Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mamuty srstnaté nevyhubil človek

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Hlavnou príčinou vyhynutia mamutov srstnatých (Mammuthus primigenius) bola zmena vegetácie v dôsledku klimatických zmien a nie nadmerný lov zo strany človeka, ako si doteraz mysleli niektorí odborníci. Tvrdia to britskí vedci z University of Durham na čele s Brianom Huntleym.

Počet mamutov srstnatých sa začal postupne znižovať na konci poslednej ľadovej doby, pričom v Európe sa posledné jedince vyskytovali približne pred 10-tisíc rokmi. Úplne posledné mamuty žili ešte okolo roku 1700 p.n.l na Wrangelovom ostrove v Severnom ľadovom oceáne. O príčine vyhynutia týchto príbuzných dnešných slonov však odborníci na celom svete diskutovali dlhé roky.

Brian Huntley s kolegami však vytvoril počítačový model vývoja vegetácie na území Európy, Ázie a Severnej Ameriky za uplynulých 42-tisíc rokov, ktorý vychádza z odhadov predpokladanej klímy v tomto období a údajov o raste jednotlivých rastlín v rôznych klimatických podmienkach. Odborníci na základe tohto modelu zistili, že studené a suché podnebie s nízkymi hodnotami oxidu uhličitého, ktoré panovalo počas ľadovej doby, nevyhovovalo stromom.

Takže namiesto lesov sa na veľkých územiach nachádzali stepi, ktoré poskytovali dostatok potravy pre veľké bylinožravce akými boli aj mamuty. Ale oteplenie po skončení ľadovej doby spojené s nárastom hodnôt oxidu uhličitého podnietilo rast stromov, ktoré postupne začali premieňať stepi na lesy. A práve táto zmena vegetácie spôsobila, že mamuty srstnaté postupne na celom území svojho výskytu vyhynuli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu