Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké porovnanie verejných a súkromných vysokých škôl: Toto si myslia Slováci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Kvalita vysokoškolského vzdelávania na Slovensku, povedzme si to na rovinu, nie je dobrá. Či už ide o verejné alebo súkromné školy, ich absolventi častokrát nenachádzajú uplatnenie v praxi a končia na úradoch práce. Ako toto všetko vnímajú Slováci?

Oblasť vysokého školstva na Slovensku sa potýka s viacerými problémami, ktoré pomenoval aj prieskum vykonaný pre Paneurópsku vysokú školu (PEVŠ). 16 percent opýtaných vidí najväčšie nedostatky vo financovaní, množstve odborov, nízka úroveň zase trápi 14 percent populácie. Ďalšími nedostatkami sú zlé uplatnenie absolventov, nekvalitní pedagógovia, korupcia či nízke nároky na študentov. 

Veľké porovnanie verejných a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Súkromné verzus verejné

Pri všeobecnom porovnaní kvality súkromných a verejných vysokých škôl panuje v názore verejnosti vzácna zhoda. Súkromné vysoké školy považuje za kvalitnejšie 27% opýtaných (väčšinou mladí ľudia a muži). Takmer rovnako, 28% respondentov (najmä ženy a starší ľudia), sa v tomto smere prikláňa ku kvalitnejšiemu vzdelávaniu na verejných vysokých školách. 

Veľké porovnanie verejných a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výrazné rozdiely v kvalite súkromného a verejného vysokoškolského sektora už účastníci prieskumu vidia v porovnaní konkrétnych parametrov definujúcich vzdelávanie študentov. Až 72% si myslí, že súkromné školy poskytujú svojim študentom kvalitnejšie vybavenie. Rovnako zmýšľajú a v oblasti individuálneho prístupu. V prospech súkromných vysokých škôl hovorí aj názor takmer polovice Slovákov, ktorí si myslia, že absolventi súkromných vysokých škôl sa v živote uplatnia lepšie. Pri verejných vysokých školách zas rozhoduje ich história a finančná dostupnosť. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vzdelanie včera a dnes 

Dnes už má vysokú školu vyštudovanú pomaly každý druhý Slovák. Otázne je, či ju vo svojej profesii aj využijú. Prieskum hovorí, že v súčasnosti je vzdelanie dôležitejšie ako tomu bolo v minulosti. Napriek tomu si vysokoškoláci myslia opak. 

Financovanie vysokého školstva

Slováci vedia len málo o reálnej situácii v oblasti financovania súkromného školstva. Takmer tretina opýtaných sa totiž mylne domnieva, že štát prispieva súkromným školám na ich študentov. Ďalšia, viac ako tretina ľudí nevie, ako systém štátneho príspevku na študentov vysokých škôl funguje v praxi.

Veľké porovnanie verejných a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Potvrdzuje sa náš predpoklad, že o tejto téme treba hovoriť. Ľudia často spomínajú, že súkromné vysoké školy iba odčerpávajú peniaze zo štátneho rozpočtu. Jediným príjmom súkromnej vysokej školy je školné. Školy by mali fungovať ako súkromné firmy s patričnými kontrolnými mechanizmami a finančnými cieľmi, inak úroveň kvality nebude rásť," podotkol podpredseda Správnej rady PEVŠ Radan Jünger.

Viac o téme: SlovenskoVzdelávanieVysoká škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu