Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Koniec bolestivým vpichom, cukrovkári nosia pod kožou senzor

Na bolestivé vpichy zabudnite Zobraziť galériu (2)
Na bolestivé vpichy zabudnite

BRATISLAVA - Pacientom s diabetom už nemusia robiť bolestivé odbery krvi z prsta. Potrebné meranie hladiny glukózy v krvi už zvláda nový miniatúrny glukózový senzor, ktorý sa zavádza pod kožu pacienta. Poisťovňa ho od začiatku roka prepláca tehotným ženám a deťom 15 rokov.

Senzor Enlite patrí na Slovensku k najmenším a najmodernejším glukózovým senzorom na nepretržité monitorovanie glykémie. Pacientom s diabetom 1. typu je implantovaný pod kožu v oblasti brucha alebo na sedacom svale a môže sa používať až 6 dní. Vďaka väčšej presnosti merania umožňuje dosiahnuť lepšiu kontrolu glukózy  a zistiť hypoglykémiu.Zdravotná poisťovňa ho od začiatku roka 2012 prepláca tehotným ženám a deťom do 15 rokov.„Glukózový senzor generuje elektrický signál, ktorého intenzita je úmerná množstvu glukózy obsiahnutej v krvi a tento signál bezdrôtovo prenáša do inzulínovej pumpy alebo na monitor,“ vysvetľuje doc. Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti a dodáva „Vďaka nepretržitému monitoringu aj počas spánku dokážeme predchádzať vážnym komplikáciám diabetických pacientov už v predstihu.“

Diabetickí pacienti sa nemusia obávať častých bolestivých vpichov do prsta potrebných na získanie vzorky krvi. „Zavádzanie senzora je úplne bezbolestné, nedá sa to vôbec porovnať s nepríjemnými pocitmi a bolesťou pri odberoch krvi z prsta. Je to úplne nová kvalita života,“ hovorí Helena Jurdáková, tehotná pacientka s diabetom.

Senzor Enlite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Medtronic)

Štandardné meranie glykémie odobratím vzorky krvi z prsta je nielen bolestivé, ale často ani neposkytuje kompletnú informáciu: „Vďaka senzoru a jeho 24 hodinovému nepretržitému monitoringu dokážeme zistiť aj výkyvy hladiny cukru v krvi, ktoré by sa pri štandardnom meraní glukomerom nezachytili. U mnohých pacientov sú práve tieto informácie pridanou hodnotou a podmienkou správne nasmerovanej liečby,“ hovorí docent Martinka a dodáva „Keď pacient vidí priebežné údaje a grafy vývoja, môže zareagovať na vysokú alebo nízku hladinu glukózy skôr, než ho ohrozí a to mu pomáha chrániť sa pred možnou závažnou hypoglykémiou.“

Pre mnohých diabetikov môže byť častý výskyt nízkej hladiny cukru v krvi jedným z najnepríjemnejších aspektov života s diabetom 1. Typu. „Ak je hladina cukru dlhodobo príliš nízka alebo príliš vysoká, môže to spôsobiť rad veľmi vážnych následkov, ako je napríklad slepota, zlyhanie obličiek, kardiovaskulárne ochorenia, amputácia končatín. Nízka hladinu cukru môže spôsobiť stratu vedomia, viesť k poraneniam ale aj úmrtiu pacienta, ak mu nie je poskytnutá včasná a adekvátna pomoc“, vysvetľuje doc. Martinka.

Pocit istoty prospieva najmä tehotným ženám, ktoré potrebujú maximálny pokoj pre správny vývin plodu a taktiež deťom, ktoré sa s diabetom ešte len učia žiť a učia sa ako predchádzať komplikáciám. Tým, že senzor upozorní na možnú hypoglykémiu v predstihu, získava sa čas myslieť aj na iné veci, ako len diabetes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu