Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nebankovky majú nový spôsob, ako okrádať ľudí: Mária takmer prišla o všetko!

Monika Jankovská
Monika Jankovská (Zdroj: ministerstvo spravodlivosti)

BRATISLAVA – Po tom, čo sa na Slovensku zniesla vlna odporu voči nemorálnym obchodníkom na predajných akciách, sa začínajú u nás objavovať aj príbehy ľudí, ktorí prišli o svoje úspory aj cez nebankové spoločnosti. Princíp je podobný. Ľudia nevedia presne, čo podpisujú, a to vedia „šikovní“ podnikatelia zneužiť. Podobný prípad zažila aj dôchodkyňa Mária. Ako sa to stalo?

Mária si požičala od nebankového subjektu tisíc eur na cestu do Nemecka, kde chcela navštíviť svoju sestru. Podpísala úverovú zmluvu. Nevšimla si, resp. ani si možno neuvedomila, aký tip úveru podpisuje. To, že ide o revolvingový úver, zistila, až keď ju začal naháňať exekútor. Mária neprikladala veľkú dôležitosť súčastiam zmluvy a s podmienkami súhlasila, keďže tvrdí, že vtedy nemala na výber a peniaze potrebovala.

Pôžičku normálne splatila v dohodnutej lehote, na čo jej nebankový subjekt v zmysle zmluvy o revolvingovom úvere poslal na účet ďalších 1000 eur. Mária však peniaze už nepotrebovala a poslala ich naspäť. A myslela si, že všetko je v poriadku. A tu to celé začalo.

Nezaplatila ani prvú ani druhú splátku, veď prečo aj? Peniaze predsa poctivo vrátila. Lenže nebankový subjekt nečakal a vyrubil dôchodkyni zmluvnú pokutu z omeškania splátok spolu s ďalšími poplatkami a zmluvnou odmenou, ktoré dosiahli sumu spolu neuveriteľných 3000 eur. Súkromný rozhodca vybraný veriteľom 3000 eur nebankovke „prisúdil“ a exekúcia na majetok pani Márie mohla začať. Našťastie sa tento príbeh neskončil tragicky a aj keď Mária prišla o peniaze, tešiť sa mohla z toho, že jej nesiahli na byt. Súd totiž túto exekúciu zastavil.

Ministerstvo spravodlivosti preto ľuďom odporúča poriadne si prečítať zmluvy, poradiť sa s právnikom alebo obrátiť sa na ich komisiu, ktorú zriadili práve pre takéto prípady.

„Ľudia častokrát nevedia, akú zmluvu o pôžičku vlastne podpisujú,“ povedala nám štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. „Častokrát sú podmienky v nej uvedené tak nejasne a komplikovane, že jej neporozumie právnik, nie to bežný spotrebiteľ.“  Následne sa podľa nej stáva, že aj tí spotrebitelia, ktorí si riadne plnia svoje záväzky, sa dostávajú kvôli niekoľkým stovkám eur do problémov, kde môžu prísť pri exekúcii aj o strechu nad hlavou.

„Práve preto, aby sa podobné prípady nestávali, naše ministerstvo zriadilo Komisiu na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách, kde naši kvalifikovaní pracovníci pomôžu spotrebiteľom posúdiť, či zmluva, ktorú sa chystajú podpísať, nesie v sebe neprimerané podmienky, či  iné nebezpečné zmluvné riziká,“ hovorí Jankovská.

„Zároveň naše ministerstvo pripravuje 7-bodový program na ochranu spotrebiteľa, a to v oblasti legislatívy a osvety medzi najviac ohrozenými skupinami občanov a spotrebiteľov. Nemôže sa predsa bežne stávať, že kvôli pôžičke niekoľko sto EUR príde celá rodina o dom v hodnote niekoľko desaťtisíc EUR! A to sa naozaj  u nás deje, ako potvrdzujú desiatky podnetov od nešťastných občanov,“ dodala štátna tajomníčka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu