Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Známy infektológ sa nakazil KORONAVÍRUSOM: Prezradil, ako sa to stalo! Stačilo, aby urobil toto

Hlavný hygienik USA Anthony Fauci Zobraziť galériu (3)
Hlavný hygienik USA Anthony Fauci (Zdroj: SITA/Graeme Jennings/Pool via AP)

NEW YORK - Imunológ Anthony Fauci, ktorý vykonáva funkciu hlavného lekárskeho poradcu amerického prezidenta Bidena a je riaditeľom Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID), sa v posledných rokoch stal v USA tvárou pandémie a vyzýval obyvateľov, aby dodržiavali epidemické opatrenia. On sám sa ale v júni 2022 po prvý raz nakazil. Len nedávno verejne odhalil, kde a ako k tomu došlo.

Poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci apeloval na dodržiavanie hygienických opatrení a presadzoval očkovaciu stratégiu. Dlho praktizoval presne to, čo odporúčal ostatným. Vírusu SARS- Cov-2 sa úspešne vyhýbal až do júna tohto roku. 15. júna mal prvýkrát pozitívny výsledok antigénového testu. Odborník na infekčné choroby povedal, že si ho urobil, lebo mal podráždené hrdlo. Počiatočné príznaky boli vraj celkom mierne. Ale po troch po sebe nasledujúcich negatívnych testoch a päťdňovej liečbe antivirotikom paxlovid bol prekvapený a sklamaný, keď zistil, že mal opäť pozitívny test. Tentoraz sa cítil horšie, mal teplotu, nádchu a mierny kašeľ. Odvtedy sa zotavil a hovorí, že za tento priebeh ochorenia vďačí vakcíne a spomínanému lieku. 

"Mám 81 rokov a ani som sa nepriblížil k tomu, aby som bol hospitalizovaný. Myslím si, že vzhľadom na môj vek som príkladom toho, o čom dnes všetci hovoríme. Som zaočkovaný. Mám dve posilňujúce dávky. A verím, že ak by to bolo inak, už by som sa s vami veľmi pravdepodobne nerozprával," uviedol. 

Dr. Anthony Fauci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

Ako sa nakazil

Fauci bol mimoriadne dôsledný, pokiaľ ide o preventívne opatrenia. Priznal však, že zlyhal v ostražitosti. Počas rozhovoru pre zdravotníckeho poradcu Andyho Slavitta koncom augusta povedal, že presne vie, kedy. Bolo to počas stretávky z College of the Holy Cross vo Worcesteri v štáte Massachusetts. "Vošiel som na recepciu a nikto z mojich spolužiakov z ročníka 1962 nemal rúško. Videli ma, boli veľmi nadšení, prišli ma objať. Takže som mal pocit, že s ochranou tváre vyzerám nesvojprávne. Zložil som si ju asi na 45 minút, zvítal som sa s nimi a ich rodinami. Potom som si opäť nasadil rúško. O päť dní neskôr som bol infikovaný." 

Známy infektológ sa nakazil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)
 

Jeho prípad je dôkazom, aký je vírus prenosný

V júni hovorca spomínanej univerzity John Hill informoval, že najmenej traja ľudia (vrátane Fauciho) mali po stretávke pozitívny test. Podľa Fauciho jeho prípad poukazuje na "pozoruhodnú prenosnosť covidu" a najmä teraz dominantného subvariantu omikron BA.5. Pred touto udalosťou bol údajne veľmi opatrný pri nosení rúška a nedával si ho dolu v spoločnosti. Takže keď mal pozitívny test po tom, ako strávil v uzavretom priestore menej ako hodinu, bola to veľmi osobná pripomienka "neuveriteľnej prenosnosti" aktuálneho vírusu. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Anthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu