Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico potvrdil smerovanie Slovenska pri utečencoch: Nikdy nepristúpime na povinné kvóty

Peter Pellegrini a Robert Fico počas zasadania Bezpečnostnej rady Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini a Robert Fico počas zasadania Bezpečnostnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko nepodľahne a neakceptuje kritiku niektorých politických lídrov zo západnej Európy, ktorým sa nepáči prístup východoeurópskych štátov k problematike migrácie.

Generálny tajomník Rady Európy odsúdil Slovensko: Diskriminácia voči utečencom!

"Máme množstvo argumentov," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD) po skončení dnešnej mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR, na ktorej sa zúčastnil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini.

"Pokiaľ si nezačneme hovoriť pravdu o migrácii, tak sa nikdy nepohneme z miesta," dodal Fico s tým, že sa mu ťažko prijíma kritika od krajín, ktoré nesúhlasili so vstupom Bulharska a Rumunska do Schengenu.

Zasadnutie Bezpečnostnej rady SR
Zobraziť galériu (2)
Zasadnutie Bezpečnostnej rady SR  (Zdroj: SITA)

Na dnešnej Bezpečnostnej rade padlo rozhodnutie, že v stredu (2.9.) vláda schváli svoju pozíciu na ďalšie očakávané európske rokovania. Koncom týždňa sa okrem toho k tejto téme uskutoční summit premiérov Vyšehradskej štvorky.

Fico znova zopakoval, že vláda zásadne odmieta povinné kvóty prerozdeľovania migrantov. "Nikdy s nimi nebudem súhlasiť," prízvukoval s tým, že povinné kvóty nevedú k riešeniu tejto problematiky.

Na tému migrácie bude summit premiérov V4

Summit premiérov krajín Visegrádskej štvorky (V4) na tému migrácie bude v Prahe v piatok alebo v nedeľu. Ako po zasadnutí mimoriadnej Bezpečnostnej rady informoval predseda vlády Robert Fico, už komunikoval s českým kolegom Bohuslavom Sobotkom. Spoločný postoj, že budeme odmietať kvóty, ostáva podľa Fica nemenný. Dodal, že by privítal, ak by to bol spoločný postoj krajín V4, teda aj Poľska a Maďarska.

V stredu by mal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák spolu so šéfmi rezortom obrany a vnútra Martinom Glváčom a Robertom Kaliňákom vláde predložiť návrh pozície vlády SR na ďalšie rokovania. „Pravdepodobne povieme aj o sume, aj o tom, čo môžeme poskytnúť,“ povedal Fico o návrhu, ktorý by vláda mala schváliť v stredu. V návrhu by vláda mala schváliť aj pomoc humanitárneho charakteru.

Na Bezpečnostnej rade takisto ministri spolu s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim odmietli kritiku niektorých západných politikov na adresu východoeurópskych krajín, ktoré odmietajú rozdelenie migrantov. „Správame sa presne podľa záverov európskych rád a v rámci dobrovoľného príspevku sme pripravili také kroky, ktoré vzhľadom na naše možnosti výrazne môžu pomôcť v boji proti migrácii,“ povedal Fico. „Vláda nepodľahne a neakceptuje túto kritiku,“ vyhlásil premiér.

Fico hovoril aj o lepšej ochrane južnej hranice a intenzívnejšom boji proti pašerákom. Ochrana južnej hranice je aj podľa ministra vnútra Kaliňáka „prakticky nulová“. Šéf rezortu vnútra takisto odmieta rozdelenie migrantov a pripomenul, že Slovensko si chce v táboroch nechať rezervy pre prípad, že by sa zhoršila situácia na Ukrajine.

Šéf parlamentu Peter Pellegrini pripomenul, že stále ostáva v platnosti uznesie Národnej rady SR, ktoré schválili poslanci naprieč celým politickým spektrom. V ňom poslanci odmietli povinné kvóty. Ak by však bolo treba, parlament je podľa neho pripravený na túto tému rokovať.

Kaliňák verí, že EÚ už začne riešiť príčiny a nie dôsledky migračnej vlny

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) verí, že na ministerskej schôdzi 14. septembra sa konečne začnú riešiť príčiny migračnej vlny, a nie len jej dôsledky. Vyhlásil to dnes po skončení mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR.

Summit, venovaný prílevu migrantov, zvolalo Luxembursko, ktoré momentálne predsedá Európskej únii.

Kaliňák považuje za správne opatrenia, ktoré cez víkend načrtli ministri vnútra Nemecka, Francúzska a Británie. Podľa Kaliňáka riešia zastavenie migračnej vlny a vyselektovanie tých, ktorí skutočne potrebujú ochranu, pretože sú ohrozené ich životy, ako aj životy ich rodín.

Krajiny EÚ by na základe ich návrhu mali spoločne zostaviť zoznam takzvaných bezpečných krajín, čo by malo uľahčiť vrátenie odmietnutých žiadateľov o azyl. Taktiež by mali vzniknúť špecializované centrá v Grécku a Taliansku, ktoré budú slúžiť na registráciu prichádzajúcich migrantov a identifikáciu tých, ktorí potrebujú pomoc. Mali by začať fungovať do konca tohto roku.

"O týchto návrhoch sme hovorili už pred pol rokom - rokom viackrát. Som rád, že sa dostávajú konečne do života, lebo doteraz bola téma len o prerozdelení. Vyzeralo to tak, že Európska únia nemá problém s vlnou utečencov, ale má problém iba s ich prerozdelením," konštatoval Kaliňák.

Zároveň kritizoval fakt, že Európa v minulosti prijala viac utečencov, o ktorých sa dokázala adekvátne postarať a integrovať ich. Teraz sú podľa neho v niektorých európskych mestách vytvorené getá, pričom EÚ sa tvári, že ich nevidí.

"Slovensko je pripravené pomôcť po zriadení záchytných táborov napríklad v Taliansku a Grécku personálne, finančne aj technicky. Sme pripravení presne zadefinovať sumu peňazí, ktoré vieme poskytnúť nárazníkovým krajinám," deklaroval premiér Robert Fico (Smer-SD).
Tú by mala v stredu (2.9.) bližšie špecifikovať vláda.

Fico súčasne tvrdo odmietol povinné kvóty. "Ak by sa schválil mechanizmus automatického prerozdeľovania všetkých migrantov, tak sa raz ráno zobudíme a budeme tu mať 100.000 ľudí z arabského sveta. A tento problém by som nerád niekedy na Slovensku riešil," konštatoval. Vláda má okrem toho naďalej záujem riešiť situáciu s prílevom migrantov v mieste jej vzniku, teda v Líbyi či Sýrii.

Viac o téme: Robert FicoBezpečnostná rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu