trýznitelia ľudí, ale s ich bodnutím súvisí aj strata dojivosti či hmotnosti hospodárskych zvierat.  

Šesť druhov komárov, ktoré prenášajú maláriu, sa vyskytuje na Slovensku

Malária bola eliminovaná v bývalom ZSSR v 60. rokoch 20. storočia. Vážne epidémie sa aktuálne vyskytujú v Tadžikistane a Azerbajdžane. Za posledné 2 až 3 roky sa vyskytli prípady aj na Ukrajine a v oblasti Uralu.

Nasir Jalili
Zobraziť galériu (5)
Nasir Jalili  (Zdroj: FB/Nasir Jalili)

„Veľkou obavou európskych parazitológov, a nie na poslednom mieste lekárov - infektológov a epidemiológov, je z času na čas zistenie prípadov autochtónnej malárie (prenášačmi, ktorej sú komáre z rodu Anopheles), z 18-tich zistených druhov v Európe, 6 druhov sa vyskytuje aj v Slovenskej republike,“ povedal Jalili s tým, že prípad autochtónnej malárie bol zaznamenaný minulý rok v severnom Taliansku, kde malária zabila 4-ročné dievčatko.

Malária sa môže vrátiť do Európy

„Tieto poznatky nás nútia zamýšľať sa nad tým, či sa s globálnou klimatickou zmenou malária opäť nevráti do Európy ako endemická prenosná choroba,“ doplnil a dodal, že hrozbu predstavujú aj turisti či imigranti z endemických krajín. Komáre sa podieľajú aj na prenose arbovírusov (článkonožcami prenášané vírusy). Niektoré z týchto vírusov spôsobujú u človeka veľmi ťažké a smrteľné ochorenia, napríklad encefalitídu.

Na Slovensku boli zistené dva nové typy vírusu

„U nás zistili nové typy, označené ako vírus Ťahyňa a vírus Čalovo. Vírus Ťahyňa u človeka spôsobuje ochorenie podobné chrípke. Prejavuje sa podobnými bolesťami hlavy, nechutenstvom, celkovou slabosťou a únavou. Väčšinu infekcií možno charakterizovať ako akútne horúčkovité ochorenie s krátkou inkubačnou dobou. Vírus Ťahyňa prenášajú tzv. kalamitné druhy komárov z rodu Aedes (nadmerne sa liahnucich po záplavách, najmä v lužných lesoch),“ vysvetlil odborník.  

Komár
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Západonílska horúčka v našej krajine

Niektoré druhy komárov zase napádajú vtáky. Migrujúce vtáky môžu mať vo svojej krvi vírus, ktorým sa nakazili v trópoch. „Komár cicajúci na nakazenom vtákovi sa nainfikuje a môže takto získaný vírus preniesť ďalej na človeka. Na Slovensku už boli izolované exotické vírusy jednak z komára a jednak zo vtákov a sentinelových zvierat, napr. vírus Sindbis či West Nile (západonilský vírus),“ povedal Jalili. Vysvetlil, že epidémia západonílskeho vírusu bola zaregistrovaná už v roku 1996 v Rumunsku. O rok neskôr spomínaný vírus prenášal na ľudí komár Culex pipiens aj na južnej Morave.

„Tento vírus izolovali pracovníci virologického ústavu SAV z prenášačov odchytených v Záhorskej nížine už v roku 1972. Jeho cirkulácia bola potvrdená jeho izoláciou z vtákov. V priebehu 2017 v sezóne prenosu, 204 ľudských prípadov a 127 prípadov u koňa boli zaznamenané v EÚ. Niekoľko ľudí na tento vírus zomrelo v Grécku, Maďarsku a Taliansku,“ uviedol parazitológ, ktorý tvrdí, že riziko západonílskeho vírusu sa na Slovensku nedá vylúčiť, keďže počas tohto roka zabil niekoľko desiatok ľudí v európskych a okolitých štátoch.   

Nasir Jalili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Nasir Jalili)

Príznaky západonílskej horúčky a účinná ochrana

„Tento vírus u človeka vyvoláva horúčku, bolesti hlavy, krku, svalov, brucha, končatín, výraznú slabosť, nechutenstvo, nutkanie na vracanie, mierne zväčšenie miazgovej uzliny, bolesti kĺbov, očných svalov, svetloplachosť, zriedkavo meningitída, encefalitída, zápal pečene, podžalúdkovej žľazy a srdcového svalu,“ priblížil.

Odborník na ochranu odporúča používanie repelentov na odpudzovanie komárov, používanie sieťky na oknách domov, bytov a chát v rekreačných oblastiach. V prípade kalamitného výskytu, ak je to možné, treba bojovať proti vodnému hmyzu a ak nie je iná možnosť, proti už vyliahnutým dospelým komárom treba opakovane bojovať aplikáciou postrekov lokálne, prípadne aj celoplošne.

Komár
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôležitá rada pre záhradkárov a návštevníkov cintorínov 

Ak sa hladiny tokov po výdatných dažďoch zvýšia, pričom sa voda dostane do ramien riek, môžu sa napĺňať jamy a jazierka v inundačnom území. Po opätovnom poklese hladiny vody sa vytvárajú liahniská komárov. „Záhradkári si môžu pestovať komáre i vo vodných nádržiach či v sudoch, vrátane váz naplnených vodou na cintorínoch,“ upozorňuje odborník z Mikrobiologického ústav LF UK s tým, že vodu treba vymieňať častejšie a nedopĺňať ju iba čerstvou vodou.  

V auguste zomrela Češka, ktorá sa vírusom infikovala

Žena vo veku 72 rokov, u ktorej testy potvrdili západonílsku horúčku, zomrela v auguste tohto roka v břeclavskej nemocnici. Dôchodkyňa v inkubačnej dobe (3 až 14 dní) nebola v zahraničí. „V stredu (26. septembra, pozn. red.) nás o tom informovala primárka infekčného oddelenia,“ uviedol riaditeľ nemocnice Jiří Jurník. Ide o prvý prípad, keď je obeťou človek, ktorý sa horúčkou nenakazil v zahraničí. Obeť žila na juhu Moravy, teda v blízkosti endemických oblastí v severnom Rakúsku.

V októbri sa infikoval Čech, ktorý leží v Nemocnici Břeclav

V prvý októbrový deň sa západonílska horúčka potvrdila aj u muža, ktorý má okolo päťdesiatky a je hospitalizovaný na infekčnom oddelení v břeclavskej nemocnici. V inkubačnej dobe sa taktiež nenachádzal v cudzine. „Je už v stabilizovanom stave. O jeho prepustení sa uvažuje,“ uviedla jej hovorkyňa Svobodová. „Mohlo by to byť tento týždeň,“ dodala s tým, že nemocnica sa nechystá zaviesť opatrenia, pretože choroba je prenositeľná iba určitým druhom komárov. „Zatiaľ nebol preukázaný prenos z človeka na človeka,“ podotkla. 

Viac o téme: VírusKomáreZápadonílska horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu