Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ulice Bratislavy zamorili komáre: Primátor Vallo prekvapil, mesto spraví revolučný krok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Primátor hlavného mesta Matúš Vallo vníma, že ľudí trápia komáre. Mesto však proti nepríjemnému bodavému hmyzu nebude bojovať pomocou chemického postreku, ktorý má negatívne dopady na naše zdravie, ale po prvýkrát sa vykoná aplikácia biologického dezinsekčného prípravku.

Pýtate sa na to, akým spôsobom zakročí mesto proti komárom? „Nevydáme sa cestou chemického postreku, ktorý má negatívne dopady aj na zdravie človeka a ostatných živočíchov,“ prisľúbil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ulice Bratislavy zamorili komáre:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Voči chemickému postreku sa podľa neho v minulosti aj dnes stavia významná časť verejnosti a nie je možné, aby sa proti ich vôli mesto striekalo chemickými látkami. „Mesto má vysúťaženého dodávateľa na aplikáciu biologického dezinsekčného prípravku proti komárom (BTi), ktorý je účinný proti larvám komárov, ale na rozdiel od chemického postreku ide o šetrný, nechemický spôsob, ktorý nie je rizikom ani pre zdravie ľudí, ani pre ostatných živočíchov,“ vysvetlil Vallo.

Ulice Bratislavy zamorili komáre:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Bratislavský samosprávny kraj túto metódu aplikuje prvý raz. Hlavné mesto už vykonáva plošný monitoring potenciálnych liahnísk komárov, aby tiež mohlo použiť tento biologický dezinsekčný prípravok. „Aplikáciu prípravku potrebujeme vykonávať časovo a metodicky koordinovanie aj s rakúskou stranou, keďže komáre, samozrejme, hranice nepoznajú. A napokon, na to, aby sme vedeli túto metódu použiť, aby mala väčší efekt, potrebujeme dostať výnimky na aplikácie v jednotlivých chránených územiach s vyššími stupňami ochrany,“ ozrejmil primátor.

Ulice Bratislavy zamorili komáre:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)


Súvisiace: Absurdná hystéria okolo komárov je mimo obyčajného sedliackeho rozumu, povedal Kovarik


Daný prípravok totiž nie je možné používať v 4. a 5. stupni ochrany územia v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny. „Sem patria aj územia v okolí vodných tokov, ktoré bývajú zaplavované a kde sú liahniská komárov,“ povedal Vallo. Použitie prípravku v chránených územiach je možné len v prípade udelenia výnimky od príslušného orgánu ochrany prírody. „Avšak aj vzhľadom na to, že ide o šetrnú metódu, komunikujeme s orgánom ochrany prírody, aby sme mohli aplikovať tento prípravok aj vo štvrtom stupni ochrany,“ dodal.

Ulice Bratislavy zamorili komáre:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade, že by došlo ku kalamitnému stavu premnoženia a výskytu komárov na území hlavného mesta, o prípadnom chemickom postreku z hľadiska ochrany zdravia ľudí rozhodne Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Doteraz tak však nerozhodol.

Ulice Bratislavy zamorili komáre:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Treba ale povedať, že sú obdobia, keď je zvýšený aj vysoký počet komárov prirodzený. Táto situácia v istých lokalitách nastáva pravidelne. Je preto tiež potrebné, aby sa individuálne chránili aj samotní obyvatelia. „Mesto Bratislava bude systematicky pracovať na efektivite a plošnosti použitia biologickej metódy ako preventívneho selektívneho opatrenia, neohrozujúceho zdravie obyvateľstva a zdravie životného prostredia,“ uzavrel Vallo.

Viac o téme: BratislavaKomárePostrekBTi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu