Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Slováci spomínajú na milovaných: Pozrite sa, ako to vyzerá na Dušičky

Svojich milovaných si prišli na cintoríny uctiť tisíce ľudí. Zobraziť galériu (6)
Svojich milovaných si prišli na cintoríny uctiť tisíce ľudí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na bratislavský cintorín v Slávičom údolí stále prichádzajú stovky ľudí. Svojich príbuzných či známych si uctievajú kvetmi aj sviečkami, ktoré ponúkajú predajcovia pri príjazdovej ceste vo vyše 50 metrovom páse.

Napriek veľkému počtu návštevníkov počas dnešného Sviatku všetkých svätých je na cintoríne pokojná atmosféra. Na mieste sú napriek tomu aj príslušníci polície, ktorí usmerňujú dopravu a dohliadajú na bezpečnosť. Priľahlé parkoviská sú takmer úplne plné.

Ľudia sa na cintoríne zastavujú aj pri pomníkoch významných osobností. Najviac sviečok horí pravdepodobne pri pamätníku Alexandra Dubčeka, ktorý je blízko pri hlavom vchode cintorína. Ľudia si však zapálením sviečky môžu na cintoríne v Slávičom údolí spomenúť aj na bývalého predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa Jána Langoša, spisovateľov Vladimíra Mináča, Fraňa Kráľa, Ema Bohúňa či spisovateľku Margitu Figuli.

Svojich milovaných si prišli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Bratislavčania môžu dnes aj v nedeľu 2. novembra využívať v smere na cintoríny aj posilnenú mestskú hromadnú dopravu. Linka 39 zo Slávičieho údolia premáva v 7 až 8-minútových intervaloch podľa osobitného cestovného poriadku. Spoje na linkách 37 a 208 bratislavský dopravca posilnil kĺbovými vozidlami. Podľa osobitného cestovného poriadku premáva aj linka č. 32, ktorá bude od 9:00 do 18:00 jazdiť v 15-minútových intervaloch.

Z Patrónky ku Krematóriu bude celý víkend premávať linka X38, jazdiť bude v čase od 09:00 do 19:00. Mimoriadna linka X80 bude premávať v úseku Holíčska - Cintorín Petržalka. Linka k petržalskému cintorínu bude jazdiť v 30-minútových intervaloch v čase od 9:00 do 17:00. Bratislavské cintoríny budú počas Dušičiek otvorené dlhšie, až do 8. novembra budú otvorené od 07:00 do 20:00. 

Svojich milovaných si prišli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na cintoríne v Kopčanoch si uctili vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne

Na Vojenskom cintoríne v Petržalke-Kopčanoch sa dnes už po deviaty raz konala pietna spomienka na vojakov, ktorí padli v prvej svetovej vojne a boli pochovaní práve na kopčianskom cintoríne. Ten sa stal miestom posledného odpočinku 331 vojakov deviatich národností.

"Dnešný pietny akt mal zvláštnu symboliku aj v tom, že v tomto roku si pripomíname 100. výročie vypuknutia prvej svetovej vojny," pripomenul Ernest Húska z Petržalského okrášľovacieho spolku, ktorý pietnu spomienku organizuje. "Snažíme sa dodržať tradíciu z rokov 1922-1938, kedy vojaci kopčianskej posádky každý rok 1. novembra vypálili čestnú salvu na pamiatku padlým," dodal Húska.

Na Vojenskom cintoríne v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podujatie si našlo tradíciu aj u verejnosti. "Dnes sme boli navyše svedkom, keď jedna pani tu medzi pochovanými identifikovala svojho prastrýka," povedal Húska. K pietnej spomienke sa dnes opäť pripojili aj zástupcovia ruského, poľského i českého veľvyslanectva. "Z maďarského mesta Székesfehérvár zasa prišli členovia združenia, ktoré má rovnaké zameranie ako náš Petržalský okrášľovací spolok," dodal Húska.

Vojenský cintorín v Kopčanoch vznikol v priebehu prvej svetovej vojny, v roku 1916, ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali väčšinou ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán. V roku 1916 tu boli pochovaní vojaci, ktorí zomreli v Posádkovej nemocnici Bratislava alebo v bratislavskej Divíznej nemocnici. V blízkosti cintorína sa zároveň nachádza vojnový bunker.

Na Vojenskom cintoríne v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu