Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najhoršie otravy z jedla, ktoré hrozia Slovákom: Postrach, o ktorom by ste mali vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nielen v letných mesiacoch, ale počas celého roka by sme si mali dávať pozor na to, čo jeme. Otravy z jedla sú pomerne častým problémom, s ktorým ľudia navštevujú ambulancie lekárov. Pozrite sa, ktoré sú najčastejšie a na čo si treba dať pozor ešte pred ochutnávaním prvého sústa podozrivého pokrmu.

Otravy z jedla majú zvyčajne nepríjemný priebeh. „Najčastejšími sú salmonelóza a kampylobakterióza, ktoré môžu byť vyvolané kontaminovanými potravinami,“ uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) Zuzana Drobová. Nákazu vyvolávajú mikroorganizmy v surovinách, ktoré sa používajú na výrobu potravín, resp. prípravu pokrmov. Cestou k ochoreniu môže byť aj nedostatočná hygiena či nesprávne skladovanie surovín a ich následná kontaminácia patogénnymi mikroorganizmami.

Nové kontroly škandalózneho brazílskeho mäsa v reštauráciách: Rady, ktoré vám zachránia zdravie!

„Medzi najrozšírenejšie patogény alimentárnych nákaz patria okrem salmonely a kampylobakteru aj Shigela, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus,“ doplnila Drobová.

Kampylobakterióza

Kampylobakterióza je akútne hnačkové ochorenie prejavujúce sa bolesťami brucha, kŕčmi, horúčkou, nauseou a zvracaním. V stolici môže byť prímes krvi. Ochorenie trvá zväčša týždeň, väčšina chorých sa uzdraví spontánne, bez špecifickej liečby, dôležitý je prívod tekutín. Prenos z človeka na človeka je vzácny.

Faktor prenosu: Primárne i sekundárne kontaminované potraviny (najčastejšie hydinovým mäsom) a nepasterizovaným mliekom, resp. syrom z takého mlieka (ovčí syr konzumovaný na salašoch). Rizikovými faktormi sú priamy kontakt so zvieratami a surovým mäsom.

Inkubačný čas: 1 – 10 dní, najčastejšie 3 dni

Výskyt v SR: Každoročne je hlásených okolo 6 000 – 7 000 prípadov kampylobakteriálnej enteritídy. Epidémie sa vyskytujú každoročne. V roku 2016 ÚVZ SR zaznamenal 7 738  ochorení, podobne aj v roku 2015 s počtom 7 040 chorých. V roku 2014 bol výskyt ochorení o niečo nižší, keď dosiahol počet 6 866 prípadov kampylobakteriózy.

Bacilová dyzentéria

Ide o vysoko nákazlivé hnačkové ochorenie charakterizované teplotami, bolesťami brucha, tenezmami (bolestivé nutkanie na stolicu), vodnatými stolicami s prímesou hlienu, krvi a vracaním. Postihnutá je dolná časť hrubého čreva. Priebeh ochorenia závisí na celkovej výžive, infekčnej dávke a type pôvodcu. Nákaza môže prebiehať bez klinických príznakov, ako mierna kolitída, vzácne aj ako toxická dyspepsia.

Inkubačný čas: 1 – 7 dní, najčastejšie 2 – 3 dni

Faktory prenosu: kontaminované potraviny, voda a mlieko, prípadne muchy

Prenos: Dyzentéria je typická choroba špinavých rúk. Uplatňuje sa fekálno - orálny prenos najčastejšie priamym kontaktom s chorým, alebo kontaminovanými predmetmi.

Výskyt v SR: Minulý rok sa dyzentériou nakazilo 150 ľudí, v roku 2015 bolo199 nakazených, v roku 2014 ochorelo 230 ľudí a v roku 2013 ÚVZ SR eviduje 293 pacientov.

Listerióza

Rozoznávame listeriózu získanú a vrodenú. Získaná listerióza prebieha inaparentne i manifestne. Ľahšia forma sa manifestuje ako angína a konjunktivitída so zdurením lymfatických uzlín. Ťažká forma sa prejavuje postihnutím centrálneho nervového systému – encefalitídou, meningoencealitídou a meningitídou. Môže prejsť daj o septikémie so vznikom endokarditídy, pneumónie, uretritídy a ohraničených vnútorných i vonkajších abscesov. Listerióza môže byť veľmi nebezpečná u tehotných žien, lebo listérie prenikajú placentou a spôsobujú infekciu plodu.

Inkubačný čas: 20 – 30 dní

Faktor prenosu: Ochorenie sa prenáša predovšetkým kontaminovanými potravinami ako mäso, nepasterizované mlieko, mäkké syry, údené ryby a podobne.

Inkubačný čas: Nie je presne stanovený, pravdepodobne štyri dni až tri týždne.

Výskyt v SR: V rokoch 2013 - 2016 bolo hlásených od 10 do 27 ochorení. V roku 2016 išlo o 10 pacientov.

Trichinelóza

Trichinelóza je ochorenie vyvolané rôznymi druhmi parazitov (tzv. svalovcom). Prejavuje sa žalúdočnými a črevnými príznakmi. Larvy sa dostávajú do svalov, príznaky sú priamo závislé od rozsahu napadnutia svalov larvami. Larvy môžu vo svaloch prežívať aj niekoľko rokov. Prameňom nákazy je najčastejšie diviačia zver a ošípané.

Inkubačný čas: 5 – 30 dní

Prenos: Človek sa nakazí po požití surového alebo tepelne nedostatočne upraveného mäsa a mäsových výrobkov z nakazených zvierat.

Výskyt v SR: Ochorenie sa vyskytuje zriedkavo v menších alebo väčších epidémiách. V minulosti bola trichinelóza viazaná na konzum bravčového mäsa. V roku 2013 bolo v EÚ hlásených spolu 256 prípadov trichinelózy, v roku 2009 až 750 prípadov. V roku 1998 vznikla veľká epidémia na strednom Slovensku, kde bolo potvrdených 336 prípadov trichinelózy. Faktorom prenosu boli údené klobásy vyrobené s pridaním psieho mäsa, ktorý bol kŕmený mäsom z diviačej zveri. Tieto klobásy boli pripravované pri príležitosti folklórnej slávnosti na oslavu fašiangov. V roku 2016 bolo v Slovenskej republike hlásené jedno ochorenie na trichinelózu, chorý udával konzum surových jeleních klobás. V roku 2015 bolo hlásené takisto jedno ochorenie na trichinelózu. Nakazený konzumoval údenú klobásu zakúpenú na trhovisku, guláš z diviaka, tlačenku a jaternice z domácej zabíjačky. V roku 2014 nebolo zaznamenané žiadne ochorenie a v 2013 bolo hlásených 5 ochorení na trichinelózu v Slovenskej republike.

Najhoršie otravy z jedla,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)


 

 

 

Viac o téme: JedloOtravaNákaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu