Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatický súd o deti Ivany Boórovej: Výhovorky SS, slzy a novodobé otroctvo!

Ivana Boórová so svojimi synmi.
Ivana Boórová so svojimi synmi. (Zdroj: TV JOJ)

LONDÝN/BRATISLAVA – Prípad Ivany Boórovej, ktorá sa sporí s britským Social Service o vydanie svojich dvoch synov na Slovensko, zostáva otvorený! Kráľovský britský súd mohol počas piatkového pojednávania rozhodnúť, či životom skúšanej žene vrátia jej synov Samka a Martinka. Na definitívne rozhodnutie si však musí počkať do utorka, pojednávanie totiž odročili. Social Service sa nevzdáva a tvrdí, že deti sú už naviazané na náhradnú rodinu, informovala o tom televízia JOJ.


Utrápená a zničená Ivana prišla na piatkový súd nevyspatá spoločne so svojou mamou Eleonórou Studencovou, ktorá sa pokúša dostať chlapcov do svojej opatery. Ivana je bez svojich synov už takmer 870 dní a so silami na konci.
 

SS: Neodporúčame presťahovať deti do novej zeme!


„My sme rozhodli, že sudca sa mýlil," cituje JOJ sudcu Kráľovského britského súdu. Podľa tohto sudcu by mala britská strana urobiť všetko pre to, aby deti dostala ich stará mama a uľahčiť deťom návrat na Slovensko. Sudca niekoľkokrát počas pojednávania len neveriacky krútil hlavou, ako bolo možné, že predošlý súd rozhodol v neprospech Studencovej, ktorá prejavila obrovskú snahu a záujem o svojich vnukov.

Na opačnej strane však stojí sociálna služba Social Service. Tá tvrdí, že odobraté deti sú na náhradnú rodinu, do ktorej boli umiestnené, naviazané. „Neodporúčam premiestenie detí do nového prostredia, do novej zeme, keď si po dvoch rokoch zvykli na náhradnú rodinu," reprodukoval slová sociálnej pracovníčky reportér TV JOJ Martin Krpač.

Na pojednávaní bola aj riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová, ktorá v prípade zastupuje slovenskú stranu. „Slovensko je malá krajina, ale rodina má pre nás veľký význam. Pusťte deti domov a rodina vám bude vďačná. Prosím, akokoľvek rozhodnete, prihliadajte na najlepšie záujmy Martina a Samuela,“ povedala pred súdom Cisárová.
 

Súd priznal, že deti patria babke: Kedy s ňou budú, však nevedno!


Po niekoľkohodinovom náročnom pojednávaní napokon zostáva Ivana v neistote až do utorka. Súd na jednej strane priznal, že chlapci patria do rúk ich starej mamy. Zarážajúce je však vyjadrenie sudcu, ktoré prípad neuzatvára. „Pani Cisárová, my nevravíme, či deti patria babke. Ony jej patria. Len hľadáme dátum, aby to bolo pre nich najmenej obtiažne.“

Po stresujúcom dni sa Ivana Boórová poďakovala celej verejnosti za obrovskú podporu, napriek tomu však nevníma piatkový výsledok súdu za výhru. „Nemáme vyhraté a nebudeme mať asi vyhraté nikdy, pretože nad týmto systémom sa jednoducho vyhrať nedá. Tento systém nie je nastavený na ukončenie prípadov alebo vrátenie detí, ale na umelé vytváranie súdnych procesov,“ uviedla zdrvená matka pre televíziu JOJ.

Kráľovský britský súd napokon piatkové pojednávanie odročil na utorok, pričom posledné pojednávanie sa začne o 9:30. Podľa Ivany jej mama síce chlapcov dostane, ale len pod podmienkou, že s nimi nevycestuje z krajiny. „Je to politický podvod... Hnusné novodobé otroctvo,“ uzatvára znechutene.

Slovenke Ivane Boórovej odobrali synov anglickí úradníci a rozhodli o ich adopcii. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania zo strany ich otca. Zneužívanie sa však nikdy nepotvrdilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu