Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci mali vyvinúť nový smrteľný kmeň KORONAVÍRUSU s 80-percentnou úmrtnosťou! Takáto je pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Objavili sa správy o tom, že americkí vedci mali vyvinúť v laboratóriu nový smrteľný kmeň vírusu SARS-CoV-2, opakujúc experimenty, ktorých sa mnohí obávajú, že odštartovali svetovú pandémiu. Zmutovaný variant, ktorý je hybridom omikronu a pôvodného vírusu, zabil na Bostonskej univerzite 80 percent infikovaných myší.

Keď bola podobná skupina hlodavcov vystavená štandardnému kmeňu omikron, všetky prežili a zaznamenali len mierne príznaky príznaky ochorenia. V novom výskume tím vedcov z Bostonu a Floridy extrahoval spike proteín omikronu, ktorý sa viaže na ľudské bunky a napáda ich. Ten pripojili k pôvodnému kmeňu, ktorý sa prvýkrát objavil vo Wu-chane na začiatku pandémie. "Zatiaľ čo omikron spôsobuje u myší miernu, nefatálnu infekciu, vírus prenášajúci omikron S spôsobuje vážny priebeh ochorenia s úmrtnosťou 80 percent," informovali vedci. 

Vedci mali vyvinúť nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci taktiež skúmali vplyv rôznych kmeňov na ľudské pľúcne bunky, ktoré sa pestovali v laboratóriu. Koronavírus sa prichytí na ľudské bunky pomocou spike proteínu a inštruuje zdravé bunky, aby produkovali svoje kópie. Výskumníci merali, koľko kópií každý variant vyprodukoval. Zistili, že hybridný kmeň produkuje päťkrát viac vírusových častíc než pôvodný omikron. Vedci pripúšťajú, že hybridný vírus by pravdepodobne nebol taký smrteľný u skutočných ľudí ako u myší. Poznamenali, že jedným z obmedzení ich štúdie bolo špecifické plemeno použitých myší. To bolo vyvinuté špeciálne na sledovanie závažnej infekcie covidu. 

Vedci mali vyvinúť nový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Laboratórium na Bostonskej univerzite je jedným z trinástich laboratórií úrovne biologickej bezpečnosti 3 v USA. Ide o zariadenia, ktoré sú oprávnené zaobchádzať s najnebezpečnejšími patogénmi. Experimenty v týchto laboratóriách často zahŕňajú pokusy so zvieracími vírusmi v snahe zlepšiť liečbu a vakcíny, ktoré by sa mohli použiť pri budúcej epidémii. 

Univerzita uvádza veci na pravú mieru

Výskum narobil rozruch, keď o ňom písali viaceré médiá. Na články, ktoré boli vraj vytrhnuté z kontextu a škandalizovali výsledky štúdie, Bostonská univerzita zareagovala. "Prvé správy, ktoré sa objavili, tvrdili, že vedci z laboratória 'vytvorili nový smrteľný kmeň koronavírusu'. Tieto správy sú však nepravdivé a nepresné, tento výskum spôsobil, že replikácia vírusu je menej nebezpečná," uvádza na svojom webe. 

Viac o téme: MyšiKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu