Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN zverejnila katastrofický scenár vplyvu pandémie na svet: Miliardy ľudí zažijú túto hrôzu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad)

LONDÝN - Ekonomické dopady koronavírusovej krízy by mohli uvrhnúť až pol miliardu ľudí do chudoby, ktorí ňou doteraz netrpeli. Ohrození sú najmä obyvatelia subsaharskej Afriky, severnej Afriky a Stredného východu. Vyplýva to zo štúdie OSN. Chudoba tak podľa expertov zaznamená prvý celosvetový vzostup za tridsať rokov

KORONAVÍRUS Desivé slová uznávanej ekonómky: Prežívame najtemnejšiu hodinu, je to ešte horšie než v 2008

"Naše zistenie poukazuje na dôležitosť dramatického rozšírenia sietí sociálnych služieb v rozvíjajúcich sa krajinách," uvádza profesor Andy Sumner z King's College London. V dobe, kedy sa pandémia spôsobená koronavírusom skončí, by podľa štúdie mohla žiť v biede polovica zo svetovej populácie, ktorá teraz dosahuje zhruba 7,8 miliardy. "Ekonomická kríza by mohla byť horšia než tá zdravotná," varoval Christopher Hoy z Austrálskej Národnej univerzity, ktorá sa tiež podieľala na štúdii.

OSN zverejnila katastrofický scenár
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

O jej záveroch informovala aj humanitárna spoločnosť Oxfam. "Ničivé ekonomické dopady pandémie sú vidieť po celom svete," uviedol dočasný šéf Oxfamu José María Vera. Zároveň vyzval skupinu najväčších ekonomík sveta G20, Medzinárodný menový fond a Svetovú banku na okamžitú finančnú pomoc rozvíjajúcim sa štátom. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk z G20 minulý týždeň uviedli, že ich plán pre boj s hospodárskymi dôsledkami nákazy sa bude zaoberať riešením dlhových problémov chudobnejších krajín a zabezpečením finančnej pomoci pre rozvíjajúce sa ekonomiky. MMF pred niekoľkými dňami oznámil, že kvôli koronavírusu dáva k dispozícii núdzové finančné prostriedky v objeme 50 miliárd dolárov (46 miliárd eur), ktoré zahŕňajú úvery s veľmi nízkymi či dokonca nulovými úrokmi. Šéfka fondu Kristalina Georgievová upozornila, že MMF má pre boj s dopadmi pandémie k dispozícii až bilión dolárov. 

Na situáciu v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tamas Vasvari/MTI via AP)

Svetová banka zatiaľ v reakcii na koronavírus uvoľnila 14 miliárd dolárov (12,8 milióna eur). Uviedla tiež, že v nasledujúcich pätnástich mesiacoch je pripravená vynaložiť až 160 miliárd dolárov (147 miliárd eur) na to, aby pomohla štátom riešiť zdravotné dôsledky pandémie a podporiť hospodárske oživenie. 

Viac o téme: Hospodárska krízaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu