Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Unikátny objav z doby ľadovej: Na Balkáne našli veľké nálezisko mamutích kostí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Srbskí archeológovia objavili v bani na východe krajiny unikátne nálezisko mamutích kostí, oznámila dnes agentúra AP.

 V uhoľnej bani pri meste Kostolac východne od Belehradu sa našli pozostatky minimálne piatich mamutov. Ide o prvý podobný objav v regióne, ktorý môže priniesť cenné poznatky o živote v dobe ľadovej na Balkáne.

"Na svete sú milióny fragmentov mamutích kostí, ale len zriedka sú tak ľahko prístupné na skúmanie," uviedol pre AP Miomir Korač z Archeologického inštitútu v Belehrade.

"Mamutie pole" bolo náhodne objavené pri ťažbe uhlia v hĺbke okolo 20 metrov pod zemou. Nálezisko leží v piesočnatom teréne a má plochu vyše 80 metrov štvorcových. V roku 2009 sa v tejto lokalite našla prvá dobre zachovaná mamutia kostra. Podľa vedcov išlo o samicu neosrsteného mamuta južného z doby pred asi miliónom rokov, ktorá dostala meno Vika.

Tento rok v máji sa podarilo v Kostolaci nájsť ďalšie oveľa mladšie pozostatky mamutov srstnatých, ktorý vek sa odhaduje na niekoľko desaťtisíc rokov. Srbskí archeológovia budú na ich úplné odkrytie potrebovať najmenej šesť mesiacov, pričom už požiadali o pomoc kolegov z Francúzska a Nemecka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu