Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Príbeh matky dvoch slovenských detí v Británii: Úradníci im zničili život za 2 roky!

Ivana Boorová bojuje za svoje deti. Zobraziť galériu (2)
Ivana Boorová bojuje za svoje deti. (Zdroj: foto: tv joj)

BRATISLAVA – Neuveriteľný prípad, ktorý sa pre matku dvoch detí zmenil na nočnú moru! Ivana Boorová už sedem rokov opatruje v Británii starých demenciou postihnutých ľudí. Po banálnej návšteve nemocnice prišla o svoje deti. To, že vďaka bežnému vyšetreniu dieťaťa stroskotá Ivanino harmonické manželstvo a deti poputujú na adopciu, by nevymyslel hádam ani ten najkreatívnejší scenárista. Slovenka sa však nevzdáva a bojuje proti nespravodlivosti hrou!

Mladá žena žijúca a pracujúca v Británii doplatila na systém britských úradov. V roku 2010 navštívila so starším vtedy dvojročným synom Martinkom nemocnicu kvôli zápalu na genitáliách. Lekárom sa však chlapcov stav nepozdával a otca Vladimíra podozrievali z týrania so sexuálnym motívom.

Britskí sociálni pracovníci deti dočasne odovzdali do opatery rodinnému priateľovi a pastorovi Kurtovi Van Fossanovi. Ten s Martinkom ešte na druhý deň navštívil iného lekára, ktorý u chlapca nespozoroval žiadne známky týrania. Deti u pastora zostali mesiac, keď si po ne za asistencie polície prišli sociálni pracovníci z organizácie Social Services (SS).


Podozrivé fotky chlapčeka


Následný súd prebehol za záhadných okolností. Prišla naň znalkyňa, ktorá Martinka nikdy predtým nevidela. „Videla fotky, ktoré nemal ani sudca a nemali sme ich ani my. Ona mala úplne iný typ fotiek. Tam sa priznala, za hodinu odvolala svoj posudok a sexuálne obvinenie sa v januári zrušilo,“ uviedla pre TV JOJ rozhorčene stará mama chlapcov Eleonóra.

Aj pastor potvrdil, že s fotkami nebolo všetko v poriadku. „Ja som to dieťa videl 24 hodín po tom, ako boli tieto fotky akože urobené. A ja nemôžem uveriť, že to bolo to isté dieťa, pretože na tých fotkách nie je zachytená tvár. Je tam len to miesto zneužívania,“ dodáva Van Fossan.


Manželstvo sa im zrútilo


Otca Vladimíra, ktorý bol ochotný ísť kvôli obvineniu aj na detektor lži, napokon súd uznal nevinným. Manželstvo s Ivanou sa však začalo rúcať. Pracovníci SS jej dali nádej, že ak sa s mužom rozvedie, vrátia jej deti. Problém je však ten, že rozviesť ich nechcú a podľa Ivaniných slov jej v tom bránia, len aby pôsobila nedôveryhodne, keďže je vydatá za násilníka. Takmer dva roky už spolu nežijú, obvinenia proti otcovi zrušili, no deti im napriek tomu nevrátili.


S deťmi jej dovolia rozprávať len anglicky


Chlapcov umiestnili v centre Social Services, kde ich Ivana navštevovala vždy, keď bolo možné. Ich stretnutia prebiehali za prísnych opatrení za účasti sociálneho pracovníka, ktorý nešťastnú mamu dokonca nútil, aby s deťmi rozprávala výlučne po anglicky, aby rozumel, o čom sa bavia. Slovenčina bola zakázaná.

Ivana, ktorá má skúsenosti s výchovou detí a je držiteľkou certifikátu na starostlivosť o deti, vysvetlila Martinkovi a Samkovi situáciu, prečo nemôžu byť s mamou, po svojom. Aby ich uchránila pred krutou realitou, vymyslela pre nich hru. Inšpirovala sa filmom Život je krásny, kde otec pred malým synom skrýva hrôzy koncentračného tábora hrou, na ktorej konci ich čaká odmena.

Ivana Boórová s deťmi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: foto: tv joj)


 Aj Ivana svojich synčekov bráni hrou, kde zbierajú body. Ak ich nazbierajú dostatočný počet, pôjdu domov aj s mamou, čomu chlapci veria.

Zvláštne na celom prípade je, že slovenské úrady napriek zrejmej nespravodlivosti, nekonali. „Boli tam dokumenty, keď to slovenská strana chcela riešiť, ale skončilo to tým, že nikto nekonal,“ tvrdí babka chlapcov Eleonóra. Britské úrady však zo Slovenska dostali cez konzulát odpoveď, že nie je potrebné kontaktovať slovenské príbuzenstvo. Eleonóra pritom v tom čase žila v Británii a nebol najmenší problém sa s ňou spojiť a vnukov jej dať do opatery.

Deti v máji pridelili na adopciu. Napriek tomu, že s ňou rodičia nesúhlasia, v Británii je adopcia bez súhlasu rodičov bežná. Túto sobotu bola Ivana s deťmi naposledy a netuší, či ich ešte niekedy uvidí. Ak nová rodina neprejaví záujem, matka nemá šancu sa dozvedieť, kde a s kým budú chlapci vyrastať.

Najbližšie súdne pojednávanie je podľa britských médií naplánované už na zajtra. Film odvysielaný na TV JOJ vyvolal búrlivé diskusie Slovákov. Viacerí sa chystajú protestovať už v utorok od 16:00 pred britskou ambasádou v Bratislave. Deti podľa Ivany veria, že lietadlo sa už chystá na ich záchranu. „To vyjde! Ja v to verím,“ dodáva Ivana.

 

Kto v tomto prípade vystupuje:

Social services

Britský úrad (skr. SS), ktorý má najväčšie právomoci v oblasti rodinného práva a ochrany detí. Lekári a učitelia majú povinnosť informovať tento úrad o akomkoľvek podozrení, že sa rodičia nestarajú o dieťa, že ho zanedbávajú, fyzicky alebo psychicky týrajú. Po sprísnení zákona v roku 2009 sa zvýšili jeho kompetencie, s tým, že má právo dočasne odobrať dieťa. Viaceré prípady však potvrdili, že tento krok je už neskôr ťažké zvrátiť, keďže sociálni pracovníci, ktorí rodinu hodnotia, môžu použiť takmer akýkoľvek argument, aby dieťa nemuseli vrátiť rodičom. V spomínanom prípade údajne úrad odmieta vrátiť deti už dva roky. Najskôr argumentoval tým, že sa má pani Ivana rozviesť s manželom, keď tak urobila, deti jej aj tak nevrátili. Slzy v očiach vyvoláva aj scéna zo stretnutia detí s matkou. Z dôvodu, že na neho prišli aj redaktori TV JOJ, sociálni pracovníci odmietli deťom stretnutie s matkou, aj keď na neho čakala dva týždne.


Slovenské veľvyslanectvo

Podľa britského práva nemohla ambasáda zasiahnuť do súdneho procesu. Aj to, aby sa mohla zástupkyňa konzulátu zúčastniť na pojednávaní, musel odsúhlasiť sudca po súhlase SS, keďže súd s deťmi je podľa britského práva vždy neverejný. Napriek tomu však zaráža aj neochota konzulátu nezúčastniť sa niektorých pojednávaní, aj keď k tomu boli požiadaní. Po viacerých apeloch sa súdu zúčastnil aj samotný veľvyslanec. Tomu údajne sudca povedal, že vie, že porušuje medzinárodné právo, ale on si nie je istý, či by dieťa na Slovensku malo adekvátnu starostlivosť. Táto obava stačila na to, aby dieťa na Slovensko nevydali.

 

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí

Jediný slovenský úrad, ktorý mohol vystupovať v právnom spore s SS ako rovnocenný partner. Aj keď by sa mu zrejme nepodarilo vrátiť deti matke, mohol vybojovať ich návrat na Slovensko do opatery starej mamy. Tento úrad však nekonal a ak konal, tak skôr apaticky. Po tom, čo prešvihol lehotu osem dní na odpoveď, či má Slovensko záujem o prevzatie detí na jej územie, odpísali sudcovi, že nie. Odpovedali aj napriek tomu, že nekontaktovali rodinu.

 

Marica Pirošíková – zástupkyňa SR pri európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu

V posledných mesiacoch sa začala o túto kauzu zaujímať. Je zamestnankyňou ministerstva spravodlivosti a tento prípad ju zaujal, preto sa sama od seba v ňom angažuje, aj keď ju predtým žiadny iný úrad nekontaktoval. Reálne však môže zasiahnuť, až keď budú vyčerpané všetky možnosti britského súdneho systému. Potom sa môžu poškodení obrátiť na Štrasburg, kde môžu žiadať zrušenie rozhodnutí Britov a taktiež zaplatenie odškodného. Podľa Pirošíkovej je medzinárodné právo jednoznačne na strane matky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu