Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štefanec: Zákonník práce ľuďom nepomôže, je to len darček odborárskym bossom

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákonníka práce, o ktorej dnes rokuje vláda Roberta Fica, nie je podľa predstaviteľov opozičnej strany SDKÚ-DS riešením súčasným problémov. Namiesto znižovania nezamestnanosti a napomáhaniu tvorbe pracovných miest urobí skôr problémy zamestnávateľom, ktorí sa pracovné príležitosti snažia vytvárať.

"Bohužiaľ tento zákonník práce je len darček odborárskym bossom a nie riešenie toho čo treba riešiť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda strany a poslanec Národnej rady (NR) SR Ivan Štefanec. Ako dodal, novela podľa neho zhorší aj pozíciu Slovenska v medzinárodnej súťaži o nové pracovné miesta a investície.

Medzi hlavné výhrady predstaviteľov strany SDKÚ-DS patrí najmä súbežné zavedenie výpovednej lehoty a odstupného. Podľa predsedu poslaneckého klubu strany Ľudovíta Kaníka spoločnosti využijú dvojročnú dobu kedy je možné zamestnanca prepustiť bez odstupného. "Spôsobí to, že firmy, ktoré zamestnávajú väčší počet ľudí a väčší počet ľudí v robotníckych pozíciách, budú pred uplynutím dvojročnej lehoty týchto ľudí prepúšťať aby prijali nových, na ktorých sa opäť dva roky nebude vzťahovať súbeh výpovednej lehoty a odstupného," upozornil Kaník.

Zákonníku práce Kaník vyčíta aj zbytočné posilnenie pozície odborov a zároveň potláčanie významu zamestnaneckých rád. Tie majú v súčasnosti podľa neho oveľa väčšiu možnosť zastupovať zamestnancov. Na druhej strane je organizácia odborov minimálna a pracovníci túto ich nepovažujú za svojich skutočných reprezentantov. "Ako darček dostali odbory to, že zamestnanecké rady ostávajú len na papieri a úloha odborových bossov prudko vzrastie," dodal Kaník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu