Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda plánuje plátať rozpočet: Vyšší vek odchodu do dôchodku aj nové dane!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový spôsob zdaňovania nehnuteľností, neskorší odchod do dôchodku, ale možno aj rušenie regionálnych spojov a nové dane na elektrinu, uhlie, alebo zemný plyn. To sú niektoré z reforiem, ktorými sa zaoberá vláda a ktoré mala v pondelok prerokovať na Hospodárskej a sociálnej rade.

Materiál s názvom Národný program reforiem 2013 pripravilo Minsiterstvo financií a ráta s ďalším balíkom opatrení, ktoré majú nielen zefektívniť štátnu správu, ale aj priniesť nejaký ten milión do štátnej kasy. Materiál zatiaľ nemá podobu konkrétnych zákonov, po prerokovaní v tripartite sa však zákony zrejme začnú písať.

1. Rušenie spojov, zdraženie cestovného?

Medzi iným by mohlo dôjsť napríklad k rušeniu regionálnych vlakových, alebo autobusových spojov. Vláda chce totiž verejnú dopravu zefektívniť. Štát by rád zabránil súbehom autobusovej a vlakovej dopravy na tých istých tratiach. "Ide o snahu riešiť stav, kedy dnes štát dotuje vlakovú dopravu a zároveň samosprávne kraje dotujú autobusovú dopravu na tých istých linkách, čo je neefektívne," inofmuje hovorca Ministerstva dopravy Martin Kóňa. Národný program reforiem ráta so zavedením dopravnej autority, teda akéhosi úradu, ktorý by poplatkami financovali dopravcovia, ktorí na trhu pôsobia. Podľa Kóňu by tieto poplatky nemuseli znamenať zdražovanie cestovného, keďže ich vykompenzuje úspora zo zefektívnenia zdvojených tratí.

2. Do penzie pôjdeme neskôr

So zvyšovaním veku odchodu do dôchodku sa politici hrajú neradi. Je to nepopulárne, hoci populačný vývoj ich tlačí k tomu, aby to urobili.

Aktuálny materiál z rokovania tripartity však svedčí o tom, že tentoraz to je vážne. Text potrvdzuje staršie vyjadrenie ministra práce Jána Richtera, ktorý už avizoval, že vek odchodu do dôchodku sa bude prispôsobovať priemernej dĺžke dožitia na Slovensku. Čiže sa bude zvyšovať. Richter v minulosti upresnil, že dôchodkový vek sa bude zvyšovať od roku 2016, teda až keď skončí volebné obdobie tejto vlády.

Po roku 2016 sa má odchod do dôchodku odďaľovať každý rok o 50 dní. Zhruba každých sedem rokov sa tak posunie o rok. Dnešní tridsiatnici tak už budú odchádzať do penzie nie vo veku 62, ale najmenej 65 rokov.

3. 50 miliónov pre štát - nové spotrebné dane?

Národný plán reforiem pripúšťa aj zavedenie nových energetických daní. "Na Slovensku v súčasnosti existuje relatívne vysoký počet fakultatívnych (t.j. dobrovoľných) oslobodení u spomenutých energetických daní (elektrina, uhlie, zemný plyn)," píše sa v materiáli. Podľa textu by zrušenie týchto daní mohlo priniesť do štátnej kasy 50 miliónov eur ročne. Ministerstvo Hospodárstva do našej uzávierky neodpovedalo na otázky, či by to mohlo znamenať zavedenie energetických daní pre koncových užívateľov spomenutých palív. Napríklad majitelia kotlov sú dnes oslobodení od platenia spotrebnej dane za plyn. Podobne majitelia solárnych panelov bývajú oslobodení od dane za elektrinu. "V súčasnosti by bolo predčasné sa k týmto otázkam vyjadrovať," reagoval rezort financií na naše otázky k daniam.


4. Daň z nehnuteľnosti podľa ceny

O zostavení "cenových máp" sa hovorí už dlhšie. Podľa materiálu prichádza do úvahy viacero možností ako odstupňovať daň z nehnuteľnosti. Kúpna cena nehnuteľnosti by sa napríklad mohla uvádzať do katastra. Alebo by majiteľ nehnuteľnosti podával na nehnuteľnosť osobitné daňové priznanie. V oboch prípadoch si zrejme za kvalitnejšie bývanie priplatíme. "Cieľom pripravovaného návrhu je zdaňovať nehnuteľnosti spravodlivejšie ako v súčasnosti. Teda, aby bol základ dane naviazaný na trhovú hodnotu nehnuteľnosti," reagovalo Ministerstvo financií. Jeho hovorca Radko Kuruc nás informoval, že ministerstvo v súčasnosti iba zbiera dáta, aby mohlo daňový systém nastaviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu