Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nový liek pre cukrovkárov: Pomôžu vám sliny jaštera!

Kôrnatec sa dokáže veľmi dobre maskovať a meniť farby. Raz je viac oranžový, inokedy čierny. Zobraziť galériu (2)
Kôrnatec sa dokáže veľmi dobre maskovať a meniť farby. Raz je viac oranžový, inokedy čierny.

BRATISLAVA - Diabetikom svitla nová nádej! Sliny z jaštera kôrnatca jedovatého vraj obsahujú dôležitú látku, ktorá dokáže nahradiť inzulín. Exenatid, nový liek, sa začal predávať aj na Slovensku, no dajú vám ho iba na lekársky predpis. Nie je však lacnou záležitosťou. Zaplatíte zaň 2 660,80 Sk (82 €).

Doteraz sa cukrovka liečila 3 spôsobmi: diétou a pohybom, liekmi alebo inzulínom. Výskumom sa však zistilo, že sliny jaštera dokážu diabetikom pomôcť. Keď totiž kôrnatec žerie potravu, jeho slinná žľaza produkuje zlúčeninu exendin-4. Tá pôsobí veľmi podobne ako hormón tráviaceho traktu človeka. Na základe tejto látky vznikol liek, ktorý môže pomôcť oddialiť užívanie inzulínu. Podľa odborníkov navyše pomáha znižovať váhu. „Až 90 percent diabetikov má nadváhu. Bežne užívané lieky priberanie podporujú, ale s týmto liekom dokážu zhodiť až 2 kg za pár mesiacov,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Némethyová.

ČO JE KÔRNATEC JEDOVATÝ
Veľkosť: Od 38 do 58,5 cm.
Potrava: Živí sa malými cicavcami, inými jaštermi, žabami, hmyzom a vtákmi.
Pôvod: Pochádza zo Sonorskej púšte v juhozápadnej Amerike a na severozápade Mexika.
Vzhľad: Jeho sfarbenie je čierno-oranžové, dokáže sa maskovať. Má robustné telo, silné pazúry a veľmi ťažkopádne sa pohybuje. Najaktívnejší je ráno a večer, pretože mu prekáža ostré slnko. Žije 20 rokov.

AKO LIEK UŽÍVAŤ A KOĽKO ZAŇ DÁTE
Nový liek pre cukrovkárov:
Zobraziť galériu (2)
Exenatid dokáže oddialiť liečbu inzulínom. Aplikácia je taká istá ako pri inzulíne. Výhoda je, že v aplikačnom pere máte presne namerané dávky, ktoré máte použiť. V škatuľke sa nachádza šesťdesiat dávok, ktoré sa užívajú dvakrát denne, sú teda na tridsať dní. Liek sa užíva 0 až 60 minút pred jedlom - najlepšie ráno a večer. Úplná cena lieku je 3 972,60 Sk (120 €), z toho 1 311,80 Sk (40 €) zaplatí zdravotná poisťovňa a doplatok pacienta je 2 660,80 Sk (82 €).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu