Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rakovina z umelých ihrísk! Hrozí aj na Slovensku?

Podľa firmy Sport Real je toto jej ihrisko v Trenčíne„čisté“. Vo svojich produktoch používa neškodnú technickú gumu.
Podľa firmy Sport Real je toto jej ihrisko v Trenčíne„čisté“. Vo svojich produktoch používa neškodnú technickú gumu.

BRATISLAVA - V Európe je panika! V Taliansku zatvorili 200 futbalových ihrísk s umelým povrchom, vo Švajčiarsku sú zdesení z výstavby Stade de Suisse vo Wankdorfe, aféry prebehli v Nemecku i vo Francúzsku. Dôvod? Niektoré typy umelých trávnikov obsahujú rakovinotvorné látky! Na Slovensku je údajne všetko v poriadku. Tvrdia to zástupcovia firiem, ktoré ihriská budujú, kluby však o možnom nebezpečenstve príliš veľa informácií nemajú.

Klubom, ktoré investovali do umelého trávnika, zostáva jediné: veriť dodávateľom, že všetky certifikáty majú v poriadku, sporné gumené granuly sú ekologicky čisté a nevyrábajú sa zo starých pneumatík, ale z neškodnej gumy typu EPDM. Tá je však desaťnásobne drahšia... Informáciu o možnej prítomnosti karcinogénov v umelých povrchoch počuli vo viacerých kluboch po prvý raz práve od Nového Času. „Je to novinka, netuším, či je náš povrch z tejto stránky v poriadku,“ zarazene povedal riaditeľ Národného tréningového centra v Senci Dušan Keketi. Podobne reagoval aj šéf Rapidu Bratislava Štefan Lackovič i športový riaditeľ FC Ružinov Ján Kukla. „Firmy, ktoré nám ihrisko robili, majú certifikáty a nám nezostáva iné, len im veriť. Nevieme však stopercentne povedať, či je náš granulát neškodný,“ tvrdia v kluboch s umelými trávnikmi. Aspoň trocha zasvätene rozprávali o gumenom granuláte v Trenčíne, odkiaľ nám dokonca poslali aj osvedčenie granulátu z českého Inštitútu pre testovanie a certifikáciu. „Zisťovali sme kvalitu nášho trávnika u českého dodávateľa, firmy Sport Real a u nás ide o ekologický granulát. Trávnik spĺňa najvyššiu, dvojhviezdičkovú hodnotu testov FIFA,“ povedal šéf trenčianskeho klubu Róbert Rybníček. Je tu však ďalší problém. Podľa švajčiarskych médií sa certifikát Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), Rybníčkom spomínaný „dvojhviezdičkový test“, nebezpečenstvom rakovinotvorných látok zaoberá len okrajovo a sústreďuje sa skôr na futbalovo špecifické vlastnosti, ako napr. tlmenie nárazov či na alergické reakcie pokožky. Behajú aj slovenskí futbalisti po jedovatej tráve...?

Čo tvrdia dodávateľské firmy
BRATISLAVA - Miroslav Benko, konateľ firmy VAAT ZA, s. r. o., zo Žiliny, ktorá pokrýva slovenský trh asi zo 40 percent, tvrdí, že ich gumený granulát je stopercentne v poriadku. „Dovážame ho z Francúzska a Česka, testujú nám ho v Nemecku. Všetky ekologické a environmentálne certifikáty sme poskytli aj Slovenskému futbalovému zväzu,“ hovorí Benko. Konateľ firmy M.Cup, s. r. o., Jozef Michálik bol stručný: „Všetky materiály, s ktorými pracujeme, sú certifikované.“ Konateľ firmy Sport Real, s. r. o., Petr Král: „My používame výhradne technickú gumu, ktorá je v poriadku, je však pravda, že sa používa aj guma z použitých pneumatík, ktorá má lepšie vlastnosti, ale je zdraviu škodlivá.“

Problém je v granulách
BRATISLAVA - V gumených granulách, ktoré sa sypú medzi umelé steblá trávy, aby bol povrch pružnejší. Existujú totiž viaceré typy výroby granulátu. Najlacnejšia je, prirodzene, výroba z priemyselného odpadu, najčastejšie zo starých pneumatík. Pri recyklovaní však zostávajú v gume nebezpečné karcinogénne látky - polycyklické aromatické uhľovodíky. V podstate to, čo vytvára rakovinotvorné bunky aj v pripálenej grilovanej klobáse. V malých dávkach nemusia škodiť, pri dlhoročnom trénovaní na škodlivom umelom povrchu sú však časovanou bombou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu