Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo zverejnilo Zákonník práce: Zmenia sa výpovede, odstupné aj skúšobné doby!

BRATISLAVA - Ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera nebude tak štedré ako za čias Viery Tomanovej. Nárok na dvojmesačné odstupné a výpovednú lehotu zároveň dostanú podľa novely Zákonníka práce iba tí zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme viac ako päť rokov.

Rezort práce chce opäť zaviesť výpovednú lehotu spolu s odstupným. Dnes sa môže zamestnanec sám rozhodnúť, či si vyberie výpovednú lehotu, odstupné, alebo ich kombináciu. Výška závisí od odpracovaných rokov:

- 1 mesiac pre tých, čo odpracovali vo firme menej ako jeden rok
- 2 mesiace pre tých, čo odpracovali vo firme jeden až päť rokov
- 3 mesiace pre tých, čo odpracovali vo firme viac než päť rokov

Ministerstvo navrhuje súbeh, čiže dĺžka výpovednej lehoty sa zachová a k tomu vzniká nárok aj na odstupné:

Jeden mesačný plat pre tých, čo vo firme odpracovali jeden až päť rokov
- Dva mesačné platy pre tých čo odpracovali vo firme viac ako päť, ale menej ako desať rokov
- Tri mesačné platy pre tých, čo odpracovali vo firme viac ako desať rokov

Firmám sa návrh nepozdáva, pretože sa im tak dvojnásobne predraží prepúšťanie. Smer však takéto opatrenia avizoval už pred voľbami.

Zmeny nastanú aj krátko po nástupe do zamestnania. Dnes sa prostredníctvom kolektívnej zmluvy dá dohodnúť predĺženie skúšobnej doby o tri mesiace. Pre bežného zamestnanca je v maximálnej dĺžke pol roka a pre pracovníkov vo vedúcich pozíciách až 9 mesiacov. Richter chce túto možnosť zrušiť a nechať maximálnu, trojmesačnú skúšobnú lehotu pre všetkých.

Naopak predĺžiť sa pripravuje rezort práce nočnú prácu. To znamená, že nebude od  22. do 5. hodiny rannej, ale o hodinu dlhšie až do šiestej. Za hodinu nočnej práce musia zamestnávatelia zaplatiť najmenej pätinu minimálnej mzdy.

Minister Richter by uvítal aj menej nadčasov. Dnes môžu zamestnancovi nakázať 150 hodín ročne, návrh uvádza maximálne sto hodín.

Tŕňom v oku sú aj zmluvy na čas určitý. Kým dnes môžete mať takúto pracovnú zmluvu  najviac trikrát za sebou a pracovný pomer nemôže trvať dlhšie ako tri roky, od januára by sa na čas určitý dalo pracovať len dva roky a len dvakrát za sebou. Podľa odborárov ide o pozitívny krok, ktorým zamestnanci získajú väčšiu istotu. Tiež sľubovanú na predvolebných bilbórdoch.

 

Návrh Zákonníka práce si môžete stiahnuť tu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu