Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nicholsonová: Nútené adopcie v Británii zažívajú aj Česi, Poliaci, Francúzi či Belgičania

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kontroverzné nútené adopcie vo Veľkej Británii sa nedotýkajú iba občanov Slovenska. Len v posledných týždňoch sa hovorí aj o prípadoch ľudí, ktorí pochádzajú z Francúzska, Belgicka, Českej republiky alebo Poľska.

Upozorňuje na to poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová, ktorá sa listom obrátila na podpredsedníčku Európskeho parlamentu Isabelle Durant.
      
"Obrovský rozmer celej kauzy vyžaduje čo najširšiu spoluprácu, vrátane koordinácie aktivít politikov na všetkých úrovniach," tvrdí opozičná poslankyňa. Okrem podpredsedníčky EP sa obrátila listom aj na europoslancov Nathalie Griesbeck a Philippea Boullanda a na Mediátorku Európskeho parlamentu pre oblasť medzinárodných únosov detí rodičmi Robertu Angelilli, ktorí sa touto problematikou zaoberajú a požiadala ich o spoluprácu pri riešení situácie odoberaných detí vo Veľkej Británii.
      
Podpora slovenských rodín, ktorým britské úrady odobrali deti, už spojila ľudí z viacerých miest. Tí plánujú v sobotu (6.10.) vyjsť do ulíc, aby vyjadrili svoj postoj k medializovanej kauze. Akcie ohlásené prostredníctvom sociálnej siete Facebook by sa mali konať v šiestich mestách, dokonca aj v hlavnom meste Severného Írska Belfaste. V Bratislave sa chcú ľudia stretnúť o 14.00 h na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom.
      
"Nebudeme sa prizerať na legálny obchod s deťmi. Žiadame slovenské štátne orgány, aby prestali rečniť a konali. Aby ochránili svoje deti. Stojíme za Ivanou (Boórovou), ako aj za všetkými ostatnými rodinami, ktoré neprávom prišli vo Veľkej Británii o svoje deti," píšu organizátori podujatia na sociálnej sieti. Predbežne už svoju účasť v hlavnom meste potvrdilo takmer 200 ľudí. Okrem Bratislavy a Belfastu by sa mala podobná akcia uskutočniť aj v Košiciach, Seredi, Žiline a Prahe.
      
Plánovaná demonštrácia proti postupu britských úradov má byť už druhým podujatím svojho druhu. Prvý protest sa konal 18. septembra pred britským veľvyslanectvom v Bratislave. Na pokojnej demonštrácii sa vtedy zišlo asi 150 ľudí, ktorých pobúril medializovaný prípad rodiny Boórovej.
      
Britská vláda striktne odmietla obvinenia voči sociálnym úradom vo Veľkej Británii zverejnené v slovenských médiách. Ich sociálny systém je podľa nej jedným z najlepšie regulovaných na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu