Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KDH navrhuje odobrať penziu štátnym a verejným zamestnancom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Tisíce voľných pracovných miest by na Slovensku podľa poslankyne Moniky Gibalovej (KDH) mohol priniesť zákaz súbehu práce v štátnej a verejnej správe a poberania dôchodku.

Ako uviedla v parlamentnej rozprave k správe o opatreniach na riešenie nezamestnanosti, štát by takýto krok nestál nič. Zamestnanec v štátnej a verejnej správe by si podľa nej mohol vybrať, či chce poberať dôchodok a prestane pracovať, alebo sa dôchodku vzdá a zostane pracovať v štátnej alebo verejnej službe.

"Bola by to veľká pomoc pre nezamestnaných," uviedla. Upozornila na to, že zamestnávatelia prišli s návrhom umožniť prepustenie zamestnanca z dôvodu splnenia nároku na poberanie starobného dôchodku. "Ministerstvo sa tvári ako mŕtvy chrobák," zdôraznila.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou by sa zaviedol zákaz súbehu práce v štátnej a verejnej správe a poberania dôchodku, už poslanci za KDH podali do parlamentu. V polovici februára tohto roka však parlament tento návrh neposunul do druhého čítania. V štátnej a verejnej správe pritom podľa poslancov za KDH pracuje asi 20-tisíc zamestnancov, ktorí zároveň poberajú starobný dôchodok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu