Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zažívame to každý rok, no asi netušíte prečo: Viete, prečo listy na jeseň menia farbu?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Jeseň je nádherné ročné obdobie plné farieb. Možno ste sa aj vy zamýšľali nad tým, čo spôsobuje zmenu farieb listov na stromoch a prečo opadávajú. Za pôsobivými jesennými scenériami je oveľa viac, než sa zdá. Opadané jesenné lístie môže byť dokonca užitočné pre váš trávnik či miestnu zver.

Viete, čo spôsobuje, že listy na stromoch na jeseň menia svoju farbu? Ak nie, máme pre vás odpoveď. Počas väčšiny roka zostávajú listy zelené kvôli pigmentu zvanému chlorofyl, ktorý sa používa pri fotosyntéze. Chlorofyl absorbuje zelené a žlté vlnové dĺžky zo slnečného žiarenia, ale nie zelené svetlo, ktoré sa odráža späť. Tiež pomáha meniť oxid uhličitý a vodu na cukry, ktoré vyživujú strom. Počas jesenného obdobia však stromy fotosyntetizujú menej a získavajú zo svojich listov toľko živín, koľko môžu. 

Zažívame to každý rok,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď sa fotosyntéza v jesenných mesiacoch spomaľuje, stromy prestávajú produkovať chlorofyl. Jeho zelená farba zvyčajne maskuje ostatné farebné zlúčeniny, ktoré sú prítomné v listoch po celý rok, vysvetľuje portál IFLScience. Pokles hladín chlorofylu znamená, že ďalšie farebné pigmenty vrátane žltých flavonolov a xantofylu a oranžových karotenoidov sú viditeľné voľným okom. Niektoré druhy stromov produkujú antokyány, ale iba na jeseň, a práve antokyány sú zodpovedné za červenú a fialovú farbu listov. Pomáhajú chrániť listy pred slnečným žiarením, keď chlorofyl zmizne. Všetky pigmenty sú prítomné v rôznych množstvách v každom liste, takže jeden strom môže mať množstvo odtieňov. Chlorofyl je stromom reabsorbovaný skôr, ako opadne list, takže keď nasledujúci rok príde jar, rastliny ho nemusia vyrábať znova od začiatku. 

Zažívame to každý rok,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Hormón nazývaný auxín produkujú stromy po celý rok. Ak je produkcia tohto hormónu stabilná, listy zostávajú spojené so stromom. Ako však jeseň postupuje, produkcia auxínu sa znižuje a to spúšťa predlžovanie buniek, čím sa vytvorí abscizná vrstva. Táto vrstva buniek medzi miestom, kde sa stonka listu spája s konárom, utesňuje spodnú časť listu, aby neprijímala ďalšiu vodu. Tiež zachytáva chemické odpadové produkty. Pokles auxínu spolu s nárastom iného hormónu, etylénu, je zodpovedný za opadávanie listov. Ako list pomaly odumiera, miera chlorofylu sa znižuje. Nakoniec hmotnosť listu alebo vietor spôsobí, že v priebehu roka opadne. 

Zažívame to každý rok,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Počasie a teplota môžu ovplyvniť tak farbu listov, ako aj čas potrebný na ich opadnutie. Babie leto nasledované chladnejšími nocami zabezpečí, že listy zostanú dlhšie fotosyntetizujúce a potom rýchlejšie opadnú. Rôzne množstvá cukrov v listoch môžu tiež spôsobiť zmenu farby, pričom viac cukrov produkovaných slnečným žiarením vytvára červenšie listy v jesenných mesiacoch. Opadané lístie stále obsahuje živiny, takže ho nevyhadzujte. Je vhodné pre trávnik či zver.

Viac o téme: ListyStromJeseň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu