Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšia zmena od Smeru: Slováci budú musieť pracovať stále viac!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA – Starneme! Sociálna poisťovňa vypláca čoraz viac starobných dôchodkov. Posunutím hranice odchodu do dôchodku chce štát znížiť svoje výdavky.

Spomedzi všetkých krajín OECD na Slovensku odchádzame do penzie najskôr, píše denník Hospodárske noviny. Štát už pritom nemá na penzie kvôli klesajúcej pôrodnosti a zvyšujúcej sa dĺžke života. Tým pádom bude na jedného dôchodcu pracovať čoraz menej ľudí.

„Ak by sme nič neurobili, hrozil by nám v horizonte najbližších desaťročí kolaps verejných financií,“ vysvetlil  pre denník riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Kým u nás v priemere odchádzajú do dôchodku občania mladší než 59-roční, napríklad v Rumunsku pracujú priemerne o 6 rokov dlhšie. Zmenu pripustil aj minister práce Ján Richter (Smer-SD).  „Budeme sa venovať nastaveniu dlhodobého systému. Pripadá do úvahy, že sa budeme zaoberať strednou dĺžkou dožitia,“ povedal Hospodárskym novinám.

Zmena by mohla platiť najskôr od roku 2016, dotkla by sa teda všetkých Slovákov do 58 rokov. Vek dožitia sa na Slovensku z roka na rok zvyšuje. Okolo roku 2030, keď sa k penzijnému veku priblížia súčasní štyridsiatnici, by už mala byť hranica pre odchod do dôchodku 64 rokov. Nárast dôchodkového veku bude mierny, asi jeden a pol mesiaca ročne. S takouto úpravou počítajú napríklad aj v Dánsku, Španielsku, či Taliansku.

S neskorším odchodom do dôchodku počíta celkovo 18 krajín. V súčasnosti sa obyvatelia 24 štátov EÚ stávajú penzistami v priemere o tri roky neskôr ako na Slovensku. Niektoré krajiny Európskej únie po roku 2020 plánujú ešte zvýšiť vek odchodu do dôchodku až na 68 rokov.

Ďalšia zmena od Smeru:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reuters)

Na Slovensku v súčasnosti prebieha postupné zvyšovanie dôchodkového veku na 62 rokov. Mužom sa dostal z úrovne 60 rokov na 62 rokov, ženám sa v závislosti od počtu detí zvyšuje z úrovne 53 až 57 rokov na 62 rokov do roku 2024.

Podľa štatistík Sociálnej poisťovne sa počet poberateľov starobných dôchodkov  počas piatich rokov zvýšil o 4,5 %, resp. o 41,6 tisíca. Starobní penzisti ku koncu marca tohto roka dostávali dôchodok v priemere na úrovni 374,5 eura. "Starnutie obyvateľstva z hľadiska dopadu na verejné financie a udržanie dôchodkov už dnes je problém, ale akútnym problémom sa stane po roku 2020,“ vyhlásil pred rokom vtedajší šéf rezortu financií Ivan Mikloš. Zvýšenie veku odchodu do dôchodku rovnako avizoval pred časom aj Jozef Mihál (SaS).

Plány postupného zvyšovania veku odchodu do dôchodku má aj poľský kabinet premiéra Donalda Tuska. Kvôli starnutiu populácie a nízkym prírastkom obyvateľstva navrhujú postupne zvýšiť vek odchodu do penzie zo súčasných 60 rokov pre ženy a 65 pre mužov na 67. Stať by sa tak malo do roku 2040 v prípade žien, kým muži by v 67 rokoch mali právo na dôchodok už roku 2020. Reakcia nenechala na seba dlho čakať. Tisíce Poliakov sa zišlo v centre hlavného mesta Varšava, aby protestným zhromaždením vyjadrili svoj nesúhlas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu