Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

TO JE ON! Exkluzívne video muža, ktorý usvedčoval Lučanského. Na NAKA prišiel bez prehliadky a zadným vchodom

František Böhm na NAKA Zobraziť galériu (5)
František Böhm na NAKA (Zdroj: Koláž)

BRATISLAVA - Jeho meno je František Böhm. V minulosti pracoval pre tajnú službu. Neskôr začal obchodovať s pohonnými hmotami. Práve v tomto biznise sa zorientoval natoľko, že sa zaradil medzi skutočne bohatých ľudí. Vo svojej výpovedi sám priznáva, že mesačne dokázal „zarobiť“ na daniach aj milión eur. Policajti NAKA ho v septembri obvinili spolu s Ľudovítom Makóom v súvislosti s akciou BOŽIE MLYNY. No a práve po tomto zásahu sa na Slovensku začali diať veľké veci. František Böhm a Ľudovít Makó začali ako korunní svedkovia usvedčovať bývalé špičky polície, Slovenskej informačnej služby, špeciálneho prokurátora aj vplyvných podnikateľov.

Dnes krátko pred deviatou hodinou prišiel František Böhm do budovy policajného prezídia. Bolo to asi 45 minút potom, ako na fungl novej Škode Octávia opustil svoju haciendu v Plaveckom Štvrtku. Dnešné ráno však bolo iné, ako tie predtým. Dnes sa nám korunného svedka proti Milanovi Lučanskému či prvému námestníkovi Slovenskej informačnej služby Borisovi Beňovi podarilo konečne nasnímať a dať priestor na vyjadrenie k jeho svedeckým výpovediam.

EXKLUZÍVNE VIDEO To je on! Korunný svedok proti Lučanskému prišiel na NAKA bez prehliadky a zadným vchodom (Zdroj: Ivan Mego)

Bez bezpečnostnej prehliadky

Františka Böhma zastihli Topky.sk tesne predtým, ako vstúpil do útrob policajného prezídia na Račianskej ulici. Zaujímavosťou je, že do jednej z najstráženejších budov neprišiel ako bežní smrteľníci predným vchodom. Na výsluch prišiel zo zadu budovy a neabsolvoval dokonca ani bezpečnostnú prehliadku. Na vrátnici síce predložil doklady totožnosti, no to či je, alebo nie je ozbrojený strážnik nekontroloval.

František Böhm: Muž, ktorý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Topky.sk zistili, že František Böhm dnes ráno neprišiel vypovedať v súvislosti s megakauzami OČISTEC ani JUDÁŠ, v ktorých figuruje ako korunný svedok. Do priestorov Národnej kriminálnej agentúry prišiel v súvislosti s najväčšou úplatkárskou kauzou v justícii, pod názvom BÚRKA. Františka Böhma si elitní policajti v pondelok ráno predvolali, aby svedčil proti bývalému predsedovi Krajského súdu v Bratislave Richardovi Molnárovi.

Na NAKA do Nitry priviezli aj zadržaného sudcu Richarda Molnára (Zdroj: Maarty)

Jeho svedectvo prišlo práve v čase, keď Ústavný súd rozhodol o sťažnosti Richarda Molnára a uznal, že Najvyšší súd porušil Molnárove práva pri rozhodovaní o predlžení jeho väzby. Obvinený sudca je už takmer jedenásť mesiacov v kolúznej väzbe. No a podľa rozhodnutia Ústavného súdu je už sedem mesiacov vo väzbe nezákonne. Advokát väzobne stíhaného, bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave Richarda Molnára tvrdí, že jeho klienta musia po tomto rozhodnutí prepustiť na slobodu.

Richarda Molnára privádzajú na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

„Podali sme podnet na Najvyšší súd aj na Úrad špeciálnej prokuratúry, že môj klient by mal byť z týchto dôvodov bezodkladne prepustený z väzby na slobodu,“ povedal pre Topky.sk Molnárov advokát Ondrej Urban.

AKCIA BÚRKA Sudca Richard Molnár by mal byť okamžite prepustený z väzby, tvrdí jeho advokát

Dnešný výsluch bývalého siskára Františka Böhma tak môže byť predzvesťou Molnárovho prepustenia na slobodu, po ktorom elitní policajti NAKA bývalého sudcu zrejme opäť zadržia a obvinia z iných trestných činov.

 

Kľúčový svedok proti Lučanskému

František Böhm je známy hlavne preto, že usvedčoval z úplatkárstva bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Z uznesenia o vznesení obvinenia v kauze JUDÁŠ vyplýva, že Böhm platil státisíce eur za to, že sa mu orgány činné v trestnom konaní nebudú venovať. Okrem exsiskára o tom v uznesení o vznesení obvinenia vypovedá aj obvinený niekdajší zástupca riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností Norbert Pakši. Práve ten v kauze vystupuje ako sprostredkovateľ medzi Böhmom a bývalým policajným šéfom Milanom Lučanským.

VIDEO Milana Lučanského pochovali: Prišli stovky ľudí! Rodina v slzách, lúčil sa aj Kaliňák a Harabin

Pakši s Böhmom tvrdia, že mali s Lučanským dohodu na tom, že za pravidelnú finančnú odmenu bude vtedajší policajný prezident kryť podnikateľské aktivity Františka Böhma súvisiace s trestnou činnosťou v oblasti obchodu s pohonnými hmotami.

Týmto konaním bola Böhmom vyplatená minimálne od augusta 2018 do decembra 2019 v pravidelných mesačných intervaloch obvinenému Mgr. Milanovi Lučanskému finančná odmena vo výške minimálne 510-tisíc eur," napísal v uznesení o vznesení obvinenia  vyšetrovateľ. 

TO JE ON! Exkluzívne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Muž, ktorý dnes prišiel do budovy policajného prezídia, aby vypovedal v kauze BÚRKA, stál aj za dôvodmi kolúznej väzby pre Milana Lučanského. František Böhm vyšetrovateľom okrem iného povedal, že Lučanský mu telefonoval po obvinení, keď bol ešte na území Chorvátska. Podľa výpovede mu bývalý policajný prezident radil, aby sa na Slovensko nevracal.

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Následne mal Lučanský Böhmovi povedať, že „ak sa chce vrátiť, tak nech príde teraz, lebo službu na Špecializovanom trestnom súde má Roman Púchovský, ktorý je jeho kamarát a skúsi u neho vybaviť, aby nešiel do väzby,“ píše sa v návrhu na väzbu pre Milana Lučanského. Aj tieto informácie sudkyňa pre prípravné konanie vyhodnotila, ako dôvod na kolúznu väzbu pre policajného exprezidenta a 7. decembra 2020 rozhodla o jeho väzobnom stíhaní.  

Dva dni pred Silvestrom sa Milan Lučanský pokúsil vo väzbe v Prešove o samovraždu. O deň neskôr, 30. decembra 2020, zomrel v nemocnici.

Viac o téme: BúrkaNAKAJudášMilan LučanskýRichard MolnárBožie mlynyFrantišek Böhm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu