Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nobelovou cenou možno ocenia výskum temnej hmoty

Nobelova cena
Nobelova cena

BRATISLAVA - Nobelovu cenu za fyziku majú veľkú šancu získať vedci, ktorí sa zaoberajú takzvanou temnou hmotou vo vesmíre, dosiaľ neobjavenými planétami mimo nášho solárneho systému alebo vývojom nanotechnológií.

Myslia si to odborníci, ale aj žurnalisti, ktorí sa zaoberajú vedou. Najprestížnejšie ocenenie v oblasti fyziky však ťažko predpovedať. Redaktorka štokholmského denníka Dagens Nyheter Karin Bojs si myslí, že Kráľovská švédska akadémia vyberie vedcov, ktorí pátrajú po doteraz neznámych planétach mimo našej slnečnej sústavy.

Jej tohtoročnými favoritmi sú Aleksander Wolszczan z Poľska, Dale Frail z Kanady a švajčiarska dvojica Michel Mayor a Didier Queloz. Podľa Bojs má šancu aj Vera C. Rubin z washingtonského Carnegie inštitútu, ktorá pátra po temnej hmote. Tajomný úkaz tvorí údajne až pätinu vesmíru. V súčasnosti na Zemi nie sú dostupné zariadenia, ktoré by boli schopné hmotu identifikovať.

Na jej skúmanie zatiaľ veda využíva javy, na ktorých sa hmota nepriamo podieľa. Ďalšími kandidátmi na Nobelovu cenu za fyziku sú odborníci na nanotechnológiu. Minulý rok získali ocenenie v oblasti fyziky Francúz Albert Fert a Nemec Peter Grünberg.

Cenu si vyslúžili vďaka odhaleniu efektu gigantickej magnetorezistencie (GMR). Aplikácia fenoménu viedla k radikálnemu zmenšovaniu počítačových pevných diskov. Objav podľa nich zohral dôležitú úlohu i v rôznych magnetických senzoroch, ako aj pri vývoji novej generácie elektroniky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu