Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výsledky posledného prieskumu: TOTO by podľa Nemcov mal byť nástupca Merkelovej

Bavorský premiér Markus Söder
Bavorský premiér Markus Söder (Zdroj: TASR/Peter Kneffel/dpa)

BERLÍN - Za nástupcu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej si 27 percent Nemcov želá bavorského premiéra Markusa Södera. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov, ktorý si objednala agentúra DPA.

Söder, ktorý viackrát zopakoval, že sa o túto pozíciu neuchádza, tak získal s výrazným náskokom najvyššiu podporu spomedzi všetkých možných kandidátov strán Únie CDU/CSU. "Otázka, čo bude budúci rok, pre mňa nezohráva vôbec žiadnu rolu. Okrem toho máme silnú kancelárku, ktorá Bavorsko veľmi podporuje. Moje miesto je a zostane v Bavorsku," povedal Söder v rozhovore pre DPA, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. "Jediné údaje, ktoré má zaujímajú, sú každý deň nové počty nakazených (koronavírusom)," dodal.

Ďaleko za Söderom skončili v prieskume bývalý šéf frakcie Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Spolkovom sneme Friedrich Merz (12 percent) a predseda vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet (osem percent). Minister zdravotníctva Jens Spahn dosiahol sedempercentnú podporu respondentov a predsedu zahraničného výboru Spolkového snemu Norberta Röttgena podporili len tri percentá opýtaných. Štyridsaťtri percent ľudí svoje preferencie neuviedlo.

Ako poznamenala DPA, koncom februára - pred začiatkom koronavírusovej pandémie - vyzerala situácia, čo sa týka popularity jednotlivých kandidátov na post kancelára u nemeckých občanov, diametrálne odlišne. Merz bol vtedy na prvom mieste s 18 percentami pred Söderom (12 percent) a Röttgenom (11 percent). Laschet dosiahol deväť a Spahn sedem percent.

Minister zdravotníctva podľa výsledkov prieskumu zo svojho krízového manažmentu v čase krízy vyvolanej koronavírusom podľa všetkého neprofitoval tak ako Söder. Najväčšiu porážku podľa DPA utrpel Röttgen, ktorý sa od vypuknutia pandémie takmer vôbec neobjavoval na verejnosti.

Viac o téme: PrieskumNástupcaNemeckoAngela MerkelováMarkus Söder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu