Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európa opevňuje kontinent, americkí "zabijaci tankov" už sú tu: Ruská základňa pri hraniciach!

Cvičenia estónskej armády a vojsk NATO z USA Zobraziť galériu (9)
Cvičenia estónskej armády a vojsk NATO z USA (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Takto vyzerá mier? Vojská členských krajín NATO sa pripravujú na ruskú inváziu, aspoň tak to vyzerá podľa toho, čo sa deje okolo hraníc Európskej únie. Okrem amerických lietadiel, z ktorých rovný tucet už je na základni v Nemecku, po celej Európe putujú aj stroje z Veľkej Británie, Poľska, Litvy a Estónska. Aj ruské médiá informujú o nových typoch zbraní, ktoré obohatia ich armádu. K hraniciam chcú umiestniť protiraketový systém. Napätie zvýšila aj včerajšia vojenská prehliadka v Estónsku, ktorej sa zúčastnili aj americké jednotky. Tie pochodovali iba pár metrov od hraníc s Ruskom. Aj u nás už začalo veľké cvičenie.

Generál Sir Adrian Bradshaw, muž číslo dva vo velení NATO v Európe, vo svojom prejave pred britskými Royal United Services v Londýne len nedávno varoval, že rovnako, ako sa prispôsobili a vyrovnali s podvratnou činnosťou a ďalšími „hybridnými“ vojenskými taktikami používanými Ruskom v Ukrajine, spojenecké sily musia byť pripravené na rovnakú vyhliadku. Bradshaw jedným dychom dodal, že takáto vojna predstavuje „existenčnú hrozbu pre celé ľudstvo“.

NATO zároveň zdôrazňuje, že momentálne prebiehajúce operácie sú len „obranné a odstrašujúce opatrenia voči Rusku“, ako píše český spravodajský portál iDnes.cz. Dvanásť lietadiel typu A-10 Thunderbolt určených na priamu podporu pozemných vojsk spolu s asi 300 pilotmi a členmi 354. bojového krídla z arizonského Davis-Monthan už dorazilo na nemeckú základňu Spangdahlem neďaleko luxemburských hraníc, kde by mali pobudnúť niekoľko týždňov.

Európa opevňuje kontinent, americkí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: googlemaps)

Oči a uši NATO

Stíhačky F-15 by mali na rozkaz Pentagonu doraziť v druhej várke niekedy v apríli, potom sa všetky stroje presunú do zatiaľ bližšie neurčených krajín v blízkosti hraníc Európskej únie. „Pripravte sa na cestovanie. Dočasné nasadenie v Spangdahleme nám umožní sústrediť sa na problémy v celej Európe a potenciálne tiež v Afrike,“ potvrdil tieto predpoklady hneď po prílete do Nemecka veliteľ expedičných vzdušných síl Darryl Roberson.

Americké stroje už počas studenej vojny podporovali európske základne. „Snažili sme sa, aby sme so sebou mali skúsených ľudí, ktorí oblasť poznajú, najmä kvôli letovým operáciám,“ povedal Steve Behmer, veliteľ 354. perute na margo vojakov, ktorí už v minulosti v Nemecku pôsobili a prileteli tam opäť. Bojové lietadlá s obrovskou palebnou silou nasadené napríklad v Afganistane, Iraku či Líbyi a právom považované za legendy tak budú mať vo svojej moci prvotriedni piloti.

Flotila doplávala do Poľska

Okrem týchto technologicky pokročilých ničiteľov nepriateľských tankov, obrnených transportérov či bunkrov sa do rozsiahleho presunu vojsk zapojilo aj Poľsko so svojimi „hľadačmi mín“. Do prístavu v Gdyni na severe Poľska už v piatok v rámci medzinárodného cvičenia, ktorého oficiálnym cieľom je „likvidácia historickej munície“, vplávala nemecká vlajková loď FGS Donau spolu s ďalšími piatimi menšími "Nemcami", ďalej BNS Lobelia z Belgicka, HMS Pembroke z Veľkej Británie a poľská ORP Mewa, skutočný priekopník v likvidácii podmorských mín.

Veliteľ skupiny Peter Henegouwen s delegáciou navštívili primátora mesta a vysokého vojenského hodnostára, zástupcu viceadmirála Stanislawa Zarychta. Toto zoskupenie demonštruje podporu NATO v mieri aj vo vojne. Je známe, že flotila môže byť nasadená v krátkej dobe, venujú sa humanitárnym úlohám, no rovnako adekvátne môžu podľa oficiálnych stanovísk NATO zasahovať aj počas náročných vojenských operácií.

Európa opevňuje kontinent, americkí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: NATO)

Litva otvára náručie

Litovský minister obrany medzitým podpísal dohodu s hlavným veliteľstvom spojeneckých síl v Európe, ktorá upravuje výsady a imunitu, ako aj riadenie otázok týkajúcich sa pohybu, pobytu, prepravy a iných služieb pre príslušníkov nasadených spojeneckých síl a ich rodín v Litve. „Táto dodatočná dohoda je nevyhnutná pre nastavenie statusu medzinárodných inštitúcií a jednotiek, ktoré už v Litve operujú, ako aj pre zabezpečenie podmienok pre neskoršiu integráciu Litvy do NATO a posilnenie medzinárodnej spolupráce,“ píše sa vo vládnej tlačovej správe.

Spojenecké veliteľstvo sa má otvoriť v priebehu tohto roka, pracovať by v ňom malo približne 40 stálych členov. Jeho úlohou bude organizovať medzinárodné cvičenia pre spojenecké vojská a zabezpečovať komunikáciu medzi rôznymi armádnymi silami v rámci členských krajín severoatlantického paktu. Tento krok musí ešte schváliť litovský parlament.

Cvičenia estónskej armády a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Strach z Ruska vrcholí

Medzitým  prezidentská kancelária uviedla, že litovská vláda plánuje obnoviť brannú povinnosť: „Rada obrany štátu, berúc do úvahy geopolitickú situáciu a hrozby pre národnú bezpečnosť, sa rozhodlo rozšíriť brannú schopnosť krajiny.“ Vilnius prejavuje stále väčšie obavy ohľadom Ruska, v neposlednom rade preto, že susedí s jeho exklávou, Kaliningradskou oblasťou. Ruská armáda tam uskutočnila vlani v decembri vojenské cvičenia s účasťou 9000 vojakov a vyše 55 plavidiel.

Analytici varujú, že Moskva by mohla po vzore Ukrajiny zasiahnuť aj do Pobaltia, a to prostredníctvom tamojších rusky hovoriacich menšín, energetickej politiky alebo kybernetickej vojny, čo by bolo skúškou pre schopnosť NATO brániť svoje najmenšie členské štáty. Litva bola po väčšinu minulého storočia včlenená do bývalého Sovietskeho zväzu, spoločne s Lotyšskom a Estónskom, no po rozpade zväzu prejavila záujem o vstup do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, dištancovala sa tak od Ruska.

Európa opevňuje kontinent, americkí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: googlemaps)

Pochodovali pár metrov od hraníc s Ruskom

Vojsko sa sústredí aj v Estónsku. Jedna z najväčších vojenských prehliadok v dejinách Estónska sa pri príležitosti 97. výročia dňa nezávislosti uskutoční v najsevernejšom meste tohto malého štátu – v Narve. Americká vojenská jednotka tak pochodovala iba 274 metrov od hraníc s Ruskom. Okrem klasického programu, ako je dvíhanie vlajky, ekumenická bohoslužba či recepcia, zhruba 800 pozvaných vzácnych hostí čaká aj samotná prehliadka.

Tá je spojená s demonštráciou zbraní a preletom vojenských lietadiel spojeneckých vojsk NATO. Do mesta Narva zavíta aj britský minister zahraničia ako predstaviteľ štátu, s ktorým Estónsko dlhodobo udržiava silné spojenectvo už od prvej svetovej vojny. Od ruského prezidenta pri tejto príležitosti ruské veľvyslanectvo v Estónsku odovzdalo odkaz, v ktorom Vladimir Putin praje „mnohonárodnostnému Estónsku presporitu“, ako píše web Estonian Public Broadcasting.

Cvičenia estónskej armády a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Operácia Atlantic Resolve

Všetko úzko súvisí s touto "staršou" operáciou, ktorá bola takmer okamžitou reakciou na ruskú anexiu Krymu. Počas celej série rôznych vojenských cvičení sa najmä v Poľsku a v Pobaltských krajinách strieda už teraz okolo 900 amerických vojakov, no podľa veliteľa amerických podzemných síl v Európe, generála Bena Hodgesa, tento počet čoskoro vzrastie na 1900 vojakov. Ich pohyb sa rozšíri aj do ďalších zemí: „Bude to celoročné kontinuálne cvičenie od Estónska po Bulharsko.“

Cvičenia sa rozšíria na Bulharsko a Rumunsko

Už v apríli na územie Rumunska a Bulharska zoskočia výsadkári zo 173. brigády, ktorých má nahradiť asi tisíc vojakov z 2. jazdného pluku. Pentagon pripravuje aj ďalšie rozšírenie operácie, ešte tento rok by mohli vzniknúť tri kombinované obrnené americké prápory so 150 tankami Abrams a obrnenými transportérmi Bradley a Stryker, rovnako s dvoma tuctami húfnic ráže 155 milimetrov. Do konca roka 2016 plánujú Spojené štáty v niekoľkých vlnách preplavením cez oceán doplniť počet tankov na 220.

Cvičenia estónskej armády a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Rusi reagujú protiraketovým štítom

Antibalistické raketové systémy NATO vo východnej Európe donútili reagovať aj Rusov, ktorí pohyb spojeneckých síl ostro vnímajú. Kremeľ nasadil novú generáciu protiraketových radarových systémov Nebo-M, ktoré sú schopné poskytovať informácie o aerodynamických a nadzvukových cieľoch malej veľkosti v obzvlášť zlom prostredí. O nateraz najvyššej priorite ruského ministerstva obrany hovoril jej hovorca, plukovník Alexej Zolotuhin.

Radar je navrhnutý tak, aby automaticky detekoval a sledoval vzdušné ciele, teda balistické strely či bezpilotné lietadlá. Naraz ich dokáže zachytiť až dvesto, a to až v nadmorskej výške 600 kilometrov, prípadne 1200 kilometrov. V oblasti, ktorá susedí s Litvou, plánuje Moskva vybudovať radarovú stanicu, ktorá má byť funkčná plnej bojaschopnosti do konca tohto roka.

 

 

 

Američania v Lešti

Na Slovensku sa v týchto dňoch takisto nachádzajú americkí vojaci, ktorí sem prišli na veľké medzinárodné cvičenie. Ich prítomnosť odklepla vláda, ide celkovo o viac ako 600 vojakov, ktorí si so sebou priniesli aj vlastnú techniku a výzbroj. Špekuluje sa, že načasovanie a prítomnosť cudzích vojakov súvisí s dianím na Ukrajine a Ruskou aktivitou. Rezort obrany však toto tvrdenie odmietol.

Až do 15. marca sa bude cvičiť v Kamenici nad Cirochou pár kilometrov od hraníc, ako aj v Žiline a v stredisku Lešť, kde sa má sústrediť asi 110 vojakov zo špeciálnych amerických jednotiek. Ďalších 500 Američanov začne prichádzať v marci, cvičenia sa zúčastnia aj Česi, Poliaci, Maďari a Rakúšania.

Vojaci sa pripravujú na pôsobenie v bojovej skupine V4

Vojaci z dopravného práporu Hlohovec sa v týchto dňoch pripravujú na svoje pôsobenie v bojovej skupine krajín V4, ktorá má byť v pohotovosti od januára 2016. Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, vojaci si v rámci prípravy na cvičisku Kolíňanský vrch pri Nitre precvičovali prepravu v konvoji a reakciu na rôzne incidenty, ako napríklad prepadnutie, prítomnosť podozrivých osôb, ktoré sa snažia dostať do blízkosti konvoja, či nález nástražných výbušných systémov a nevybuchnutej munície. Počas prípravy museli zvládnuť aj simulované poruchy vozidla či poskytnutie prvej pomoci príslušníkom jednotky.

"Vytvorenie bojovej skupiny krajín V4 je vlajkovým projektom nášho regionálneho zoskupenia, a preto musíme urobiť maximum, aby bol úspešný," povedal minister obrany Martin Glváč. "Postupne sa už preto koná výcvik našich jednotiek, ktoré budú jeho súčasťou." Podľa zástupcu veliteľa dopravnej roty nadporučíka Andreja Hazáka je jednotka zložená z rôznych súčastí dopravného práporu, ktoré doteraz spolu nepôsobili. "Cvičeniu na Kolíňanskom vrchu predchádzali prípravné výcviky v domácej posádke tak, aby vojaci vedeli včas reagovať na všetky situácie a ohrozenia, ktoré môžu nastať," povedal. Spoločne s vojakmi dopravnej roty sa na cvičení zúčastnili aj príslušníci roty, ktorá precvičovala dotankovanie pohonných hmôt v poľných podmienkach počas plnenia úlohy.

Európa opevňuje kontinent, americkí
Zobraziť galériu (9)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu